nlc.hu
Életmód

Elérhető ivóvíz mindenkinek

Közös cél, hogy a vezetékes ivóvíz hozzáférhető legyen mindenki számára, fenntartható módon

Egy átlagos magyarországi lakos 130 liter vizet használ el naponta, és egy csöpögő csap miatt már egy nap alatt is elfolyhat akár 40-120 liter víz is. Sajnos ennél sokkal több ivóvíz tűnik el a vízi közművek rossz állapota miatt, ami hatalmas pazarlás és veszteség. A MagNet Bank Közösségi Adományozási Programjában egy szervezet és egy koalíció fogott össze, hogy felhívják a figyelmet az ivóvízhálózat fejlesztésre és arra, hogy mindenki számára elérhetővé kellene tenni. Összesen 1,2 millió  forint összegyűjtését tűzték ki célul a KAP segítségével, az összefogást a MagNet Bank ügyfelei támogathatják.
ivóvíz

Figyelem! – A te segítségedre is szükség van

Ha már a MagNet Bank ügyfele vagy, most te is könnyedén segíthetsz! Neked csak két kattintás a netbankban, de a sok, kisebb felajánlott összeg milliókat jelenthet a szervezeteknek. Minden kicsi számít, hiszen az idei 108 millió forintos támogatási összeg a több mint 60.000 ügyfél felajánlásával tud csak összejönni. Támogasd ezt vagy a további tizenkét ügy egyikét, melyeket itt találsz meg: MagNet Bank KAP. Ha pedig még nem vagy MagNet ügyfél, akkor csatlakozz és közösségi bankolj a civilekért! Nyiss számlát itt: hazhozszamla.hu

Ahogy már évek óta, idén is 13, nonprofit szervezetek összefogására épülő csapatra és projektjeikre, valamint egy kiemelt alapra adhatják le a MagNet Bank ügyfelei a voksaikat. 

A Civil Kollégium Alapítvány, és a Víz Koalíció szervezetei (köztük az Eleven Gyál, Eleven Vecsés, Üllő Te Vagy Egyesület – és még számos civil szervezet, szakszervezet, önkormányzat) figyelemfelhívó kampánya az ivóvíz hálózat fejlesztésre és mindenki számára elérhetővé tételére fókuszál. A céljuk az, hogy tiszta, vezetékes ivóvíz hozzáférhető legyen mindenki számára, méghozzá fenntartható módon, ennek első lépéseként pedig az ivóvíz kérdését helyeznék fókuszba az érintettek és a döntéshozók felé. 

Ma Magyarországon, több mint 100 ezer háztartásban nincs bevezetve az ivóvíz, a helyzet a roma szegregátumokban a legrosszabb, ezek lakói gyakran szinte kivétel nélkül a közkutakra járnak vízért. De ahol van vízvezeték, az sem tökéletes, a meglévő hálózat egy része öreg, országos szinten rengeteg a csőtörés. Nincs sem tőke, sem emberi erőforrás, a vízhálózat fejlesztéséhez pedig pontosan ez a két tényező szükséges, hiszen a szakemberek szerint a technológiai tudás, és a kiváló minőségű rétegvíz a rendelkezésünkre áll. 

Tanulmányok szerint az elmúlt 10 év alapján nagyjából 1000 milliárd forint hiányzik a vezetékes vízhálózat iparágából ahhoz, hogy magas színvonalon tartható lehessen a szolgáltatás.

A nyilvánosan elérhető adatokból az is kiderül, hogy az elöregedett hálózat miatt  Magyarországon a hálózati vízveszteség átlagosan 21 százalék, de van ahol az ivóvíz 60 százaléka tűnik el a rendszerből.

A víziközmű már annyira leamortizálódott állapotban van és elöregedett a rendszer, hogy emiatt iszonyatosan nagy a vízveszteség, átlagosan 25 százalékban folyik el az ivóvíz egy része  a föld alá, vagy az utcákra, de a csőtörések miatt van, ahol ez 60 százalék is lehet. Ez egy iszonyatos pazarlás, de finanszírozási problémák miatt a hathatós változás késlekedik” – mondta az nlc-nek Bánfalvi-Radó Boglárka, a Civil Kollégium Alapítvány munkatársa, aki előrelépésnek tartja, hogy nem olyan rég  V. Németh Zsolt Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkár fogadta a Víz Koalíciót, és többek között elmondta, évi több százmilliárd forintra lenne szüksége az ágazatnak, ehhez képest a jövő évi költségvetésben 50 milliárdot tervez a kormányzat, amely nemcsak a rekonstrukciós költségekre lesz fordítva, hanem a működési költségekre is. 

A Víz Koalíció nevű civil szervezet szerint a jelenlegi ütemben 300 évig tartana felújítani a teljes vízhálózatot. Mivel 2013 óta a rezsicsökkentés miatt nem változtak a vízdíjak, így az infláció és az energiaár-robbanás miatt a közműcégeknek nincs pénzük a megfelelő munkálatok elvégzésére. A teljes magyar vízhálózat felújítása ezermilliárd forintos nagyságrendű munka lenne.

„Az mindenképp előremutató, hogy a döntéshozók leültek a civilekkel tárgyalni. De azt is a civilek sikerének érzem, hogy  egyáltalán a közbeszédbe kerültek ezek a problémák” – magyarázza a szakember, hozzátéve, hogy a jövőben szeretnék megtartani a Víz Hete programsorozatot, amelynek célja, hogy hangsúlyozzák azt, milyen fontos, hogy az ágazat megkapja a kellő finanszírozottságot, hogy tudatosítsák az emberekben, az ivóvizünk a kincsünk. (Ha szerinted is fontos a víz ügye, támogasd a Víz Koalíciót máskor is.)

A programban résztvevő szervezetek:

  • Civil Kollégium Alapítvány

1994 óta közösségek létrehozásán és megerősítésén dolgoznak, képzik, mentorálják a tenni akaró civileket, és lehetőségeikhez mérten anyagilag támogatják az állampolgári szerveződéseket, amelyek helyi és esélyegyenlőségi ügyek mentén jönnek létre.

  • Eleven Gyál

A helyi ügyekre fókuszálva szeretnének közösségi teret kínálni arra, hogy az itt élő emberek a problémáikat megbeszéljék. Közösen találjanak megoldásokat az őket érintő ügyekre és ezeket hitelesen tudják képviselni. Az Eleven Gyál egy pártfüggetlen kezdeményezés, résztvevői civil, önkéntes aktivisták.

  • Üllő te vagy!

Az Üllő Te Vagy! Egyesület civil szerveződésként azért jött létre, hogy képviselje a településen élők érdekeit azokkal szemben, akiknek ez a kötelessége lett volna.

  • Eleven Vecsés

Helyi informális civil közösség, amely 2018 nyarán alakult a közösségszervezés módszertanával. A közösségi érdekérvényesítés eszközeivel dolgoznak helyi ügyek megoldásán, érintett személyek bevonásával.

A Közösségi Adományozási Program (KAP) egy, a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósító és bevonó kezdeményezés, mely azzal a céllal jött létre, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektek támogatásán keresztül.

A KAP program keretein belül a bank tulajdonosi köre az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, hogy a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára fordíthassák, és ezzel a bank profitjából támogassanak számukra fontos ügyeket. 2023-ban erre a célra 108 millió forint áll rendelkezésre.

Ma már minden nagyvállalatnak van valamilyen társadalmi felelősségvállalási programja, de MagNet KAP programjának különlegessége, hogy nem a menedzsment dönt a pénzek szétosztásáról, hanem ők is, mint minden ügyfél, csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top