nlc.hu
Aktuális
Tavaszig nem nő a gáz és az áram lakossági ára

Májusig nem fog emelkedni a gáz és az áram lakossági ára

Így legalább a fűtési szezont megússzuk ráfizetés nélkül.
Egy idős ő főz a gáztűzhelyen

Májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei – közölte a december elejétől működő Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.

A lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben. A családok így a teljes fűtési szezonban azonos díjakat fizetnek a legfontosabb energiahordozókért, emellett nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem – írták a közleményben.

A lakossági fogyasztók számára  a távhő esetében továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár, emellett jövő őszig a nem lakossági fogyasztók is jóval olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást. Az új tarifákat január elsejétől három negyedéven át kell alkalmazni, azok szeptember végéig nem változnak. A földgáz alapú távhőszolgáltatóknál az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen szintén csökkenhetnek.

A közlemény szerint az eddigi tapasztalatokkal ellentétben a versenypiaci kisfogyasztók, például vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek is nyugodtan várhatják az új évet, ugyanis a kormány januártól veszélyhelyzeti átmeneti ellátás keretében biztosítja számukra a folyamatos áramszolgáltatást.

A minisztérium azt is hozzátette, hogy a gáztárolók töltöttsége megfelelő: a fűtési szezon félidejéhez közeledve a jelenleg elérhető készlet még mindig mintegy 90 téli napra lenne elegendő. Hozzátették, hogy februárban élesedik az uniós gázárplafon és az oroszországi eredetű olajtermékek importtilalma, amik nagyban befolyásolhatják az ellátási helyzetet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top