nlc.hu
Életmód

Október 15-tól H-tarifás áram használható a fűtésre.

Mostantól komoly pénzt spórolhatsz így a fűtésen!

Október 15-től április 15-ig tart a kedvezményes, H-tarifás fűtési lehetőség.

2010 óta vehető igénybe elektromos fűtés céljára a kedvezményes díjszabású áram, ismert nevén a H-tarifa. Az olcsóbb árammal a fűtési idény alatt a hőszivattyúkat, a klímákat és a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereket is lehet üzemeltetni.

Mostantól komoly pénzt spórolhatsz így a fűtésen!

A H-tarifa a fűtési időszakban, tehát október 15-től április 15-ig

folyamatosan, országszerte elérhető – írja az economx. A lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek üzemeltetésére vehetik igénybe a H tarifát. Ilyenek például a fűteni és hűteni egyaránt képes split klímák, ha azok „tudják” a minimálisan meghatározott SCOP-értéket (6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP, 6,1 kW – 11,9 KW teljesítmény között 3,8-as SCOP, 12 kW teljesítmény felett 3-as SCOP).

H-tarifa bekötéséhez a meglévő mellé egy külön,

kéttarifás mérő kialakítása szükséges. Ezen tudják mérni a kedvezményes, illetve a fűtési időszakon kívüli fogyasztást. Az új, speciális mérőóra ingyen van, de a külön áramkör kialakítása, a mérőhely szabványosítás meg a papírmunka azért költséggel, meg főleg idővel jár, úgyhogy aki most kezd bele az igénylésbe, az az idén már ne nagyon számoljon az olcsóbb árammal.

Ha az ingatlan nem rendelkezik akkora elektromos kapacitással,

amely elbírja a hőszivattyút/klímát, akkor szükség lesz a hálózat bővítésére is, ami egy fázison bejövő 32 amperig díjmentes, afelett viszont amperenként felszámolt csatlakozási díj fizetendő (3900 forint + áfa) de a kedvezményes tarifa kapacitását a rendelkezésre álló kapacitás felett adják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top