nlc.hu
Otthon

Ezeket a színeket vidd be az otthonodba!

„Minden szobának szüksége van egy csipetnyi rózsaszínre” – Ezeket a színeket vidd be az otthonodba!

A lakberendezők egyik varázsereje abban is rejlik, hogy tudják jól és bátran használni a színeket a lakásban. Kövesd a tanácsaikat!

Egy lakberendező olyan könnyedén tud játszani a színekkel egy lakásban, hogy csak ámulunk, milyen színkombinációkat használ. Érdemes hallgatni a szakemberekre, akik az Apartment Therapy újságban adtak tanácsot, hogy milyen színeket vigyünk be mindenképp az életterünkbe.

Sötét árnyalatok

„Szeretem a sötétebb színeket használni – különösen kisebb terekben vagy olyan helyiségben, amely nem kap sok fényt. A legtöbben aggódnak a sötétebb árnyalatok miatt, mert azt gondolják, hogy komornak vagy még kisebbnek fogják érezni a teret. Pedig ezek az árnyalatok segíthetnek kuckós, hívogató hangulatot teremteni bármilyen térben.” – Gladys Tay lakberendező és vintage kereskedő

Fekete

„A fekete egy semleges szín, amely könnyen lehet akár a fókuszpont, akár a hangsúlyos szín egy szobában. Látom, hogy az emberek ódzkodnak tőle, mert azt gondolják, hogy túl nehéz vagy túl erős lesz, de én úgy találom, hogy a fekete nagyon kifinomult megjelenést ad a térnek. Nagyszerű alap és mindenhez passzol. Nekem személy szerint rengeteg fekete van a házamban – a fekete-fehér szerelmese vagyok –, és amikor az ügyfeleim látják a házamat, mindig megbánják, hogy nem engedtek be a saját otthonukba még több feketét.” – Taylor Bowling lakberendező.

Fekete konyhabútor

Nem kell félni a feketétől és sötét árnyalatoktól (Kép: Getty Images)

Merész árnyalatok

„Szeretem a merész színeket beépíteni a projektekbe. A színek vizuálisan felkeltik a figyelmünket és mélységet kölcsönöznek a térnek – gondoljunk csak egy mélykék, texturált tapétára. Bárcsak az ügyfelek gyakrabban támaszkodnának merész színekre – akár csak egy-két szobában – a kontraszt és a melegség érdekében. Szeretem a fehér színt kiinduló színként használni a munkám során, de néhány szobának egyszerűen padlótól a mennyezetig tartó merészségre van szüksége.” – Cortney McClure lakberendező

Narancssárga

„Amikor elkezdek egy konzultációt, mindig megbeszéljük a színeket, és azt, hogy az ügyfeleknek van-e kedvencük, amikor a tér színeiről van szó. Az egyik legelső szín, amit általában tiltólistára raknak: a narancssárga. Pedig ennek a keveset használt színnek nagyon sok kifinomult árnyalata létezik! Egy ügyfelem például nem félt kockáztatni, és egy gyönyörű, különleges kanapét készítettünk neki fűszeres narancsos bársonyból, amely az egész nappalit életre kelti. Mindig hálás vagyok, amikor az ügyfelek nem félnek a színektől.” – Kate Smith lakberendező.

Nappali merész színösszeállításban

A narancssárga számtalan árnyalata közül lehet választani (Kép: Getty Images)

Tengerészkék

„Az egyik leginkább alábecsült szín a tengerészkék. Ez az árnyalat lehet hangulatos, erőteljes, és folyamatosan bizonyítja, hogy sokoldalú, időtlen és elegáns. Gyengén megvilágított helyiségekben drámai és romantikus hangulatot teremt. A napsütötte szobákban a szín gazdagsága merészséget és biztonságérzetet jelent.” – Samantha Tannehill lakberendező.

Rózsaszín

„Bárcsak többen kérnék a rózsaszínt, és gyakrabban használnák az otthonukban! A rózsaszín valójában egy semleges szín, ami minden színhez illik. A férfiak is ódzkodnak a rózsaszíntől, pedig évszázadokon át férfias szín volt, csak a férfiak viselték, a nők nem.” – Travis London lakberendező.

„A rózsaszín egy árnyalatát mindig beleviszem a terveimbe, legyen szó párnaszövetekről, festékről vagy lágy rózsaszín virágokról, mint asztaldísz. Minden szobának szüksége van egy csipetnyi rózsaszínre!” – Jocelyn Polce lakberendező.

Rózsaszín falak cicás festménnyel

Mindenhez megy egy kis rózsaszín (Kép: Getty Images)

Fehér és semleges színek

„Szeretném, ha többen kezdenék el beépíteni a fehér vagy semleges színek különböző árnyalatait, például a világosszürkét az otthonukba. Ez a színpaletta ugyanis nagyon sokoldalú. Hacsak nem egy vadabb megjelenésre törekszel, a semleges és világosabb színek nyitott és szellős érzetet adnak az otthonodnak, miközben egy kis melegséget is biztosítanak. Egyesek attól tartanak, hogy a fehér szigorú megjelenést eredményez, de ennek a színnek az a szépsége, hogy sokféle árnyalatban kapható, így elkerülhető a ridegség.” – Ria Smith lakberendező.

Zöld

„Amikor a zöldre gondolok, a természet, nyugalom és a jelenlét jut eszembe. Általában azért viszünk zöld növényeket az otthonunkba, hogy nyugalmat és teljességérzetet érjünk el. Miért ne építenénk be ezt a térbe is a falak színén keresztül? Amit a zöld árnyalatokban szeretek, hogy semlegesként is használhatók, és nyugtató, derűs hatásuk van.” – Ashley Danielle Hunte lakberendező.

Zöldre festett étkező

Zöldből sosem elég! (Kép: Getty Images)

Váratlan színkombinációk

„Gyakran azon kapom magam, hogy azt kívánom, bárcsak az ügyfelek nyitottabbak lennének a színkombinációkra. Például egy olyan ügyfél, aki szereti a kékeket és a lilákat, megjeleníthetne pár piros, narancssárga tónusú vagy akár egy aranysárga színt itt-ott a lakásban. Ezeknek nem kell nagy dolgoknak lenniük, akár olyan apróságokkal is működhetnek, mint egy tál vagy egy könyv gerince, esetleg friss virágok ezekben a színekben. Akár egy kontrasztos szegély egy párnán szintén hatásos lehet. Gyakran meglepődöm, hogy az emberek nem szívesen engedik be az életterükbe a váratlanabb színkombinációkat, pedig erőt és vidámságot hozhatunk az életünkbe ezekkel az apróságokkal.” – Designer Mary Kathryn Wells lakberendező.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top