nlc.hu
Otthon

Így lehelhetsz lelket az otthonodba

6 tipp, hogy az otthonod még a téli hidegben is meleg hangulatot árasszon

Számos kreatív megoldással igazán hangulatossá tehető az otthonunk, ráadásul milliók sem kellenek hozzá. Fészekrakó tippek, nemcsak kismamáknak.

Egy hosszú és végigdolgozott nap után a legtöbben csak arra vágyunk, hogy végre az otthonunk melegében kipihenhessük a nap fáradalmait. Manapság azonban egyre többen fordítanak arra is figyelmet, hogy lakásuk kellemes és nyugtató hangulatot árasszon a mindennapi kikapcsolódáshoz. Ráadásul mindezt esztétikus módon.  

„Szebb dolgok a mindennapi életben” – ez a svéd jelmondat foglalja össze a legjobban népszerű skandináv lakberendezési stílus filozófiáját, amely az egyszerű vonalvezetésen, a világos árnyalatú felületeken és a szobanövények dekorációs használatán alapul. Bár hazánkban rengetegen hódolnak ennek a stílusnak, cikkünkben azoknak szeretnénk néhány hasznos tippet adni, akik kifinomultan, de mégis fantáziadúsan szeretnék feldobni otthonukat.

Csinosítsuk ki a kanapét

Jól látható, mennyit dob a kanapénkon pár új réteg (Fotó: Getty Images)

Jól látható, mennyit dob a kanapénkon pár új réteg (Fotó: Getty Images)

A lakás egyik legfőbb tere a nappali, annak legfőbb éke pedig a kanapénk, ez kétségtelen. Itt történhetnek ugyanis a baráti beszélgetések, a filmnézések vagy a délutáni szunyókálások. Mindezek mellett a kanapén ülve olvashatunk regényeket, kötögethetünk vagy egyszerűen csak nyomkodhatjuk a telefonunkat. Hovatovább, a legtöbb házban azért is a kanapé az egyik legjelentősebb bútor, mert ez a darab keltheti fel elsőként a vendégek figyelmét. Érhető, hogy senki sem akar leülni pihenni vagy egy jót beszélgetni egy meghurcolt huzatú, ütött-kopott ülőalkalmatosságra, így, ha csak egyetlen átalakítás fér bele a büdzsénkbe, az mindenképpen a kanapé felfrissítése legyen! Nem kell megijedni, nem szeretnénk arra bátorítani senkit, hogy több százezer forintért ruházzon be egy új darabra, pár egyszerű átalakítás is hamar csodát tehet a tér hangulatának fokozásában. Egy-két texturált díszpárna, vagy a jelenlegi párnák huzatának megváltoztatása kardinális jelentőségű lehet. Ha ezeket már beszereztük, és még mindig nincs igazán otthonos érzésünk tőlük, akkor egy színben jól megválasztott takaró, vagy egy műszőrme kiegészítő már biztosan eléri a kívánt hatást.

Meleg színek a lábaink alatt

Nem feltétlen kell ragaszkodnunk a megszokott szőnyegformákhoz és színekhez (Fotó: Getty Images)

Nem feltétlen kell ragaszkodnunk a megszokott szőnyegformákhoz és színekhez (Fotó: Getty Images)

A szizál és a lapos szövésű szőnyegek inkább egy nyaralóba tökéletes választások. Ha kuckózós hangulatot szeretnénk teremteni az otthonunkban, akkor válasszunk inkább gyapjúszőnyeget. Ha azonban a szőnyegeknek sáros talpacskáknak és mancsoknak is ellen kell állniuk, akkor érdemes egy könnyebben tisztítható, vastagabb pamutszőnyeget választani. Azoknak, akik szeretik extrázni kicsit a dolgokat, jó választás lehet egy juhszőrből vagy műszőrméből készült darab is. Ha kiválasztottuk a megfelelő darabot, érdemes azt is megfontolni, hogy milyen színben vásároljuk meg azt. Fontos tudni, hogy a megfelelő színek kiválasztásával jelentősen javíthatjuk az otthonunk összképét. A földes árnyalatok sokkal meghittebb hatást gyakorolnak, mint a hűsítő fehér. Ha még melegebb hatást szeretnénk elérni, akkor a barna, vörös, narancs, zöld vagy okkersárga színekre szavazzunk.

Lágy világítás

A szoba dísze lehet egy egyedi lámpa (Fotó: Getty Images)

A szoba dísze lehet egy egyedi lámpa (Fotó: Getty Images)

Ha a bútorok adják a ház végtagjait, akkor a lámpák a lelket. Egy jó megvilágítással ugyanis egyenesen életet lehelhetünk az otthonunkba. Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire jelentős az, hogy jól megválogassuk azok számát, formáit és színhőmérsékletét. A függesztett lámpatestek például kiváló megoldások az étkezőasztal fölé. A folyosók és különböző életterek megvilágításához a felületre szerelhető, vagy a süllyesztett lámpatesteket ajánlják. A mennyezeti lámpatestek a csekély magasságú terekben áldásosak. Az állólámpák, íróasztali lámpák és asztali lámpák pedig egy adott szoba díszítő elemeivé válhatnak, ha jól választjuk meg őket.

Dobjuk fel az ablakokat

Egy színes sötétítőfüggöny öltözteti a szobát (Fotó: Getty Images)

Egy színes sötétítőfüggöny öltözteti a szobát (Fotó: Getty Images)

Bár elsőre nem is gondolnánk, egy jól megválasztott függöny egy pillanat alatt megváltoztathatja az egész lakást. Ha eddig csak áttetsző függönyeink voltak az ablak előtt, érdemes lenne megfontoltunk, hogy egy kis színt vigyünk a dologba, és a szoba színeihez passzoló, vastagabb sötétítőfüggönyöket is feltegyünk elé.  Amellett, hogy hangulatossá teszi ez a kis kiegészítés teret, még szigetelik is a helyiséget, így ezzel a beruházással a fűtésszámlánk is kevesebb lehet.

Tippek a konyha szerelmeseinek

A konyhai kiegészítők sokasága varázslatos hatással bír a térre (Fotó: Getty Images)

A konyhai kiegészítők sokasága varázslatos hatással bír a térre (Fotó: Getty Images)

Azoknak is van egy-két tippünk, akik a gasztronómia kedvelőiként inkább a konyhában és annak környékén töltenek el több időt. Kezdjük alulról felfelé: egy konyhai szőnyeg a padlón a mosogató előtt, egy futó vagy terítő a reggelizőasztalon, egy vászonhuzat a székekre hamar otthonossá varázsolhatja a környezetet. Hovatovább, egy-két virág vagy fűszernövény elhelyezése is csodát tud tenni a hely hangulatával.

Tedd ki az emlékeidet

Legyünk büszkék az emlékeinkre, és ne féljünk megmutatni otthonunkban (Fotó: Getty Images)

Legyünk büszkék az emlékeinkre, és ne féljünk megmutatni otthonunkban (Fotó: Getty Images)

Habár technikailag ezek a kiegészítők nem melegítik fel a teret, életet azonban adnak bele. Egy képeslapokkal teli kandalló, vagy egy személyes fotókkal teli fal szívvel töltik meg az otthonunkat, és nem mellesleg kiváló alapot adnak egy jó beszélgetéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top