Otthon

Kétszer nagyobbnak tűnik a kicsi nappali ezzel egyszerű trükkel

A legtöbben nem élünk 100 négyzetméteres nappaliban, úgyhogy minden ötletnek örülünk, amivel nagyobbá tehetjük a lakást.

El bírnád viselni, hogy nagyobb legyen a nappalid? Ha igen, akkor több lehetőséged is van, például átépítheted a lakást, elköltözhetsz, vagy ha nincs kedved nagy macerához, akkor optikailag feltuningolhatod, hogy nagyobbnak tűnjön. A berendezéssel már nagyban tudod segíteni a a nappali tágítását, a lakberendezők ötleteit böngészve még az sem mindegy, milyen kép lóg a falon, de a legegyszerűbb trükkel a The Little Book of Living Small könyv szerzője állt elő.

Le a függönyökkel!

Érthető módon a függöny kérdése elég megosztó téma, hiszen ki akarná úgy élni az életét, hogy közben a szemben lévő szomszéd lesi minden mozdulatát. Nálunk a szembe ház konkrétan nyolc lépésre van, úgyhogy ha hirtelen lekapnám a függönyöket a nappalim ablakáról, jó mozit biztosítanék az életemmel a szomszédoknak. Nyilván ebben a helyzetben azoknak van könnyű dolga, akiknek kertre, pusztaságra, erdőre néz az ablak, ott gond nélkül lehet csupaszítani az ablakokat. De minden ellenérzéssel együtt is van logika abban, amit Laura Fenton, a könyv szerzője ír:

„A legfőbb érv a függönyök mellőzése mellett az, hogy még a legátlátszóbb, vékony függöny is rengeteget elvesz a természetes fényből. Mindenkinek azt szoktam tanácsolni, aki azzal keres meg, hogy nem elég nagy a nappalija, hogy vegyen le minden függönyt, és mossa le az ablakokat. A beáramló napfénytől kétszer akkorának fog tűnni a nappali.”

Le a függönyökkel a nappaliban!

Vedd le a függönyt a nappaliban! (kép: Profimedia)

Fenton megérti az aggodalmat, hogy a függöny nélküli ablakokkal úgy tűnhet az otthon, mintha csak most költöztek volna be a lakók, de véleménye szerint ez hamar elmúlik. Ugyanis általában annyira tele van egy nappali bútorokkal, dekorációval, könyvekkel, élettel (szanaszét heverő játékokkal), hogy nem átmeneti helyzetnek tűnik a függönynélküliség. A saját példáján keresztül magyarázta el, hogyan jutott odáig, hogy minden ablakról leszedte a függönyöket: „A nappalimban és étkezőmben először azért döntöttem úgy, hogy leszedem a függönyeimet, mert annyira drágák és szépek voltak az ablakok, hogy kár lett volna eltakarni őket. Ráadásul a földszinten laktunk, így még fontosabb volt számomra, hogy minden lehetséges napfényt beengedjek a lakásba. Az kevésbé érdekelt, hogy emiatt néha belátnak az utcáról vagy a szomszédból, ez amúgy is csak télen fordulhat elő az ablakunk előtt álló fa miatt.”

A hálószobában természetesen maradhat függöny, de ott is inkább csak a sötétítőket javasolja a szerző, hogy nap közben ne zárjuk ki a napfényt ebből a helyiségből sem. Ha pedig nagyon azt éreznénk a függönyök nélkül, hogy az egész világ belát a nappalinkba, akkor helyettesítőnek az ablakfóliákat javasolja, mert ezeknek jobb a fényáteresztő képessége, közben pedig belátás ellen nagyon jól működnek. Ezeket elvileg le lehet szedni az ablakmosás erejéig és visszatenni utána gond nélkül, és nem kell az egész ablakot befedni velük, elég, ha csak az alsó felére teszünk fóliát – persze függ attól is, hányadik emeletről van szó és honnan láthatnak be mások. Érdemes pár napig kipróbálni, milyen az élet függönyök nélkül, még az is lehet, hogy tényleg nagyobbnak, tágasabbnak és élhetőbbnek érezzük tőle a kicsi nappalit.

Még több ötlet kis lakáshoz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top