nlc.hu
Életmód

9 szokás, amit kerülnek a fogorvosok

Ép fogakat szeretnél? Íme 9 szokás, amit soha nem csinálnak a fogorvosok

Szakemberek mondták el, melyek az a gyakori szokások, amelyeket jobb elkerülni, ha egészséges fogakat szeretnénk.

A rendszeres fogmosás, fogselyem és rendszeres kontroll a fogorvosnál – ezek a legfontosabb teendők, ha ép és egészséges fogakat szeretnék. Közben az életmódunkra is érdemes odafigyelni, mert néhány szokás jelentősen ronthat a fogápolás hatékonyságán szájhigiénián. A Huffpost fogorvosokat kérdezett a fogakat károsító szokásokról, amelyeket jobb elkerülni, és ők sosem csinálják.

1. Jég

Ha jégkocka van az italukban, akkor sokan rágni kezdik a jeget, de nem gondolnak bele abba, hogy ez mennyire káros lehet. A jég letörheti a fogakat, nemcsak azért, mert kemény, hanem mert hideg is. Különösen veszélyes lehet a töméssel rendelkezők számára.

2. Körömrágás

A körömrágásról más okok miatt is érdemes leszokni, de a fogakat is károsítja – ahogy rágod a körmödet, úgy koptatod a fogzománcot. A zománc segít megvédeni a fogakat a szuvasodástól, a kopástól, a fertőzésektől és hidegre vagy melegre való érzékenységtől.

Egy fogorvos nő tükröt tart a páciense elé a rendelőben

A fogorvosok szerint sok ártalmatlannak tűnő szokással károsítjuk a fogainkat  (Fotó: Pexels)

3. Üveg- vagy zacskónyitás

Ártalmatlannak tűnik foggal kibontani egy zacskó csipszet vagy kinyitni egy üveg ásványvizet, de a fogorvosok szerint egyáltalán nem az. Bár a fogaink nagyon kemények és ellenállóak, nem arra valók, hogy dolgokat nyitogassunk velük. Ez túlságosan megterheli a fogakat, fájdalomhoz, töréshez, repedéshez vezethet, a későbbiekben pedig gyökérkezelésre vagy akár a fog kihúzására lehet szükség.

4. Gumicukor

A színes és ragacsos gumicukroktól távol tartják magukat a fogorvosok. Hogy miért? Mert a darabkák beragadhatnak a fogak barázdáiba és a fogak közé, ami hosszú távon szuvasodást okozhat, és a tömések is kieshetnek. Ami még rosszabb: a savanyú gumicukor! Nem elég, hogy ragad és borzasztóan cukros, még savas is (ezért savanyú), és emiatt még jobban károsítja a fogakat.

5. Alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztással járó súlyos egészségügyi problémákat hosszasan lehetne sorolni, ezért ritkán jut eszünkbe, hogy a fogainknak is ártunk az ivással. Az alkohol szájszárazsághoz és a nyáltermelés csökkenéséhez vezet. Mivel a nyálnak az a szerepe, hogy tisztán tartsa a szájüreget, védje a fogakat és semlegesítse a savakat, a nyálmennyiség csökkenése növeli a fogszuvasodás kockázatát.

6. Fogkefe

A fogorvosok nagyon odafigyelnek arra, hogy milyen fogkefét használnak. A kemény és közepesen kemény sörtéjű fogkefék túlságosan dörzsölhetik és károsíthatják az ínyt, valamint jobban koptatják a fogakat. Ezért inkább a lágy sörtéket részesítik előnyben. 

7. Dohányzás

A dohányzás súlyos egészségügyi következményekhez vezethet, szájüregi problémákat, a fogak elszíneződését és szélsőséges esetben szájüregi rákot is okozhat.

8. Rendszeres szájhigiénia

Nem olyan meglepő, de a fogorvosok szerint az egyik legnagyobb hibát akkor követjük el, amikor kihagyjuk a fogmosást vagy a fogselyem használatát. Különösen fontos az esti fogmosás, ezért soha ne feküdjünk le úgy, hogy nem mostunk fogat.

9. Fogorvos

A rendszeres fogászati ellenőrzés kulcsfontosságú a száj és a fogak egészségének megőrzésében. Az, hogy milyen gyakran érdemes felkeresni egy szakembert, az egyéni adottságoktól és az esetleges problémáktól, kockázati tényezőktől függ. Lehet, hogy valakinek elég évente egyszer kontrollra mennie, míg másnak akár háromszor-négyszer is ajánlott felkeresnie a fogorvosát – a gyakoriságról egyeztessünk saját orvosunkkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top