nlc.hu
Életmód

Újabb majomhimlős beteget regisztráltak Magyarországon

Újabb majomhimlős beteget regisztráltak Magyarországon, a férfi szexuális úton fertőződött meg

Új tájékoztató érkezett a hazai járványügyi helyzetről.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya legfrissebb tájékoztatója szerint ismét diagnosztizáltak majomhimlő megbetegedést Magyarországon. Egy budapesti 32 éves magyar férfi szexuális úton fertőződött, és azt írják, az eset hazai eredetű.

Mint korábban írtuk, a betegséget egy zoonótikus, állatról emberre terjedő vírus okozza, és a nevét onnan kapta, hogy először laboratóriumi majmok körében találkoztak ezzel a betegséggel 1958-ban.  Emberben elsőként 1970-ben írták le a Kongói Demokratikus Köztársaságban, 2022 májusában számos esettel találkoztak a szakemberek olyan országokban, ahol korábban egyáltalán nem volt jelen. 

A majomhimlő a feketehimlő közeli rokona, ahhoz nagyon hasonló tünetekkel, csak éppen jóval enyhébb megbetegedést okozva. Ahogy a neve is utal rá, alapvetően főemlősöket érint a megbetegedés. Állatról a fertőzött állat vérével, testváladékaival vagy majmok esetében kiütéseivel történő érintkezés során terjed, emberről pedig a fertőzött ember kiütéseivel vagy a kiütések által szennyezett felületekkel (pl. ruha, ágynemű) való érintkezéssel.
A betegség testváladékokkal és légúti cseppekkel is terjedhet, és ugyan nem egy szexuális úton terjedő betegség, azonban fontos tudni, hogy nemi kontaktus során könnyen el lehet kapni.

Majomhimlő elleni oltást adnak be egy férfinak a Los Angeles-i Barnsdall Art Parkban

Majomhimlő elleni oltást adnak be egy férfinak a Los Angeles-i Barnsdall Art Parkban 2022. augusztus 9-én. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) július 23-án globális egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő miatt. (Fotó: MTI/EPA/Carloine Brehman)

Ami a tüneteket illeti, elsőként fáradtság, láz, nyirokcsomó duzzanat, izomfájás, hátfájás jelentkezhet, a karakterisztikus kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelennek meg, főképp arcon, végtagokon.  Ugyan specifikus, célzott gyógyszeres terápia nincs, támogató kezelés, vakcina viszont van. A Telex szerint egyébként majomhimlő (angolul: monkeypox) elnevezés helyett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jövőben az mhimlő (angolul: mpox) kifejezést fogja használni, miután a szervezetnek többen is jelezték, hogy a majomhimlő pejoratív jelzőként kezdett terjedni.

Visszatérve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatójához, mint írják, az intézet három importált malária megbetegedést is jelentett: egy Magyarországon élő 30 éves nigériai származású férfi és tizenöt hónapos gyermeke betegedett meg, akik a lappangási időben Nigériában jártak családlátogatáson. A harmadik beteg egy 55 éves magyar férfi, akinél a parazitológiai vizsgálatok szintén a betegséget okozó Plasmodium falciparum kórokozót igazolták. A férfi korábban Pápua-Új Guineában és Indonéziában járt.

Emellett pedig egy szintén hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizáltak, ezt a megbetegedést Békés vármegyéből jelentették. Ezzel a nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma idén 31-re nőtt (29 hazai és 2 importált).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top