nlc.hu
Aktuális
Rendeletben közölték a jövő évi energiaárakat

Éjjel jött ki a rendelet, ezek lesznek jövőre a lakossági gázárak és áramdíjak

2023 első négy hónapjában nem lesz komolyabb változás.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke kihirdette a 2023. január elsejétől érvényes piaci áram- és gázárakat a lakossági fogyasztók számára. Ezek szerint a jövő év első négy hónapjában ugyanannyi lesz a piaci ár, mint most. A döntés az átlagfogyasztásig járó rezsicsökkentett árakat nem érinti, ahogyan a kedvezményes mennyiség sem változik, írja a Bank360.

A rendelet szerint az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára 2023. január 1. és 2023. április 30. között így alakul:

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,
  • B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.

Az összegek már tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat is. Ezeket a tarifákat a lakossági felhasználóknak januártól is csak az átlagfogyasztás feletti mennyiségre kell megfizetni. A kedvezményes ár évi 2523 KWh (havi 210 kWh) fogyasztásig érvényes. A rezsicsökkentett áramárak a piaci árakhoz hasonlóan nem változnak. Normál (A1, A2) tarifa esetén ez 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, „éjszakai” áram) esetén pedig 23,1 forint/kWh.

Egy idős ő főz a gáztűzhelyen

Fotó: Pexels

Ami a gázárakat illeti, az erre vonatkozó rendelet szerint január 1-jétől április 30-ig a lakossági fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár 22,002 forint/MJ. Ez – az áramhoz hasonlóan – megegyezik a jelenlegi piaci árral. Ez a tarifa is tartalmazza már az áfát és a rendszerhasználati díjat. A kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében évi 63 645 MJ (havi 5303 MJ), amelynek az ára januártól is bruttó 2,865 forint/MJ lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top