nlc.hu
Életmód

Bemutatták a digitális ablakot

Szép kilátást szeretnél? Már elköltöznöd sem kell hozzá

Egy-egy nyaralás vagy esetleg egy film megnézése után eltűnődhetünk azon, hogy milyen jó is lenne egy tengerpartra, erdőre néző lakás. A digitális ablaknak köszönhetően már elköltöznünk sem kell ahhoz, hogy hasonló panoráma táruljon elénk.

Szinte mindannyian szeretjük különböző apróságokkal, vázákkal, virágokkal, gyertyákkal szebbé varázsolni otthonunkat, vagy adott az esetben az irodai asztalunkat, hogy komfortosabban érezzük magunkat. Néha azonban akadnak olyan tényezők, amikre sajnos nincsen ráhatásunk. Ilyen például az, hogy milyen panoráma tekint vissza ránk az ablakból. Én például egy-egy romantikus film után eljátszottam már a gondolattal, hogy milyen jó is lenne egy tengerparti házban lakni és minden reggel a tornácon kortyolgatni a kávét. Mondanom sem kell, hogy valószínűleg ez a közeljövőben nem fog megvalósulni, kivéve, hacsak nem leszek milliomos, legalábbis ezt hittem. Úgy tűnik, hogy egy új technológia segítségével már elköltöznie sem kell az embernek, hogy olyan kilátás táruljon elé, amilyet csak szeretne. 

Az idei CEDIA Expón a Leon Speakers bemutatott egy digitális ablakot, amire LiquidView-ként hivatkoztak. A 8K-s kijelzővel ellátott virtuális ablakot főként olyan helyekre ajánlják, ahol esetleg egyáltalán nincs is ablak – mint például irodákban – de családi házakba, panelekbe, társasházakba is beépíthető mint dekorációs elem.

A kijelzőkön megjelenő felvételek szinte már-már bizarr módon élethűre sikeredtek, hiszen a honlapon található információk szerint az operatőrök olykor 24 órán keresztül videóznak a világ számos táján.

„Mint oly sok ember, én is olyan otthonokban éltem és olyan irodákban dolgoztam, ahol egyáltalán nem volt kilátás, vagy ha volt is, akkor borzalmas volt. A LiquidView elindítása jótékony hatással lehet az emberek életére, hiszen bárkinek gyönyörű kilátást biztosíthat. Ablakaink szó szerint átalakítják a szobákat” – mesélte Mitch Braff, a LiquidView vezérigazgatója a Restechtoday-nek.

Na de mennyi az annyi? 

Persze ez mind szép és jó, de mint oly sok minden, ez is túl szép, hogy igaz legyen. A honlapon nem tüntették fel az árakat, azonban a TechNewsWorld portál információi alapján egy panel körülbelül 25 ezer dollárba, azaz körülbelül kicsivel több mint 9 millió forintba kerül.

Digitális ablak a falba építve

Már elköltöznünk sem kell a szebb kilátásért (Fotó: Instagram/liquid.view)

 

Abban az esetben, ha a hárompaneles megoldást szeretnénk választani, rögtön megugranak a költségek. Így közel 37 millió forintra jönne ki a végösszeg. 

 

A borsos összegen kívül azonban számos kérdés felmerülhet. Talán ez elsőre aprónak és jelentéktelennek tűnhet, de egy olyan világban, ahol az emberek kénytelenek mindennapjaikat a virtuális valóságban tölteni, a hasonló eszközök megjelenése vajon milyen hatással lehet a mentális, illetve az egészségügyi állapotukra? Az is elképzelhető, hogy a jövőben lesz egy olyan világ, ahol a kijelzőn látottak érdekesebbek lesznek majd, mint a valóság. A Stanford Egyetem jelenleg is egy tanulmányt végez arról, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megjelenő digitális ablakoknak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top