nlc.hu
Életmód

Felvétek a szombati holdfogyatkozásról

Lenyűgöző felvételek készültek a szombati holdfogyatkozásról – videó

Nem kell annyira sokat várni arra, hogy újra láthassuk, ahogyan egy árnyék harap bele a holdkorongba.

Szombaton este fél tízkor már jóllátható volt, hogy egy árnyék kúszik rá a teliholdra. Mint ahogyan az RTL beszámolt rólarészleges holdfogyatkozás másfél órán át szabadszemmel is jól követhető volt, és mivel jó idő volt, ezért szinte az egész ország területéről jól látszott, ha valaki az égre emelte a tekintetét.

Nem csoda, hogy a közösségi oldalakat el is lepték a jobbnál jobb felvételek, főleg, hogy már okostelefonnal is elég szép képeket lehet készíteni.

A holdfogyatkozások során a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül, bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt. A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag beleharap a holdkorongba.

Ha a fogyatkozás során csak a Hold egy részét takarja ki a földárnyék, részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold teljesen elmerül az árnyékkúpban, akkor pedig teljes holdfogyatkozásról van szó.

Még a teljes holdfogyatkozáskor sem tűnik el a Hold az égről, mindössze nagyon elsötétedik, és többnyire a vörös különböző árnyalataiban pompázik – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében.

Részleges holdfogyatkozás Salgótarjánból fotózva 2023. október 28-án este

Részleges holdfogyatkozás Salgótarjánból fotózva 2023. október 28-án este. (Fotó:
MTI/Komka Péter)

A National Geographic szerint a következő, hazánkból is látható fogyatkozás 2024 szeptemberében lesz, de akkor még kisebb falatkát fed csak el bolygónk árnyéka a Holdból. Teljes holdfogyatkozás pedig 2025 szeptemberében lesz majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top