nlc.hu
Életmód

Renoir-kiállítás a Szépművészetiben

Olyan népszerű a budapesti Renoir-kiállítás, hogy már meg kellett hosszabbítani a látogatási időt

A francia impresszionizmus egyik legnevesebb mesterének 70 képe látható.

Már csaknem ötvenezren látták a Szépművészeti Múzeumban szeptember végén nyílt Renoir: A festő és modelljei című kiállítást. Mint az MTI írja, a nagy érdeklődésre tekintettel a múzeum hétvégenként egy órával korábban, 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Renoir-kiállítás

Első alkalommal nyílt Magyarországon Pierre-Auguste Renoir francia impresszionista mester életművét bemutató, átfogó kiállítás Renoir – Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A január elejéig látható nagyszabású tárlaton a francia mester mintegy 70 alkotásával találkozhat a közönség. A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint 20 külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

Renoir-kiállítás

Renoir A hinta című alkotása – Fotó: MTI/Lakatos Péter

A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi kiállítás – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem 30 Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

Renoir-kiállítás

Renoir Ebéd után című festménye – Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Most első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát. Közülük az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeum tulajdonába.

A kiállítás 2024. január 7-ig látható.

 

Tavaly egy nagyszabású Bosch-kiállítással rukkolt elő a múzeum, amelynek tárlatára Párizsból, Bostonból, Madridból, Berlinből, Frankfurtból és Rotterdamból érkeztek eredeti remekművek. A korszakalkotó tárlat nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből, hanem az egész nemzetközi múzeumi világot tekintve is az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb Bosch-tárlata volt. A kiállítás megvalósítását csaknem félszáz nagy tekintélyű köz- és magángyűjtemény segítette kiemelkedő értékű kölcsönzésekkel.

 

2020-ban pedig Peter Paul Rubens és kora flamand festészetét mutatta be egy kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A csaknem 120 művet bemutató tárlatra 40 nagy közgyűjteményből, többek között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeztek műtárgyak. A kiállításon Rubens mintegy 30 és Van Dyck több mint egy tucat remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthették a látogatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top