nlc.hu
Életmód

Nagyjából minden ötödik ember mobilozik szex közben

„Kizárt, hogy vészhelyzet volt, de megölte a hangulatot” – már szex közben sem tudunk elszakadni a telefonunktól

Egyes szakértők szerint sokkal intimebb kapcsolatban vagyunk a telefonjainkkal, mint a partnereinkkel.

„Volt egy barátom, aki szerencsejáték-függő volt. Egyszer szex közben azt vettem észre, hogy a telefonján a fogadásait ellenőrzi. Talán érthető, hogy miért szakítottunk” – mesélt a Vice-nak egy nő arról, miért vetett véget egy kapcsolatának.

Furcsa, hogy esetleg ez volt az utolsó csepp a pohárban? Lehet, de egy új felmérés szerint nem is annyira ritka az, hogy a legintimebb pillanatokban is rápillantunk a telefonunkra, a SellCell kutatása szerint ugyanis nagyjából minden ötödik ember megnézi a mobilját szex közben

Az emberek naponta körülbelül százszor ellenőrzik a telefonjukat, és sokkal intimebb kapcsolatot ápolnak vele, mint a partnerükkel

– nyilatkozta Sarah McConomy, a SellCell vezető menedzsere.

Ami érdekes, hogy van különbség a nemek között, míg a nők 17 százaléka vallotta be, hogy szeretkezés közben megnézte (vagy megnézné) a telefonját, addig a férfiaknak csak hét százaléka mondta ugyanezt. 

Fiatal pár telefonozik az ágyban

Fotó: Getty Images

Felmerülhet a kérdés persze, mit jelent az, hogy valaki szex közben is mobilozik? Ide sorolhatjuk-e azt, ha egy pár éppen összebújik, és valaki rápillant egy értesítésre vagy csak az számít, ha valaki aktus közben aktívan görgeti a különböző oldalakat? És mi van, ha valaki éppen egy nagyon fontos hívást, üzenetet, levelet vár, miközben éppen forrósodik a hangulat?

A Vice újságírójának mindenesetre csak kevesen voltak hajlandók beismerni, hogy ők voltak azok, akik kézbe vették a telefonjukat, miközben éppen együtt voltak valakivel. Volt, aki annyit azért bevallotta, hogy elővette a telefonját azért, hogy átléptessen egy számot, ami épp nem illett a hangulathoz, de akadt, aki a válaszokat hallva megnyugodott, hogy nem ő lesz a legrosszabb. És persze, volt olyan is, aki a partnerét panaszolta be. 

Elterelt figyelem vs. függőség

„A férjem szex közben ránézett a családi chatcsoportra. Azt mondta, meg akart győződni róla, hogy minden rendben van, hiszen lehet, hogy az anyjától vagy vele kapcsolatban jött üzenet. Szerintem kizárt, hogy ha vészhelyzet lenne, akkor a chatet használnák ahelyett, hogy felhívnák őt. Mindenesetre ez eléggé megölte a hangulatot” – mesélte Sarah. 

Ha nemcsak a legintimebb pillanatokat vesszük, olyan szempontból is elég elgondolkodtató a felmérés, a kapott válaszok alapján az emberek ugyanis:

  • 71 százaléka azt mondta, hogy naponta több időt tölt a telefonján, mint a partnerével
  • 54 százaléka szívesebben töltene időt a mobiljával, mint a partnerével
  • 75 százaléka akár 30 percet is telefonozik egy romantikus randi alatt.
Fiatal pár telefonozik az ágyban

Fotó: Getty Images

Bayu Prihandito pszichológus és párkapcsolati coach szerint különbség van aközött, hogy a telefonunk még az intim pillanatokban is elvonja a figyelmünket, és aközött, hogy teljes mértékben telefonfüggők vagyunk. „Tapasztalataim szerint a telefonfüggőség nemcsak arról szól, hogy túl sokat használjuk a mobilt, hanem arról, hogyan alakítja át az azonnali érzelmiszükséglet-kielégítés iránti igényünket – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, természetesen az is probléma, ha valaki egyszerűen csak kényszeresen ellenőrzi a telefonját, és ezzel tulajdonképpen semmibe veszi a partnerét. „Még ha csak ritkán fordul is elő, a két fél akkor is eltávolodhat egymáshoz, hiszen a másik ezt a viselkedést úgy is értelmezheti, hogy a telefon fontosabb a közös pillanatoknál. Mindez pedig jól mutatja, hogy az, hogy a digitális világ magának követeli a figyelmünket, nagy hatással lehet a legfontosabb és legértékesebb emberi kapcsolataink minőségére.

És mit lehet tenni?

Charlotte Armitage pszichoterapeuta szerint első lépésként el kell gondolkozni azon, valaki miért választja a telefonját egy másik emberrel szemben? Talán a helyzet vagy a másik fél személye az, ami zavarhat minket. „A függőségek mögött olyan pszichológiai problémák – például kötődési nehézségek – húzódhatnak meg, amikkel mindenképpen foglalkozni kell” – tette hozzá, és megjegyezte, nemcsak magunk miatt érdemes erre időt szánni, hiszen a körülöttünk lévők is szenvedhetnek a mi függőségünktől.

Az, ha a telefonunkat nézegetjük szex közben, az negatív hatással lehet a partner önbecsülésére és önbizalmára.

Az egyik  legkézenfekvőbb, gyorsan alkalmazható megoldás nyilván az, ha nem vinnénk be a hálószobába a telefonunkat, de ha ez nem lehetséges, a szakértő szerint az is elég, ha lehalkítjuk és lefordítjuk a mobilt, így az értesítések nem fogják elvonni a figyelmünket. És persze nemcsak az ágyban, hanem általában is meg lehet próbálni kevesebbet használni a telefont, ha valakinek az az érzése támad, hogy elhanyagolja a vele egy háztartásban élőket. Rachel Taylor neuropszichológus szerint persze fontos a fokozatosság, ha nem akarunk kudarcot vallani, ő azt javasolja, hogy először érdemes csak 20 perccel csökkenteni a napi telefonhasználatot. 

Ez persze nem lesz könnyű feladat, hiszen az alkalmazások „okosan” lettek kitalálva, a cél az, hogy minél több időt töltsünk velük, rajtuk, hogy a figyelmünkért vívott háborút megnyerhessék, figyelmeztet a szakértő.

„Az agynak jót tesz, ha unatkozik, újra meg kell tanulnunk, mi fán terem a semmittevés, ahelyett, hogy az azonnali kielégülést, az új impulzusokat vadásszuk”

 

tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top