nlc.hu
Életmód

Wilma Mankiller inspirálta a Mattel új Barbieját

Wilma Mankiller törzsfőnöknő ihlette a Mattel új Barbie babáját

A Mattel bejelentette, hogy az Inspiráló Nők című sorozatában ezúttal Wilma Mankillert fogják lemodellezni.

Az 1959-ben piacra dobott Barbie után a Mattel szinte megszámlálhatatlan mennyiségű babát kezdett el gyártani, kezdve a 60-as évekbeli Barbie-kkal, az ikonikus terhes Barbie-val egészen a karrierista és a különböző bőrszínű és testalkatú babákig. A játékgyártó most azonban bejelentette, hogy az Inspiráló Nők című sorozatában Wilma Mankillert, a cseroki törzs vezetőjének képére alkotják meg a következő Barbie babát – írja az UPI. 

Kik a cserokik?

A cseroki egy észak-amerikai indián törzs, akik még az európai hódítás idején az Egyesült Államok keleti-délkeleti részén éltek. Később, erőszakkal a mai Oklahoma területére telepítették őket. Ők voltak a legnépesebbek azok közül az indián törzsek közül, akiket az USA hivatalosan is elismert. Wilma Mankiller volt az első női törzsfőnök. Közel egy évtizeden keresztül vezette nemzetét. 

Mankiller vezető szerepet töltött be a vidéki egészségügyi ellátás, továbbá az oktatás kiterjesztésében az indián közösségekben. Rengeteg gyermeknek szolgált példaképként. 

Wilma Mankiller Barbieként

Wilma Mankiller inspirálta a Mattel új Barbie babáját (Fotó: Getty Images/Mattel)

Évtizedeken át dolgozott a törzsek közötti együttműködésen, továbbá harcolt a szövetségi politika ellen is, amely nemzedékeken át jogfosztottá tette az indián törzseket.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöki szabadságéremmel, Amerika legmagasabb polgári kitüntetésével ismerték el munkáját. A főtörzsnő 2010-ben hunyt el hasnyálmirigyrákban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top