nlc.hu
Életmód

Közétkeztetési problémák Biatorbágyon

Két hete nem kap ebédet több ételallergiás gyerek Biatorbágyon

Panaszkodnak a szülők az új közétkeztető cégre.

Van olyan ételallergiás gyerek, aki második hete nem kap ebédet az iskolában Biatorbágyon – mondta egy érintett szülő az RTL Híradónak. A településen novembertől új közétkeztető cég (a Mi-Csodanap Kft.) szállítja az ételt, azonban a vállalat több allergiás diák korábbi orvosi igazolását sem fogadta el, átmeneti időt pedig nem adtak a szülőknek az új dokumentumok beszerzésére. Emiatt az új közétkeztető cég nem szállít az iskolába tej-, és tojásmentes ételt.

„Október végén jelezte az iskola, hogy november 1-jétől szolgáltatóváltás lesz, az önkormányzat egy másik közétkeztetővel szerződött, és ez az új szolgáltató nem fogadta el az előző papírt” – vázolta fel a kialakult helyzetet Tudós Ágnes. Az édesanya azt mondja, kisfia orvosi igazolását még a Covid-járvány idején állították ki, ezért nem volt rajta pecsét. A szakorvostól elektronikusan kaptak egy új igazolást, de azt sem fogadták el.

„Azt mondta az orvos, hogy az elmúlt 3-4 évben, amióta a telefonos szakrendelések működnek, ilyen még nem fordult elő a praxisában. Több száz igazolást adott ki több tucat iskolának. Olyat, hogy ezt a papírt nem fogadták volna el, ezt még nem tapasztalta. (…) Átmenetileg sem tolerálják azt, hogy a szülő még kapkod és beszerzi a papírt, az szerintem nem normális” – akadt ki az anyuka többedmagával.

A biatorbágyi iskola igazgatója nem akart nyilatkozni a problémáról.

Az RTL Híradó úgy tudja, az intézménybe 10 ételallergiás gyerek jár, az új szolgáltató közülük 7 diák igazolását nem fogadta el. Emiatt valaki 2 napig, míg mások több mint egy hétig nem kaptak ebédet az iskolában.

Kereste a Híradó az új közétkeztető céget, de nem reagáltak. A biatorbágyi önkormányzattól azt nyilatkozták, hogy „az étkeztető a jogszabályok szerint kizárólag érvényes orvosi igazolás ellenében szállíthat ki a normáltól eltérő ételt”. Szerintük a szolgáltató erről időben értesítette a szülőket, és összesen 8 gyereknél fordult elő, hogy a szakorvosi igazolás lejárt és a szülők nem újították meg. Arra azonban nem válaszoltak az önkormányzatnál, hogy miért nem adtak türelmi időt a szülőknek az igazolások beszerzésére.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakember szerint a közétkeztető cég igazolások elfogadásával kapcsolatos szigorú hozzáállása csak a súlyos, életveszélyes ételallergia esetén lehetne indokolt. Úgy véli, indokolt lenne ilyenkor türelmi időt adni a szülőknek.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top