nlc.hu
Egészség

A csikungtól elolvad a stressz

Jobban hat ez a mozgás az idegeimre, mint egy marék nyugtató – A csikungtól elolvad a stressz

A csikung visszaadta a járványos stresszhalom közepén a saját józan eszembe vetett hitemet, kisimította az idegeimet, miközben még jobb anyává is tett a napi gyakorlás közben.

A stresszcsökkentés olyan fontos számomra, mint a levegővétel, hiszen itt vagyok a járványban már egy éve három gyerekkel (és egy macskával), akikben nekem kell tartani a lelket, ez pedig nem megy, ha hetente kapok idegösszeomlást az aggodalomtól és szorongástól. Van bőven min szorongani, ahogy a világ minden szegletében az emberek többségének: azzal kelünk, hogy nem tudjuk, mi lesz a bevételünkkel, hogyan fogjuk aznap elvégezni a munkánkat a gyerekek online oktatása (és fejünkön ugrálása) mellett, milyen varázslattal kell élnünk ahhoz, hogy ne hízzunk 20 kilót a stresszevéstől, és még sok helyzetben a párkapcsolati problémák is megsokszorozódnak az általános frusztrációtól. Mit lehet tenni? Csökkenteni kell a stresszt!

Az állandósult stressz

Nem vagyok kezdő stresszkezelésben, volt belőle elég az életemben eddig is, de azért a járványhelyzet nekem is alaposan feladta a leckét, éreztem a szorongató érzést minden nap, ami jellemzően a bizonytalanság miatt kúszik fel a torkunkon. Jutott bőven tehetetlenségből, kiszolgáltatottságból, dühből és haragból – mindez pedig olyan szintű feszültségben képes tartani a szervezetet, ami akár az egészségünk rovására is mehet, rombolhatja az immunrendszert, márpedig épp most (vagyis már bő egy éve) nagyobb szükségünk van az erős immunrendszerre, mint valaha. A stresszcsökkentést ezért a járvány elejétől kezdve abszolút komolyan vettem, és végigpróbáltam egy rakás technikát, melyek közül több az egész család napi rutinjának részévé vált azóta. Ilyen például a rendszeres testmozgás, melynek során minden második nap a gyerekeimmel közös intervallum edzés van a nappalinkban, a többi napra pedig stresszoldó mozgást terveztem be, hogy a lélek és test egyensúlyba kerüljön.

Stressz vs. immunrendszer

„Az érzelmi stressz hatására az immunrendszer gátlás alá kerül, és ezáltal megbénul a szervezet természetes védelmi rendszere a rák és más betegségek ellen.” O. Carl Simonton: A gyógyító képzelet

Elsőre a jógát néztem ki erre a célra, és mivel tudom magamról, hogy csak akkor vagyok kitartó, ha befizetek egy tanfolyamra, melynek keretén belül ott kell lennem bizonyos napokon, adott időpontban a gép előtt az edzésen, így ezt tettem: egy ismerős jógaoktató szerencsére pont tartott így órákat, lazítósakat, direkt stresszoldásra, tehát szó sem volt arról, hogy a nyakamba tekert lábbal, lehetetlen pózokban kellett volna oldanom a feszültséget. Ám sajnos egy hónap jógázás után rá kellett jönnöm, hogy mégsem nekem való, mert számomra fájdalmas ez a fajta mozgás. Nem tudok ilyen hosszan kitartani pózokat, az én testem erre nem alkalmas, a sikertelenség érzése pedig csak még több stresszt szült a lelkemben.

Aztán még az orvosom is ledorongolt miatta, amikor kiderült számára, hogy jógázom, mert az én sérüléseimmel (műtétsorozatom volt két évvel ezelőtt), nem szabad ilyen core izmokat terhelő gyakorlatokat végezni. Na, tessék, nem csoda, hogy fájtam tőle. Nem baj ez, nem bántom én a jógát, a világ nagy részének bevált, de nem mindenki kompatibilis vele. Én az utóbbiak közé tartozom, ez van.

Ezért kezdj el csikungozni!

