nlc.hu
Életmód

Több helyen is megdőlt a melegrekord pénteken

Mennyi? 30!: több helyen is megdőlt a melegrekord pénteken

Az eddigi rekordot több fokkal sikerült lekörözni.

Több helyen is megdőlt a melegrekord pénteken, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Tiszaalpáron volt a legmelegebb, 30,3 Celsius-fokot regisztráltak délután. Persze máshol is ekörül járt a hőmérséklet, Kiskunfélegyházán 30, Jászszentlászlón 29,5, Kiskunmajsán 29,4 Celsius-fokot mértek október huszadikán. 

Az eddigi rekordot egyébként Adony tartotta 26,9 fokkal, amit 2019-ben regisztráltak.

Az OMSZ előrejelzése szerint Nyugat- és Közép-Európa felett jelenleg többközéppontú ciklon örvénylik. Ennek területén sok a felhő, és többfelé csapadékos az időjárás. A legtöbb csapadék az Ibériai-félsziget délnyugati részein hullott, 50-100 mm.

A ciklon előoldalán szokatlanul meleg levegő áramlik a kontinens belső területei fölé. Nagy területen mértek 20 fok feletti maximum hőmérsékletet, de a délebbi területeken néhol 30 fok is előfordult.

A Kárpát-medence időjárását szombat estig továbbra is ez a ciklon és frontjai határozzák meg, és az ország területén szombat többnyire erősen felhős lesz az ég, néhol előfordulhat jelentéktelen eső, zápor.

Az éjszaka második felétől délnyugat felől csapadékzóna érkezik, melyből főként szombaton az ország középső sávjában várható elsősorban eső, zápor, néhol zivatar. A déli, délnyugati szél sokfelé erős marad. Szombaton napközben fokozatosan veszít erejéből a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 22 fok között, de Szabolcsban néhol 15 fok alatt valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 20 és 26 fok között, de a tartósan csapadékos területeken 17 és 20, a Tiszántúlon 25 és 28 fok között alakul.

Virágzó napraforgó (Helianthus annuus) Tököl határában

Fotó: MTVA/Faludi Imre

(via MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top