nlc.hu
Életmód

3 szokás, ami azonnal ellenszenvessé tesz

3 szokás, ami azonnal ellenszenvessé tesz

Bizonyos viselkedési formák azzal járnak, hogy nem leszel vonzó mások szemében, de adunk tippeket is, mert sosem késő változtatni.

A fizikai megjelenésünk és a testbeszédünk nagy szerepet játszik abban, hogy vonzónak ítélnek-e meg minket az emberek, vagy milyen kimenetele lesz a randinak. Ezeket a jellemzőket nem mindig könnyű megváltoztatni, de szerencsére a viselkedésünk és a tetteink is nagyon sokat nyomnak a latban; bizonyos szokások növelhetik, mások pedig csökkenthetik a vonzerőnket.

A Psychology Today összegyűjtött három szokást, amit leginkább ellenszenvesnek tartanak az emberek, de tippeket is adunk, hogyan változtathatsz, ha esetleg magadra ismersz.

1. Nem tartod be az apró ígéreteket

Gyakran előfordul, hogy elsodor minket az élet, és nem tartjuk be a mindennapi ígéreteket, az apró kötelezettségvállalásokat. Lehet, hogy csak legyintünk, hogy nem is voltak olyan fontosak, pedig ezek a „mikroígéretek” egyáltalán nem jelentéktelenek. Ha gyakran előfordul, hogy megszegjük ezeket a megállapodásokat, az aláássa a bizalmat és a megbízhatóságunkat, csalódást okoz. Azt üzeni, hogy nem figyelünk oda a másikra, és ez bármilyen kapcsolatot meggyengíthet.

Veszekedő nők az utcán

A be nem tartott ígéretek számos konfliktust szülhetnek (Fotó: Getty Images)

Megoldás: Tartózkodj a betarthatatlan ígéretektől, gondolkozz, mielőtt könnyelműen vállalsz valamit. Ha viszont valamit megígérsz, legyen az akármilyen apróság is, légy következetes, és tartsd be. Ehhez a változáshoz kulcsfontosságú a kellő önkontroll, hogy fegyelmezettek tudjunk maradni, hogy ígéretünkhöz hűen cselekedjünk. Ha minden erőfeszítésed ellenére mégsem tudod teljesíteni a vállalásodat, minél előbb tájékoztasd erről az érintetteket, és kérj elnézést – ez nemcsak az adott helyzetet oldja meg, hanem a jó megítélésedhez is hozzájárul, megbízhatóságot jelez.

2. Nem szereted a viccet

Számos pszichológiai kutatás megállapította, hogy a vidámság és a derű milyen fontos az általános jóllét szempontjából. Ennek tükrében aki kerüli a humort, képtelen egy jót nevetni – akár a világról, akár saját magáról van szó – az feszültséget, zavart okoz a társas kapcsolatokban. Ha állandóan csak savanyú arccal ülsz és panaszkodsz, és közben nem veszed a lapot, ha valami vicces történik körülötted, az merevséget sugároz, és arra utal, hogy nem tudsz mit kezdeni az élet olykor meglepő vagy bizarr furcsaságaival.

Megoldás: Légy rugalmasabb, és ne vegyél mindent véresen komolyan. Próbáld ki, milyen felszabadító érzés, ha tudsz nevetni saját magadon, képes vagy az öniróniára. Ez nemcsak stabil önértékelésre vall, hanem sokkal szimpatikusabb és magabiztosabb leszel mások szemében. Ráadásul a humor révén sokkal könnyebb másokhoz kapcsolódni, ami nagyon jót tesz a szociális életednek.

3. Túlságosan kritikus vagy

Ha árgus szemekkel, szüntelenül keresed a hibákat, az mind saját magad, mind a körülötted élők számára nagyon megterhelő lehet érzelmileg. Ez a szokás túlságosan kritikus és negatív környezetet teremt, ami könnyen elriaszthat másokat attól, hogy veled legyenek egy társaságban. A tökéletlenségre összpontosító, pesszimista szemlélet hozzájárul a mérgező légkör kialakulásához, ami gátolja a pozitív kapcsolatok létrejöttét.

Megoldás: Alakíts ki pozitív gondolkodásmódot, és koncentrálj mások erősségeire és erényeire. Ne feledd: senki sem tökéletes! Ha a hibák állandó felemlegetése helyett kiemeled a pozitívumokat és építő visszajelzéseket adsz, az sokkal kellemesebb és inspirálóbb légkört teremt, te pedig olyan személy leszel, aki értékeli és ösztönzi az egyéni fejlődést. Mindezek általában is javítanak egy kapcsolatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top