nlc.hu
Életmód

Három melegrekord is megdőlt szombaton

Mi történik: három melegrekord is megdőlt szombaton

Most már minden napra jut valamilyen hőmérsékleti rekord.

Egyelőre kitart a nyárias idő, és ennek köszönhetően három időjárási rekord is megdőlt szombaton:

  • Körösszakálon 28,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel új országos legmagasabb napi maximum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 28,0 fok volt, amelyet Adony állomáson mértek még 2019-ben.
  • Szeged belterületén lévő meteorológiai állomáson hajnalban 20,6 fokig csökkent a hőmérséklet, ami új országos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordot jelent. A korábbi rekord 16,0 fok volt, amelyet Balatonederics és Iklódbördőce állomásokon 2019-ben mértek.
  • Budapesten, a ferihegyi meteorológiai állomáson hajnalban 16,2 fokig csökkent a hőmérséklet, amivel új fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 15,0 fok volt, amelyet Budapest belterület állomáson 2019-ben rögzítettek.

Az elmúlt héten többször is jöttek hírek a rekorddöntő hőmérsékletekről. Szombaton például Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakálon 28,1 Celsius-fokot mértek, míg korábbi rekordot 2019-ben, Adonyban mérték, akkor 28,0 fokot regisztráltak.

Októberi nyár

Fotó: Neményi Márton

Ahogy korábban írtuk, egyelőre még kérdés, hogy idei ősz végleg lekörözi-e 2019-et, ami a legmelegebb ősz volt 1901 óta. Az Országos Meteorológiai Szolgálat készített néhány évvel ezelőtt egy tanulmányt, és megállapították, hogy az éghajlatváltozás eredményeképp az őszi átlag-, és maximum-hőmérsékletek emelkednek, ahogyan azt is, hogy Magyarországon néhány régió kivételével, nőtt az őszi nyárias napok száma, vagyis amikor a napi maximum-hőmérséklet eléri a 20-25 °C-ot. 

És más változások is történtek, a Másfélfok munkatársai szerint úgy tűnik, a nyár kitolódott, mégpedig úgy 10-15 nappal, de fontosnak tartották leszögezni, hogy vannak kilengések bizonyos években, és a változékonyság nemcsak időben, hanem térben is megjelenik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top