Sokunkban megfordulhat egy számunkra fontosabb esemény kapcsán, legyen szó akár szülinapról, céges rendezvényről vagy netalán esküvőről, hogy arra a bizonyos napra az alakunkból a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni. Régebben én is beleestem abba a hibába, hogy a cél elérésének érdekében gyorsan a konditerem felé vettem az irányt, vagy futottam néhány kilométert, mellette viszont borzasztóan és rendszertelenül étkeztem. Ha „véletlen” a kezembe akadt egy csoki, néhány perc habozás után úgy döntöttem, hogy végül is miért ne ehetném meg, hiszen majd lemozgom. A baj csak az, hogy a szervezetünk nem így működik, hiszen mit ér a rendszeres testmozgás, ha nem táplálkozunk helyesen. A szakértők szerint nem számít, hogy hosszabb ideig vagy nagyobb intenzitással végezzük-e az edzést, mivel a rossz étrend hatásait még ez sem tudja teljesen visszafordítani.
Ezért veszélyes a zsigeri zsír
A zsigeri vagy más néven viscerális zsír a hasüregben lévő belső szerveinket körülvevő zsírszövet, éppen ezért kevésbé észrevehető. Abban az esetben, ha rendszeresen járunk edzőterembe, előfordulhat ugyan, hogy a bőr alatti zsírt nagy mértékben csökkenteni tudjuk, és habár vékonyak leszünk, az egészségtelen étkezés hatására a zsigeri zsír továbbra is csak halmozódik.
Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál súlyosabb következményei lehetnek. A magas cukor-, só-, illetve szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztása miatt a szerveink között felhalmozott zsírréteg az artériák megkeményedését, illetve szűkületét okozhatja, vagyis érelmeszesedést.
Nagyobb az esély, hogy kialakulnak szív- és érrendszeri betegségek, agyvérzés, cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy adott esetben daganatos betegségek.
A kutatók megállapították, hogy azok, akik ugyan rendszeresen mozogtak, de összevissza étkeztek, azoknál jóval magasabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik a mozgást egészséges és tudatos táplálkozással kötötték össze.
A mentális egészségünkre is negatív hatással lehet
Talán elsőre nem is gondolnánk, de az étkezésünk nemcsak a testi, hanem a lelki, illetve mentális egészségünkre is hatással van. A szervezetünket úgy kell elképzelni, mint egy drága autót, amely állandó üzemanyag-ellátásra szorul.
Az autóhoz hasonlóan az agyunk is akkor működik a legjobban, ha prémiumminőségű üzemanyagot kap. Jelen esetben ez a sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmazó ételeket jelenti.
Mindez táplálja az agyat és csökkenti a stresszt is. Sajnos a drága autóhoz hasonlóan, az agyunk is „roncsolódhat”, ha rossz minőségű tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe. Ide tartoznak a különböző finomított, illetve feldolgozott ételek.
A sok cukrot tartalmazó étrend például kifejezetten káros lehet az agyunkra, hiszen mindamellett, hogy rontják a szervezet inzulinszabályozását, táptalajt adnak a gyulladásoknak, illetve az oxidatív stressznek is. Már több kutatás is összefüggésbe hozta a károsodott agyműködést a cukor fogyasztásával, de persze nem csak ez az egyetlen negatív hatása. Az instabil vércukorszint ingerlékenységhez, hangulatingadozáshoz, szorongáshoz, illetve depresszióhoz is vezethet. A megfelelő táplálkozás nemcsak a testünket, hanem az érzelmi állapotunkat is képes stabilizálni.
Hiába szeretnénk edzeni, ha a szervezetünk kifogy az üzemanyagból
A különböző feldolgozott élelmiszerek alig, vagy szinte egyáltalán nem tartalmaznak tápanyagot. A vitaminok, fehérjék, illetve rostok hiánya az edzés minőségére, illetve a produktivitásra is hatással van.
„Azok az emberek, akiknek nincs tápláló étrendjük, általában mindig éhesek maradnak, rosszkedvűek lesznek és a motivációjukat is elvesztik az edzéssel kapcsolatban” – meséli Grace Derocha táplálkozási szakértő a CNN-nek.
Hozzátette azt is, miszerint a rossz minőségű ételek megnehezítik az izomtömeg felépítését és a regenerációt egy megerőltetőbb edzés után.