nlc.hu
Szabadidő

A Renoir kiállításról

Óriási sikere volt a Renoir kiállításnak, több mint negyedmillióan látták

Sokan az utolsó napra időzítették a látogatást.
Renoir

A Szépművészeti Múzeum történetének második legnépszerűbb kiállítása lett a Renoir életművét bemutató kiállítás, több mint negyedmillióan voltak kíváncsiak rá – derült ki az RTL Híradó tudósításából. Akkora volt az érdeklődés, hogy két héttel meghosszabbították a tárlatot, az utolsó 3 napon pedig meghosszabbították a nyitva tartást, hogy mindenki bejusson, aki szerette volna látni a francia mester műveit.

Az impresszionista mester 70 alkotását állították ki Budapesten. A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint 20 külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum. A kiállított képek biztosítási értéke eléri a 400 milliárd forintot. 

A szeptemberi megnyitón a múzeum főigazgatója úgy fogalmazott, szinte példa nélküli a Renoir: A festő és modelljei című kiállítás gazdagsága.

A tárlaton olyan fő műveket láthatott a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi kiállítás – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem 30 Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kapott – kronológiai és tematikus elrendezésben ismertette a művész fejlődését. 

2022-ben amúgy egy nagyszabású Bosch-kiállítással rukkolt elő a múzeum, amelynek tárlatára Párizsból, Bostonból, Madridból, Berlinből, Frankfurtból és Rotterdamból érkeztek eredeti remekművek. A korszakalkotó tárlat nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből, hanem az egész nemzetközi múzeumi világot tekintve is az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb Bosch-tárlata volt. A kiállítás megvalósítását csaknem félszáz nagy tekintélyű köz- és magángyűjtemény segítette kiemelkedő értékű kölcsönzésekkel.

2020-ban pedig Peter Paul Rubens és kora flamand festészetét mutatta be egy kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A csaknem 120 művet bemutató tárlatra 40 nagy közgyűjteményből, többek között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeztek műtárgyak. A kiállításon Rubens mintegy 30 és Van Dyck több mint egy tucat remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthették a látogatók.

Kiemelt fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top