nlc.hu
Életmód

Házaspárok közös végrendelkezése

Divatba jött a közös végrendelet a házaspároknál

Új trend hódít.
házaspár

Tovább nőtt a végrendelkezési hajlandóság Magyarországon, az év első felében 8 százalékkal többen tettek közjegyző közreműködésével végrendeletet, mint 2022 első 6 hónapjában. A Magyar Országos Közjegyzői Kamaránál egy meglepő trendről számoltak be: egyre gyakrabban végrendelkeznek házaspárok közösen, vagy egymással egyeztetve.

A tapasztalatok szerint különösen akkor, ha a törvényi szabályozásnál többet juttatnának egymásnak vagy mozaikcsaládban élnek és korábbi kapcsolatukból is van gyermekük.

Egyre gyakoribb

A 2014-es hatályba lépése óta egyre népszerűbb ez a lehetőség, 2022-ben másfélszer annyian tettek közös végrendeletet közjegyzőnél, mint 2021-ben. Ám nem mindegyik házaspár vállalja a közös végrendelet kötöttségét. Az ugyanis érvényben marad az egyik fél halálát követően, köti a másik felet, módosításának vagy visszavonásának szigorú szabályai vannak.

Akik nem vállalják ezt a halálon túli megkötést, azt a megoldást választják, hogy egymással egyeztetve, de mégis külön végrendelkeznek különvagyonukról és a közös vagyonból rájuk eső részről. A közjegyzők tapasztalatai szerint egyelőre még ez a gyakoribb a házaspároknál.

Akár a közös, akár a két külön végrendeletet választják a házaspárok, általában egymás javára vagy leszármazóiknak juttatnak vagyonukból. Gyakran rendelkeznek hagyatékukról a nem az első házasságukban élők. Így meg tudják előzni a családi vitákat, előre meg tudják határozni, hogy közös és nem közös gyermekeik között kinek mennyit szánnak. 

Egy hiba, és semmissé válhat

A közjegyzői kamara arra is felhívta a figyelmet, hogy a végrendeletnél figyelni kell a szigorú szabályokra. A dokumentumot akár saját kezűleg, elejétől végéig kézzel írva is lehet készíteni, ugyanakkor érdemes az okiratszerkesztési eljárás során közjegyző vagy ügyvéd segítségét igénybe venni. Egy végrendeletnek ugyanis – akár valaki egyedül, akár egy házaspár közösen teszi – szigorú formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie, és elég egy apró hiba, hogy az érvénytelen legyen.

A házilag szerkesztett végintézkedések sokszor hiányosak, hibásak, emiatt pedig érvénytelenek. A közjegyzőnél készített végintézkedésnek viszont számos előnye van a “házilag megírt végrendelettel” szemben, például: a közjegyző közreműködésével kiküszöbölhetjük azokat a formai és tartalmi hiányosságokat, melyekre hivatkozva az örökösök megtámadhatják azt a hagyatéki eljárás során. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top