nlc.hu
Életmód
Szívességi közösség

Egy közösség, ahol nem a pénznek van értéke, hanem annak, amit szívből adsz másoknak

Képzelj el egy olyan közösséget, melynek tagjai szívességi alapon segítenek egymáson, kérhetnek és adhatnak segítséget, és mindezt ingyenesen. Három szervezet a MagNet Bank Közösségi Adományozási Programjában most ezt a célt tűzte ki maga elé. Tízmillió forint összegyűjtését célozták meg a KAP segítségével, az összefogást a MagNet Bank ügyfelei támogathatják a bank nyereségének egy részéből.

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu.

A csereérték-alapú üzletkötés vagy cserekereskedelem jelensége ősi, és ezért a világ majdnem minden táján ismert. Ma a legtöbb fejlett országban a cserekereskedelem általában csak nagyon korlátozott mértékben létezik a monetáris rendszerekkel párhuzamosan, pedig a cserével mind a két fél kaphat valamit egymástól anélkül, hogy arra pénzt kellene költeniük, vagy új dolgok vásárlásába kellene fektetniük, ami a környezetünkre rótt terhelést is csökkenti. Persze ehhez az kell, hogy a vágyak találkozzanak, vagyis ahhoz, hogy mindkét fél nyerjen, mindkettejüknek rendelkeznie kell azzal, amit a másik akar. Az internetnek hála ez ma már könnyen megvalósítható.

A cserében, a szívességekben rejlő közösségi erőt szeretnék kiaknázni a MagNet Bank KAP pályázatának résztvevői is, akik egy 12. évfolyamos waldorfos tanuló év végi vizsgamunkája alapján „Szívességi közösséget” hoznának létre a nyugat-dunántúli régióban. Ahogy már évek óta, idén is 13, nonprofit szervezetek összefogására épülő csapatra és projektjeikre, valamint egy kiemelt alapra adhatják le a MagNet Bank ügyfelei a voksaikat.

paradicsomot nyújtanak át

„Rengeteg dolgot tudunk megvalósítani az életben, számos értéket át tudunk adni egymásnak egyfajta csere vagy szívesség által, amihez nem szükséges az, hogy közben a pénz is mozogjon.” Fotó: Unsplash

Sohajda Zsuzsa szülőként veszt rész a Szombathelyi Waldorf Szívességi közösség projektjében, amely egy 12. évfolyamos waldorfos diák vizsgamunkájából indult el, és az alternatív pénzügyeket, illetve gazdaságokat vizsgálta. A vizsgamunkának volt egy próbaakciója is tavaly, a Szent Márton Cserekörön, ahol a való életben is lemodellezték azt, hogy a nem pénzen alapuló gazdaságok hogyan működnek a gyakorlatban, és ehhez egy fiktív fizetőeszközt, dénárt találtak ki. Ebből már adta magát az ötlet, hogy egy olyan közösséget valósítsanak meg, melynek tagjai szívességi alapon segítenek egymáson, kérhetnek és adhatnak segítséget, és mindezt ingyenesen. Sohajda Zsuzsa, a program felelőse szerint ennek az ötletnek van létjogosultsága napjainkban is, hiszen egy ilyen kezdeményezés valós igényeken alapul.

„Rengeteg dolgot tudunk megvalósítani az életben, számos értéket át tudunk adni egymásnak egyfajta csere vagy szívesség által, amihez nem szükséges az, hogy közben a pénz is mozogjon. Ilyen lehet például egy ruhabörze szervezése az iskola teraszán, ahová mindenki behozhatja a használt gyerekruhákat, és elviheti azt, ami a gyerekének jó lesz. A csere alapja lehet az is, ha valakinek van fölös terménye, de nem akkora mennyiségben, hogy őstermelő legyen, ám szívesen felajánlaná egy közösségnek. De felajánlható egy hobbi, például kézművestevékenység vagy háztartási feladat, akár még a fűnyírás is. Most annak az erőforrását szeretnénk megteremteni, hogyan működhet mindez nagyobban, kidolgozni a program technikai és jogi hátterét, létrehozni egy honlapot és applikációt is. Célunk egy olyan közösség létrehozása, amely nemcsak egy szűk körnek szól, de bárki kapcsolódhat hozzá – elsősorban Szombathelyről, Vas megyéből, Nyugat-Dunántúlról, hiszen ha a tárgyak mozognak, számít a földrajzi közelség is, de a fő cél egy országos rendszer kiépítése. Mivel ez egy iskolából induló kezdeményezés, a diákok is pénzügyi kockázat nélkül tudják majd kipróbálni, milyen a felnőtt világ, hiszen ők is bedobhatnak a közösbe szolgáltatásokat, és kivehetnek belőle bármit, amire szükségük van.”

A programban résztvevő szervezetek

  • Szombathelyi Waldorf Társas Kör Egyesület: Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola működtetője.
  • Tiszta Formák Alapítvány: Céljuk a közösségi értékekre nevelő kezdeményezések támogatása, az emberek közötti bizalomra, együttműködésre épülő közösségek életre hívásában, fenntartásában való segítségnyújtás. Segítséget és támogatást nyújtanak többek között közösségi rendezvények szervezéséhez, lebonyolításához, oktatási kezdeményezések véghezviteléhez.
  • Hegypásztor Kör: Az 1985-ben civil fiatalok által alapított egyesület fő profilja a közösség- és vidékfejlesztés, értékvédelem, turizmusfejlesztés, szőlészet-borászat és a helyi termékek, szolgáltatások felkarolása.

A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

Ma már minden nagyvállalatnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top