A csikung befelé figyelés, légzés és lazítás egyben (Fotó: Getty Images)

Csikung, a csodamódszer

Ekkor jutott eszembe a csodamozgás, amihez nem kell négykézlábra ereszkedve erőlködni, mégis a 10 évvel ezelőtti életemet sokkal jobbá tette. Hogy is feledkezhettem meg róla, hát miért nem ezzel kezdtem? A csikung, ez az ősi kínai egészségmegőrző módszer itt van a múltamban, itt él a fejemben, pontosan ismerem a stresszoldó és energetizáló hatásait, hiszen régen a saját bőrömön tapasztaltam, hogyan segít a testi-lelki egyensúlyban. A csikung számomra már akkor is sokkal inkább meditáció, relaxáció, légzőgyakorlat volt, mint torna, a gyakorlatok után kisimult idegekkel tudtam szembenézni a kihívásokkal, és még az izmaimból is eltűntek az ülőmunka következményeként keletkező fájdalmas görcsök.

Dr. Mingtang Xu – Dr. Berend Róbert: A Chi Kung világa című könyvét elő is túrtam hirtelen a könyvespolcomról, hogy újra felvegyem a fonalat ezzel a mozgással. A könyvben a szakemberek megfogalmazása szerint: „Fizikai testünket kitölti egy energia test, ha ebben az energia testben nem áramolnak szabadon az energiák, akkor az elakadást követő szervben betegség fog jelentkezni. A kínaiak az öt-elem tanához kapcsolódóan tíz szervet tartanak számon, amely tulajdonképpen szervcsoportot jelent. 

A Chi Kung gyakorlásánál szabaddá tesszük az energiapályáinkat (meridiánjainkat), így folyamatosan tudjuk mozgatni testünkben az energiát, az tud áramolni a testünk minden részében.

Az egész definícióból a legfontosabb, amit meg kell jegyeznünk, hogy akkor tud egészségesen működni a testünk, ha az energiáink szabadon tudnak áramolni – ebben segít a csikung: „A Chi Kung célja a test, a lélek és a szellem összhangjának megteremtése, az egészség megszerzése és megőrzése. A gyakorlatok közben az ősi testtartásokat és mozgásokat meditatív állapotban végezzük a testtartás, a légzés és a tudat ellentétének harmonikus összhangjára törekedve” – olvashatjuk a könyvben. És az a legjobb az egészben, hogy nem is kell hinni benne, nem kell taoistává válni hozzá, hogy működjön és jó hatással legyen az egészségünkre, elég az is, ha rendszeresen gyakoroljuk a csikung mozdulatait.

Ovitól kezdve jöhet a csikung!

A jógát lecserélve ezért először elkezdtem minden reggel a 8 brokáttekercs gyakorlatsort elvégezni, ami régebben is a napi rutinom része volt  akkor és most is fantasztikus hatással volt a szorongásomra rövid időn belül. Aztán a saját kitartásom érdekében kerestem azért egy oktatót, akinek a csapatához csatlakozhattam online, és a heti kétszer egy óra csikung gyakorlást így még rendszeresebbé, tudatosabbá tehettem. Ráadásul épp Káplár Kornél csikung oktatóra sikerült találnom, aki a Tao Csikung órákon ennek a mozgásformának a gyógyító és stresszcsökkentő aspektusát helyezi előtérbe. Megkérdeztem Kornélt arról, hogy mire jó a csikung és kiknek ajánlja, kell bármiféle edzettség vagy más kritérium, hogy gyakorolni kezdjük nulláról?

„Stresszoldó és energetizáló torna és meditáció – így szoktam jellemezni a TAO Csikung gyakorlatait. Hiszen az életünkben túl sok a feszültség, ami – hogyha nem kezdünk vele valamit – hosszú távon rengeteg problémát tud okozni, és negatív hatással van a mindennapi életünk minőségére.

A feszültség oldása egyben azt is jelenti, hogy ellazult állapotban több energia jut az immunrendszerünknek, ami szintén különösen fontos kérdés napjainkban.

