nlc.hu
Életmód

Ezért van nyár októberben

Nincs semmi különös az októberi nyárban, sőt, ez az új normális

Múlt hétvégén és most pénteken is 30 fok körüli hőmérsékleteket mértek országszerte. Nincs ebben semmi rendkívüli, egyszerűen arról van szó, hogy az emberiség elintézte magának az október végéig tartó nyarat. Okfejtés és bizonyító erejű képek.

Ti is úgy keltetek, hogy szétszakad a fejetek? Vagy tegnap feküdtetek le úgy? A jó hír az, hogy nem vagytok egyedül, sőt, egészen konkrét és megnyugtató magyarázat van erre:

Egy nap alatt 15 fokot emelkedett a hőmérséklet, azaz péntek hajnalban melegebb volt, mint csütörtök kora délután.

Azaz még csak nem is indián nyár ez, hanem egyszerűen visszajött az igazi nyár október közepén-végén, ha csak egy napra is. Most már hivatalos: megdőlt az abszolút melegrekord, nem is kevéssel. Ezen a napon 2019-ben, Adonyban mérték a legmelegebbet, 26,9 fokot, a meteorológusok pedig 30,3 fokot mértek most Tiszaalpáron. Láttunk már egynapos hőhullámot – ahogy április végi havazást is Budapesten –, nincs ebben semmi különös, mondhatnánk; és éppen ez az. Hogy nincs ebben semmi különös.

Októberi nyár

A képek október 14-én (a Pont Fesztiválon) és 20-án készültek a Múzeumkertben. Fotó: Neményi Márton

Ez ugyanis nem valami hirtelen anomália, egyszeri szenzáció, hanem az új normális, ha hihetünk a kutatóknak, márpedig hihetünk. Azaz a frontérzékenyek készüljenek, kemény évtizedek jönnek: az az ősz, amit eddig megszoktunk, hamarosan eltűnik.

Októberi nyár

Fotó: Neményi Márton

Már ez előző hónap is ijesztő volt: akadtak ugyan meleg szeptemberek az elmúlt években, de olyan még nem, amelyben 23 nyári, azaz 25 fok feletti napi maximum hőmérsékletű nap lett volna. Márpedig ez a mostani ilyen volt. Az, amit mi elkönyveltünk kellemes, enyhe kora őszként, valójában a klímaválság komoly tünete – írják a Másfélfok.hu klímaváltozás-portál elemzői. Szerintük az indián nyár eltűnik, de nem úgy, hogy helyette őszi idő lesz: a nyár kitolódásával egyszerűen nem lesz értelme többé így említeni, hiszen egy összefüggő, október közepéig-végéig tartó meleg évszakról beszélhetünk majd.

Októberi nyárMint kimerítő cikkükben írják, ha teljesülnek a párizsi klímafeltételek, azaz kellő mértékben csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, „megússzuk” annyival, hogy nagyjából a jelenlegi állapotok maradnak velünk, ha azonban nem jön meg az emberiség esze – márpedig nem úgy ismerjük, mint akinek csak úgy megjön –, október végén kezdődik majd az (enyhe) ősz. Ekkor

az indián nyári napok száma csak az Alföldön lehet majd évi 1-2 nap, a szeptember és részben az október (az éves változékonyságot figyelembe véve) a nyárhoz csapódik.

Októberi nyárA fűtésszámlának ez persze jót tesz, minden másnak rosszat. Hogy mekkora a baj, azt jól illusztrálja, hogy az eredmények szerint idén csak szeptemberben több volt a nyári nap, mint korábban szeptember-októberben együttesen.

Az, hogy az ősz valójában október közepén, de inkább végén köszönt majd be, a század közepére várható, és ez alighanem már elkerülhetetlen. Ha most azonnal leállna az emberiség a károsanyag-kibocsátással, annak sem lenne azonnal érezhető hatása: a Föld klímája minden ilyen intézkedésre csak 20 évvel később reagál, azaz a negyvenes években éreznénk legkorábban a szigor áldásos hatásait. Azét a szigorét, amit – még egyszer hangsúlyozzuk – még csak nem is alkalmazunk.

Októberi nyárÍgy aztán a szakemberek szerint átalakul a turizmus is: akik eddig augusztusban mentek nyaralni, azok a jövőben alighanem szeptemberre tervezik az utazást, az őszi szezon pedig novemberre tolódik és rövidebb lesz. Ha pedig a plázák karácsonyi szokásait nézzük – értsd: már szeptemberben díszítenek és ajándékvásárlásra ösztönöznek, mintha nem lenne holnap – simán lehet, hogy

elindulunk nyaralni, majd egy héttel később téli díszletek és karácsonyi hirdetések közé szállunk le hazafelé jövet.

Októberi nyárAmi most Magyarországon történik, az az egész világon jellemző: a NASA kutatása pontról pontra visszhangozza azt, amit itthon szeptemberben tapasztaltunk. A New York-i Goddard Űrkutatási Intézetének szerint június, július és augusztus hónapok együttesen 0,23 fokkal voltak melegebbek, mint bármely más nyár a NASA nyilvántartásában, és 1,2 Celsius-fokkal melegebbek az 1951 és 1980 közötti átlagos nyári hőmérsékletnél. Ezért főleg a tengerfelszín hőmérséklet-változása felel, ezt pedig az El Nino visszatérése okozza.

Októberi nyárCsak a szeptember 0,75 fokkal, a hónap utolsó két hete pedig 1 fokkal melegebb, mint az 1991 és 2020 közti átlag – nyilatkozta a Qubitnek Zeke Hausfather amerikai klímakutató, ez pedig durvább, mint a nyári hónapok melegedése.

Mindez ráadásul az emberiség legmelegebb nyara után következett: 2023 júliusa a történelem legforróbb hónapja volt. A hó végén 20,96 fokkal abszolút rekordot döntött az óceánok felszíni hőmérséklete – ez a felmelegedés egyik megbízható mérőszáma –, az ENSZ főtitkára, António Guterres pedig ezt meghallva

már nem is globális felmelegedést, hanem globális felforrást emlegetett.

Októberi nyárEz persze inkább egy katasztrófafilm alcímének tűnik, mint komolyan vehető klímapolitikai állásfoglalásnak, mégsem tagadhatjuk tovább, hogy mi történik, és ideje megbarátkozni azzal, hogy az október végi 30 fok bizony az életünk része marad. A barátkozást pedig kezdhetjük azzal, hogy kidugjuk a fejünket az ablakon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.