nlc.hu
Életmód

Egy új törvényjavaslat szerint eltörölné a kormány a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot

Új törvényjavaslat: eltörölné a kormány a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot

Attól, hogy nem lesz kötelező, természetesen nem biztos, hogy nem lesznek olyan munkakörök, olyan munkahelyek, ahol ne lenne majd ilyen vizsgálat.

Kedden éjszaka  Semjén Zsolton keresztül a Fidesz és az Igazságügyi Minisztérium benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, amely egy sor másik intézkedés mellett eltörölné a munkaköri alkalmassági vizsgálat részeként elvégzett kötelező orvosi vizsgálatot, írja a Telex. 

A „hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatban indokként az szerepel, így (is) csökkentenék a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheit.

A Telex cikke szerint persze a  kormány jogszabályban továbbra is meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amelyeknél megmarad a kötelező orvosi vizsgálat, illetve a munkáltató is dönthet úgy, hogy saját döntésével ezt előírhatja. A közalkalmazottaknál az ágazatért felelős miniszter írja majd elő, milyen munkakörnél kell a vizsgálat a jövőben.

Nő orvosi konzultáción

Fotó: Pexels

A hazai jogszabályok szerint  jelenleg a munkavégzés elkezdéséhez szükséges a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálata, és a munkavállaló csak olyan munkát végezhet, olyan munkakörben foglalkoztatható, amelynek ellátására egészségileg alkalmas. Mint az Egészségvonal írja, a munkaköri alkalmassági vizsgálatot foglalkozás-egészségügyi szakorvos végzi, és a munkáltató finanszírozza, és több típusa van:

  • előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálat.
  • időszakos munkaköri alkalmassági vizsgálat,
  • soron kívüli foglalkozás-egészségügyi vizsgálat
  • záróvizsgálat

Ami a  munkáltató kötelezettségeit illeti,  ide tartozik a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás biztosítása, a munkavállaló munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálatra küldése és megjelenésének biztosítása, a munkahelyi elsősegélynyújtás lehetőségének biztosítása. Ha pedig ezen kötelezettségeket megszegi, akkor illetékes hatóság 50–100 000 forintos bírságot szabhat ki. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top