nlc.hu
Életmód

Undorító a csapvíz Berettyóújfaluban

Lárvákkal teli, barnás víz folyik a csapokból Berettyóújfaluban

A vízművek szerint nem ártalmas a víz.
csapvíz,

Undorító víz folyik a csapokból Berettyóújfaluban. Van, hogy már-már kólaszínű a víz a lerakódásoktól, de kosszal és lárvákkal teli vízszűrőt és kifejlett kukacokat is videóztak a vízben a helyiek – számolt be az RTL Híradó. Egy berettyóújfalui családanya a népegészségügyhöz fordult, mert azt mondja, egy éve zavaros időnként az ivóvíz.

A vízművek szerint a hálózatmosás miatt jelentkezik a probléma és az elszíneződött víz nem ártalmas az egészségre, hiába gusztustalan.

Berettyóújfalun kívül több békési településen is ihatatlan, üledékes, gusztustalan csapvízre panaszkodnak, többek között Szeghalmon is. „Szinte undorral fürdök meg benne. A fehér ruhák besárgulnak, ahogy kimosom őket” – nyilatkozta egy helyi lakos. A vízmű állítja, itt is a csöveket mossák át.

Monostorpályiban pedig fél évig kannákban hordják haza a vizet – az otthoni vizet ugyanis tilos meginni –, mert a teljes vezetékrendszert korszerűsítik, annyira leromlott a vízminőség.

A Magyar Víziközmű Szövetség átfogó fejlesztést sürget, mert szerintük a településeken jelentkező problémák az elöregedő vezetékrendszerek miatt vannak. 

A minisztériumnál azt mondták, hogy nagyszabású rekonstrukciós programon dolgoznak, ami a következő években, évtizedekben indulhat.

Korábban már többször is beszámoltunk helyenként előforduló csapvízproblémákról. Volt, hogy bűzös, híg bélsárra emlékeztető lé folyt víz helyett a csapból Vecsésen. A vízművek szerint a mentőállomást is rákötötték a hálózatra, ezért volt akkoriban ilyen a víz. Baján pedig pár éve fekete színű vízre panaszkodtak. Akkor a Bajavíz Kft. azzal magyarázta az esetet, hogy a régi acélcsövek korróziója okozhatja a problémát. Arra is volt eset, hogy sárga víz folyt a csapokból Szegeden a vízmű víztisztítási programja miatt. De írtunk már rózsaszínű csapvízről is, akkor a szokatlan vízszennyezést a vízkezelő üzemben egy szivattyú meghibásodása okozta, amely túl sok nátrium-permanganátot juttatott az elosztótartályba. Sőt arra is volt példa, hogy alkohol folyt a csapokból, mivel az elföldelt elkobzott szeszes italok beszivárogtak a talajba, majd abba a kútba, amely egy 18 lakásos társasház ivóvízellátását biztosítja. Lángoló csapvíz is fordult már elő Bánátban, azt pedig azzal magyarázták, hogy a település kútjainak a megengedettnél sokszorosan nagyobb az arzéntartalma. 

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top