nlc.hu
Életmód

A legfurább szakmák

A 10 legkülönösebb szakma, amikről sosem hallottál

Egy olyan meglepő listát hozunk, amin összegyűjtöttük a legszokatlanabb állásokat a világ körül.

Amikor megkérdezik a gyerekeket, hogy „Mi leszel, ha nagy leszel?”, általában olyan standard válaszok érkeznek, hogy űrhajós, tűzoltó, állatorvos… vagy Pókember. A gyerekek fantáziája ugyan szárnyal erre a kérdésre, az alábbi hivatásokat még ők sem tudnák kitalálni. A Redditen ugyanis a legfurább munkákat kereste a Rynoop nevű felhasználó. Mi pedig most összegyűjtöttük az erre érkezett válaszok közül is a tíz legérdekesebb szakmát.

Pollenező

„A nagynéném és a lánya évszakosan kézzel polleneznek és szüretelnek. Néhány típusú növényt (mint a sáfrány, vanília vagy az orchidea) amit csak nagyon rövid időszakban lehet bepollenezni vagy leszüretelni (ez néhány órától fél napig terjed). A termesztőknek tehát olyan emberekre van szükségük, akik gyorsan és óvatosan tudnak ezekkel a növényekkel dolgozni. A nagynéném és unokahúgom már évek óta csinálják, és mindig visszahívják őket. Egy-két nap munkáról van szó, és nagyon jól keresnek.”

Orr

„A sógornőm a Yankee Candle »orra«. Ez azt jelenti, hogy amikor elkészült egy adag illatosított viasz, ő megszagolja és ellenőrzi, hogy elég harmonikus-e az illat.”

Hivatásos sorban álló

„New Yorkban – és talán csak ott – lehet belőled hivatásos sorban álló. Vagyis beállsz egy színházjegyért vagy egy híres étterem helyéért a sorba – vagyis olyanokba, amik alapvetően órákba telik. Egy turista, akinek van egy csomó látnivalója szívesen fog fizetni azért, hogy helyette sorban állj, amíg ő várost néz.”

Hivatásos sorban álló

Fotó: Granger Wootz/Getty Images

Városi denevérfigyelő

„Én városi denevérfigyelő vagyok. A munkám a magány és a tudomány keveréke. Detektorokkal figyelem a denevérek echolokációját, térképen vezetem a repülésük útvonalát, tanulmányozom a viselkedésüket, és hozzájárulok ahhoz a kutatáshoz, ami életbevágó az urbánus ökoszisztéma konzerválása szempontjából.”

Képakasztó specialista

„Egy régi szomszédom múzeumok által felbérelt képakasztó specialista volt. Mai árfolyamban 150 ezer dollárt [52 millió forintot] keresett vele.”

Állateledel tesztelő

„Az állateledelt gyártó cégeknek emberi alkalmazottjaik vannak arra a feladatra, hogy megkóstolják és leteszteljék az ételt. Úgy hallom, hogy ez elég jól fizet. Nyilván.”

Kardiotechnikus

„Szinte senki nem tudja, hogy létezünk, de nélkülünk nem lehetne nyitott szívműtétet csinálni. Többek között mi kezeljük a szív-tüdő motorokat, keringéstámogató eszközöket a műtét során.”

Tobozszüretelő

„Egyszer elmentem tobozszüretelőnek. Egy helikopter levágta a fenyőfák tetejét, és visszahozta hozzánk, majd leszedegettük róla a tobozokat, amiket aztán tovább vittek ültetvényekre, ahol kicsíráztatták és elültették őket. Nem fizet rosszul, de a tűlevelek mindenhová beakadnak a ruhádtól kezdve a bőrödön át a hajadig, ez pedig elég nagy visszatart óerő.”

Ízmester

„Az apukám ízmester volt. Mesterséges ízesítőket készített cukorkákhoz, italokhoz és egyéb más dolgokhoz.”

Fogkészítő

„Fogakat készítek számítógéppel. CAD/CAM programot használok ahhoz, hogy megtervezzem a koronákat meg a hidakat a fogtechnikai laboratóriumok számára.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top