A gyakorlást bárki el tudja kezdeni, játékosan már óvodás kortól, gyakorlatilag felső korhatár nélkül, volt már 80 év feletti tanítványom is. A gyakorlatok nagyon könnyűek, sokat akár ülve is lehet végezni, így nem igényelnek nagy fizikai igénybevételt a gyakorlónak. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne megtanulni egy könnyű módszert, amivel akár már napi hét perc gyakorlással tudja oldani a stresszt, és növelni az energiaszintjét. “

Ez a mozgás átalakítja a stresszt életerővé

Kőfaragás egy csikung gyakorlatról a Shaolin Templomban (Csengcsou, Kína), amelyet a kungfu szülőhelyeként tartanak számon. (Fotó: Getty Images)

Agydaganat után felépülés

Kornél saját tapasztalatból tudja, milyen ereje van a csikungnak, hiszen súlyos betegség után talált rá erre a mozgásformára, ami aztán egészen új irányba terelte a saját testével és lelkével való kapcsolatát: „2007-ben agydaganatot diagnosztizáltak nálam, majd meg is műtöttek. A műtét nagyon jól sikerült, nem voltak szövődményei a betegségnek, de akkor 22 éves fiatalemberként éreztem, hogy hiába vagyok a műtét után orvosi szempontból »egészséges«, nincsen semmi energiám, gyenge vagyok, és nem tudom a korábban megszokott életemet élni.

Erősen racionális emberként ekkor kezdtem el a spirituális, ezoterikus dolgok felé nyitni, kipróbáltam az Agykontrolltól kezdve a Pránanadin át sok mindent, és ekkor került a kezembe Mantak Chia csikung mester, az Egyetemes Gyógyító TAO rendszer alapítójának egyik könyve, amiből elkezdtem a gyakorlást, és éreztem a gyakorlatok azonnali jótékony hatásait. Aztán szépen lassan a mindennapjaim részévé vált a gyakorlás, és 2013-tól már személyesen a mestertől kezdtem tanulni, majd így kezdtem el 2015-ben oktatni a rendszert Magyarországon.”

Bambusz vagyok a szélben

A csikung oktatása mellett Kornél ugyanolyan racionális embernek érzi magát, mint amilyen régen volt, van egy civil foglalkozása, családja, két szép kislánya, és közben az élete része az energiákkal való munka is, amit most, a járvány okozta lelki terhek miatt különösen fontos lenne minél rendszeresebben gyakorolnunk nekünk is: „A »Csí« életenergiát, a »Kung« pedig munkát jelent, ha magyarra fordítjuk. A gyakorlással szerzett plusz energiával sikerül az élet minden területén egyensúlyban maradni, és szépen haladni előre.

Az utóbbi egy év óriási változásokat hozott mindnyájunk életébe. A fennálló korlátozások miatt beszorultunk otthonainkba, lecsökkentettük társas érintkezéseinket, feszültség és félelmek vesznek körül minket.

Ezekkel az érzelmekkel nagyon sokan nem tudtak mit kezdeni, és kezdtek el ezért nyitni a keleti, spirituális gyakorlás felé. A TAO Csikung követőtábora is közel a duplájára nőtt az utóbbi egy év alatt. Hiszen a gyakorlatok végzése után azonnal csökken bennünk a feszültség, csökken a ránk nehezedő nyomás, és rögtön annyi energiát nyerünk, ami segít keresztülmenni ezen a nehéz időszakon.”

Ahogy reggelente csikungozom azt a 10 percet – gyerekek mellett ennyi napindító lazítás jut –, mindig konstatálom magamban, hogy jobban hatnak ezek a mozdulatok az idegrendszeremre, mint egy marék Xanax. Pedig most már olyan szinten kikészültem én is a járványtól, hogy szívem szerint válogatás nélkül dobálnám a nyugibogyókat és/vagy indítanám ébredés után a napot pálinkával, csak hogy tompítsam valahogy a nyomást a lelkemben.

De aztán megrázom magam és inkább bambusz leszek a szélben, ami az egyik kedvenc csikung gyakorlatom, melynek során semmi mást nem kell csinálni, mint állni és engedni a testemnek, hogy arra dülöngéljen, amerre kedve tartja.

A csikungozás valahogy hidat képez a testem és a lelkem között – tudtak valamit a régi időkben a taoisták! Ráadásul nincs szükség semmiféle drága eszközre, különleges ruházatra vagy egyáltalán, bármilyen erőteljes izommunkára a csikung gyakorlásához, elég, ha van egy talpalatnyi hely a képernyő előtt, ahol le tudunk játszani egy csikung videót, és máris elérhetjük a meditációs, energetizáló mozgást, amitől tényleg átalakul a stressz életerővé.

Az életünk a járványban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top