nlc.hu
Életmód

Összefogással az alternatív színházakért

Összefogással az alternatív színházakért

A Ráday utcában öt színház fogott össze, hogy a MagnetBank pályázat segítségével a probléma gyökerét ragadják meg: panaszkodás helyett közös alkotásra, befogadásra és cselekvésre ösztönözve szűkebb és tágabb környezetüket.

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu

Nehéz időszakot élnek át a hazai alternatív, független színházak, soha nem látott megszorításokkal kell szembenézniük a magyar kulturális élet fontos szereplőinek.

A 2023-as költségvetés értelmében a 2022-es évhez képesti támogatás is tovább csökkent, durván 40 százalékkal. Ez hatalmas érvágást jelent a kisebb, alternatív színházak számára, hiszen a szcéna szereplői eddig is a végzetes következményekkel fenyegető alulfinanszírozottságra panaszkodtak.

Új Alkotóműhyely

Új Alkotóműhyely

Az elmúlt hónapokban nagy múltú, meghatározó társulatok megszűnéséről szóló hírekről olvashattunk, és sajnos az is esélyes, hogy ha nem lesz elegendő forrás, akkor hamarosan a független színház, mint olyan, talán egy-két kivétellel megszűnik az országban.

A Ráday utcai független színházi műhelyek rendhagyó módon összefogással próbálnak tenni a szétforgácsolódás, az izoláció, és a megszűnés ellen: közös fesztivált szerveznek, előadásokat, műhelymunkát hoznak létre: váltott színházi, képzőművészeti, zenei, irodalmi és civil workshopokkal cselekvésre, kreativitásra és elmélyülésre ösztönzik önmagukat és a résztvevőket.

„Több színházat képviselünk a Ráday utcából: a Pinceszínházat, az Itt és Most Társulatot, a Stúdió K Színházat, a Kettőspontot és a MáSzínházat. Keressük a közös szakmai utakat, de kíváncsiak vagyunk a különbségekre is, és egyúttal szeretnénk közelebb hívni hozzánk az embereket. Így született meg a RÉT – Ráday Élő Tér – Művészeti és civil műhelyek találkozója rendezvénysorozat ötlete. Műhelymunkákat szeretnénk együtt végezni, előadókat, szakembereket meghívni, így tanítva egymást és tanulni egymástól, miközben bevonunk külsős résztvevőket, fiatalokat, civileket, családokat. Egy alkotásra épülő országos fesztivált szeretnénk létrehozni 2024 nyarán, itt a Ráday utcai helyszíneinken”– mesél a programjukról az Új Alkotóműhely Egyesület elnöke, Formanek Csaba.

A színész-rendező azt is elmondja, hogy minden résztvevő színház a saját speciális területének tapasztalatait teszi a közösbe: a MáSzínház például sérült és ép színészekkel vegyesen dolgozik, tehát egy nagyon izgalmas, társadalmilag is fókuszált munkát végeznek, míg az Itt és Most Társulat improvizációval foglalkozik. A Stúdió K és a Kettőspont a színházi kifejezés határait feszegeti friss, különleges formanyelvű előadásaival – vagyis mindenki máshogy, más módon inspirálja a másikat.

„Sajnos a mostani kultúrpolitikai irány nem annyira a kisebb szabadcsapatokat, hanem a nagyobb, lehetőleg »hűséges« színházakat szeretné támogatni, miközben ezekben a pici, kísérleti műhelyekben rendkívül innovatív dolgok születnek. Nem azt mondom, hogy a nagyobb színházakban ilyen nem történhet meg, de nálunk a kísérletezés, a felfedezés szabadsága kifejezetten egy óriási erő: rengeteg kreativitás munkálkodik ezekben a közösségekben” – mondja Csaba, majd hozzáteszi:

A közös programokkal szeretnénk egyfajta példát mutatni, vagy legalább kísérletet tenni arra, hogy mindenki megérezhesse a saját környezetén belül: együtt többet is elérhetünk, mint egyedül, szétforgácsolódva, csak a magunk közvetlen érdekeit hajszolva.

Ahogy Csaba is mondja, az alternatív színház több mint szórakoztatás, – és több is, mint munkahely – : többféle művészeti ág kiteljesedése egy helyen, amelyet inkább a felfedezés, megismerés, mintsem a profit termelése vagy a közönségnek való rutinos megfelelés vágya hajt.

„Sokféle mércéje lehet egy bátor, cselekedni képes és tagjaiért felelősséget vállaló társadalomnak. A Színház valami olyan hely és szellemiség, aminek levegőjében mindezt még fokozottabban érzékelhetjük és közös útra – RÉT-re – léphetünk.”

A résztvevőkről:

Új Alkotóműhely Egyesület
Az Új Alkotóműhely csoport olyan megoldást keres, ami aktív kapcsolatot hoz létre befogadó és alkotó között és átjárhatóságot eredményez, vagyis egy új, a kornak és a társadalmi-gazdasági helyzetnek megfelelő partnerkapcsolatot hoz létre, és továbblép az állami mecenatúra rendszereken.

Új Alkotóműhyely

Fotó: Facebook/Új Alkotóműhyely

Stúdió K Színház:
1973-ban Fodor Tamás által alapított Stúdió K Színház hagyományosan egy társadalmi jelenségekre és konfliktusokra nyíltan reagáló kritikai műhely, az egyetlen olyan független színház Magyarországon, amely állandó játszóhelyet és társulatot tart fenn, illetve repertoárszerűen működik. Előadásaink fele-fele arányban oszlanak meg a 4-12 éves gyerekeknek, illetve a felnőtt közönségnek szólók között.

AppArt Egyesület
Az AppArt célja részvételi alapú, társadalmi érzékenyítő célú művészeti és pedagógiai projektek megvalósítása sérülékeny csoportokhoz tartozók, kiemelten a fogyatékossággal élő emberek társadalmi elfogadásának érdekében. Zászlóshajója a 14. éve létező MáSzínház.

Itt és Most Társulat
Tevékenységük szerteágazó: az előadások mellett tréningeket, kurzusokat, komplex programokat, igényekre szabott workshopokat is tartanak. Ami közös a projektjeikben: jelenlét, spontán öröm, intenzív kapcsolódás.

A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre, az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

Ma már minden nagyvállaltnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top