nlc.hu
Életmód

Ezért ne dobd ki a cipős dobozokban lévő kis tasakokat

Ezért ne dobd ki a cipős dobozokban lévő kis tasakokat!

Az emberek többsége hamar megszabadul tőle, pedig nagyon hasznos a cipős dobozokban található kis tasak, azaz a silica gel.

Egészen biztos, hogy te is találkoztál azokkal a pici tasakokkal, amit az új cipő mellé csomagolnak. Bár a kis tasakokra azt írják, dobjuk ki őket, valójában nedvességszívó- és megtartó képességüknek köszönhetően sok mindenre felhasználhatóak.

A Lifehacker összegyűjtötte, mi mindenre jók ezek az apró kis gyöngyök.

Silica gel szerepe

Fotó: Unsplash

Szagtalanítja az edzőtáskát

A sporttáskába dobott, izzadt edzőruha rendkívül kellemetlen szagot tud árasztani, főleg, ha a táska egyáltalán nem légáteresztő. Hogy ezt elkerüljük, dobjunk be a táskába silica gelt, aminek köszönhetően a táska és annak tartalma gyorsabban ki fog száradni, így a kellemetlen szagok sem tudnak teret nyerni.

Viszlát, rozsdás szerszámok!

A nedvesség a szerszámoknak is árthat, így a garázs nem a legjobb tárolóhely a számukra. Ha szeretnénk megelőzni, hogy a kedvenc szerszámainkon eluralkodjon a rozsda, akkor tegyünk a szerszámosládába silica gelt.  

Friss élelmiszerek

Még az élelmiszerek tárolásánál is bevethető a silica gel. Annyi a dolgunk, hogy elhelyezzünk néhány apró tasakot a spájz vagy a konyhaszekrény polcaira, ennek segítségével fűszereid, a gabonafélék, krumpli, hagyma is tovább megőrizhetik frissességüket.  Hasznos lehet például a sószóróba is tenni egy tasakkal, ami megakadályozza a só összecsomósodását.

Bye-bye dohos könyvek

A régi könyvekből általában árad a dohos szag, ami kicsit szúró érzet lehet az orrnak. Az Abundant Genealogy szerint erre is van egy egyszerű megoldás: tegyük azokat a könyveinket egy dobozba, amiknek már van szaga, tegyünk melléjül pár tasak silica gel-t és zárjuk le egy hónapra, majd tároljuk száraz, hűvös helyen. Mire ismét kinyitjuk a dobozt, a dohos szagnak hűlt helye lesz – legalábbis a szakértők ígérete szerint.

Az értékes fotók, negatívok, emlékek mellé is tehetünk egy csomag silica gel-t, hogy a régi emlékek egészen biztos, hogy szárazok maradjanak. Hiszen ha nedvesség éri őket, akkor minőségük romlásnak indul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top