nlc.hu
Életmód

Testbeszéd az önbizalomért

4 testbeszédtrükk, amitől sokkal nagyobb lesz az önbizalmad

Az önbizalom nem mindenkinek jön könnyen, de sokat segíthetsz magadnak, ha ezeket a testbeszédtrükköket használod.

Amikor azt mondjuk valakiről, hogy sugárzik róla az önbizalom, akkor a testbeszédéről beszélünk, hiszen a testtartás, beszédtempó, mozdulatok azok, melyekből arra következtetünk, hogy tele van önbizalommal a velünk szemben álló ember. Ha a következő négy testbeszédtrükköt beveted, akkor nemcsak kívülről tűnik majd úgy, hogy van önbizalmad, hanem belül, a lelkedben is érezni fogod, hogy egyre magabiztosabb vagy.

1. Mosolyogj!

Ha beszélned kell valakivel, akkor figyelj arra, hogy mosolyogva beszélj. Szinte minden esetben sokkal többet érsz el egy mosollyal, mint ezer szóval. Olyan erőteljes eszköz ez a testbeszédben, mellyel a sikeres kommunikáció nagy részét megalapozhatod.

Testbeszéd az önbizalomért

Egy mosoly az önbizalomért (Kép: Getty Images)

2. Húzd ki magad!

Nem akarunk nagyon katonásak lenni persze, de tény, hogy amikor kihúzzuk magunkat, egyenes a hátunk és a mellkasunkat kidüllesztjük, az önbizalmat, büszkeséget, céltudatosságot sugároz. Ilyenkor még az állunkat is felszegjük önkéntelenül, amitől még magabiztosabbnak érezhetjük magunkat. Gyakorold egy egyszerű séta során, mennyire más érzés úgy menni, hogy kihúzod magad és egyenesen előre tekintesz, mint úgy, hogy előreejted a vállad és a földet nézed. Önbizalom szempontjából ég és föld a kettő.

3. Ne hadarj!

A hadarós emberek egyrészt összezavarják a környezetüket, másrészt pedig úgy tűnhet, hogy nem gondolják át, amit mondani akarnak. Tudjuk, hogy a hadarás egy beszédhiba is lehet, de érdemes vele foglalkozni, korrigálni, ha több önbizalmat szeretnél sugározni és érezni. Ha nyugodt tempóban közlöd a mondanivalódat, megállsz közben, lélegzel, akkor jelentősége lesz annak, amit mondasz és azt gondolják majd rólad, hogy összeszedett és bölcs vagy.

4. Használd a kezed!

A kommunikáció során nem csupán szavakkal, hanem például kézmozdulatokkal is üzenetet közvetítünk és támogatjuk a jobb megértést. Ez esetben pedig arra is használhatjuk, hogy az önbizalmunkat erősítsük a kezünkkel. A könnyed gesztikulációk, nem túl heves mozdulatok támogatják azt, hogy nyugodt, önbizalommal teli embernek lássanak és erősítik a magabiztosság érzését.

Relax!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top