Otthon

Függönykisokos: tippek, trükkök, praktikák

Nem könnyű kérdés: hogy válasszunk függönyt a nappaliba, hálóba, konyhába, gyerekszobába? Hosszú legyen vagy rövid? Mintás vagy egyszerű? Kövessük a trendet, vagy olyat válasszunk, ami ugyan kevésbé modern, de nekünk tetszik?! Adunk néhány hasznos tippet, segítséget!

Anyukám mindig azt mondja, hogy egy otthon akkor válik igazi otthonná, ha felkerülnek a függönyök. Igen ám, de ez nem olyan egyszerű kérdés. Milyen legyen? Egyszerű vagy mintás? Mi illik a nappaliba és mi a konyhába? Igaz, vannak alternatív megoldások függönyök helyett, de mi összegyűjtöttünk pár tippet, trükköt, praktikát, amivel kicsit megkönnyítjük a függönykérdést!

Olvass még több cikket függöny, dekoráció témában itt, az NLCafén:

Függöny-kisokos: így válassz függönyt az otthonodba!

1. Méret

Talán az első és legfontosabb, ha függönyt vásárolunk, hogy 100-150 %-os redőzéssel kell számolnunk, ezért az ablak szélességének két, két és félszeresét kell megvásárolnunk.

TIPP: Az egyenletes redőket professzionálisan, behúzószalagokkal kell biztosítani. Ezekre mindig rá van írva hányszoros behúzást tudnak.

2. Erre figyelj, ha átlátszó függönyt szeretnél vásárolni:

Az átlátszó függönyöknek alkalmazkodniuk kell a sötétítőfüggönyökhöz, a tapétához, illetve a fal színéhez. A legjobb anyagok a csipke vagy a batiszt. Ezek a függönyök formatartók, könnyen moshatók, és legtöbbjük vasalást sem igényel.

TIPP: Az átlátszó függöny kiválasztásánál az anyag hosszirányában kell mérni a függöny magassági méretét. 

Függöny-kisokos: így válassz függönyt az otthonodba!

3. Erre figyelj, ha sötétítő függönyt szeretnél vásárolni:

A fényáteresztőket egészítik ki a sötétítőfüggönyök. Amikor ezeket választjuk ki, sokkal körültekintőbben kell eljárnunk. Ajánlatos a festés, tapéta és a már meglévő lakástextilek színvilágához, a bútor stílusához, a helyiség méretéhez, a belmagassághoz igazítani a választást. A sötétítők anyaga általában szatén, velúr, plüss, selyembrokát és más, hasonlóan jó esésű anyagok. 

TIPP: Nagyon fontos szempont, hogy antik vagy stílbútorhoz ne válasszunk modern mintájú, struktúrájú függönyt. 

Függöny-kisokos: így válassz függönyt az otthonodba!

4. Mintás? Kicsi vagy nagy?

A nagy minták kis felületen, kicsi szobában zavaróak lehetnek. Ide elsősorban semleges vagy apró mintás függönyök kerüljenek. Olyan szobába, ahol kevés a napfény, kellemesebb a világos, meleg árnyalatú textília, de fontos odafigyelni arra is, hogy a színek ne legyenek erősek, mert kisebbnek mutatják a teret. 

TIPP: Az alacsony szobát a mennyezetre erősített függönysín magasítja.

Függöny-kisokos: így válassz függönyt az otthonodba!

5. Függönycsere költséghatékonyan

Ha meguntuk, de nem tudjuk kicserélni a fényáteresztő függönyünket, akkor felfrissíthetjük egy szép függönyrojttal, színes selyemszalaggal és masnikkal, de tehetünk rá díszítést  csíkokban, keresztben vagy hosszában.

TIPP: Ha minta nélküli a textília, erősíthetünk rá selyemszalaggal lezárva mintás fényáteresztőt.

6. A lapfüggönykérdés

Lapfüggönyt szinte minden mennyezeti karnisra szerelhetünk. Ez takarékos és nagyon modern megoldás. Nemcsak feleannyi anyag kell hozzá, de sok esetben elég egy függöny, amely lehet színes, áttört fényáteresztő vagy sötétítő.

Függöny-kisokos: így válassz függönyt az otthonodba!

TIPP: Különösen erkélyajtóknál jó megoldás a lapfüggöny!

7. Tisztítás

A fényáteresztő függönyök gyakran beszürkülnek. Nem kell egyszerre a kukába dobni, először próbáld ki a következőt: áztasd sós vízbe, majd összehajtva rakd párnahuzatba, és kímélő mosással mosd ki!

TIPP: A pamutfüggönyöket szárítani és esetenként vasalni kell, a szintetikus függönyöket viszont azonnal a helyükre függeszthetjük.

8. És amire még érdemes figyelni

Kicsi helyiségek ablakát világos, apró mintás anyaggal borítsuk. Ha a kilátás szép, az ablakdekoráció legyen visszafogott, ha kevésbé barátságos a látvány, a függöny inkább a szobára összpontosítsa a figyelmet.

TIPP: Csináld magad: feldobhatod a függönyödet színes selyemmel, horgolt mintákkal, de nagy divat a fonalrátét is.

Függöny-kisokos: így válassz függönyt az otthonodba!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top