nlc.hu
Aktuális

Télen még 60 százalékot nőhet a gáz ára

Az oroszok szerint télen további 60 százalékot nőhet a gáz ára

Ha az oroszoknak lesz igaza, és valóban ennyire kilő a földgáz ára, akkor könnyen lehet, hogy még a csökkentett rezsicsökkentés sem lesz tartható.

Egy köbméter tőzsdei gáz ára jelenleg 950 forint körül mozog, de ha igaza lesz az oroszoknak, a télen ez az ár akár az 1600 forintot is elérheti. Az átlagfogyasztás feletti részre októbertől 752,5 forintot kell fizetnie a lakosságnak, de a januári árakról egyelőre nem született döntés. A Gazprom tájékoztatása szerint az orosz gázexport idén augusztus közepéig 36,2 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest, de a helyzet leginkább az utóbbi két hónapban vált súlyossá, amikor júliusban 58,4, míg augusztus első felében 59 százalékos volt a visszaesés. Egy éve még 50 euró/MWh volt a gáz ára, az utóbbi napokban pedig már a 220-as tartományba is eljutottunk – írja a Portfolio.

Gázrózsa

Az egekbe nő majd télen a gáz ára (Fotó: Pixabay)

A Gazprom szerint az ezer köbméterenkénti tőzsdei gázár elérte a 2500 dolláros szintet, és az oroszok azt várják, hogy télre ez az adat a 4000 dollárt is átlépheti. Mindez nagyon durva téli gázpiaci helyzetet vetít előre, és komoly hatással lehet a nyáron bejelentett rezsicsökkentés új szabályaira, mivel ez az árnövekedés óriási plusz terhet jelentene az államnak. Az Energiahivatal karácsony környékén állapítja majd meg a januártól érvényes árat, figyelembe véve az akkori helyzetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top