Baba

20 technika, amivel megnyugtathatod a kiborult, szorongó gyerekedet

A stressz nem felnőttkori járvány, a kicsi gyereknél ugyanúgy jelen van, csak nála még más okok miatt üti fel a fejét. Kiborulhat azon, hogy oviba kell menni, szoronghat azért, mert a legjobb barátnőjével összeveszett aznap, vagy problémázhat, mert nem találja a kedvenc plüssállatát – hogy az iskolai stresszhelyzetekről már ne is beszéljünk.

Szülőként nem az a feladatunk, hogy legyintsünk rá és eldöntsük helyette, hogy a gyerek szorongása mennyire fontos vagy elhanyagolható, mert az ő világában a saját stresszhelyzete ugyanolyan valós, mint mondjuk nekünk az, hogy be tudjuk-e fizetni a távhőszámlát ebben a hónapban. Nem lekicsinyelni kell a szorongását, hanem segíteni neki, hogy valahogy oldódjon benne a feszültség. Ezért szedtünk össze egy csokornyi stresszoldó technikát, amivel a gyerekek szorongása csökkenthető, és ami még jó mókává is válhat. Mire mind a húszat végigpróbáljuk a szorongó gyermeken, valószínűleg már magától is túljut a stresszes helyzeten.

1. Fejjel lefelé póz

Már évszázadok óta ismerik a jógik annak a póznak a nyugtató hatását, amikor a fejünket lelógatjuk, miért ne használhatnánk ezt a gyerekeinknél. Lehet ez annyi, hogy érintse meg a lábujjait vagy ha tud, álljon fejen, a lényeg, hogy a fejét a szív vonala alá kell hajtania, hogy megnyugodjon az idegrendszere.

2. Egy csendes helyet képzeljen maga elé

A vizualizáció nagyban csökkenti a stresszt, a gyermeket is meg lehet kérni, hogy csukja be a szemét, és képzelje magát egy csendes, nyugodt helyre, lehetőleg a természet lágy ölén. Segíthetsz neki azzal, hogy közben elmondod, hogyan nézzen ki a hely, milyen illatokat érezhet, és milyen megnyugvás ott üldögélni.

20 technika, amivel megnyugtathatod a kiborult, szorongó gyermeket

3. Igyon vizet

A dehidratáció is hozzájárulhat a belső feszültséghez, úgyhogy egyszerűen egy pohár vizet lassan kortyolgasson el a gyermek, hogy megnyugodjon.

4. Énekeljen hangosan

Az éneklés jótékony, ellazító hatása jól ismert, ha pedig hangosan teszi, akkor kiadhatja magából a feszültséget, és endorfin hormon szabadul fel a testében.

6. Fesse ki magából

Azzal, hogy kreatív tevékenységbe kezd, az agya a szorongató probléma helyett a feladatra fókuszál. Mellette pedig még kihasználhatjuk a vizuális művészetek megnyugtató hatását is. Ha még olyan kicsi a gyerek, hogy nem adnánk a kezébe egy tubus temperát, akkor csodás képeket festhet borotvahabbal a fürdőszoba csempéjére, amitől ráadásul még jó illata is lesz a gyereknek.

7. Ugrókötelezzen

Tegyél be valami jó zenét, és annak ritmusára ugrókötelezzen a gyermek két percig. A testmozgás általános szorongáscsillapító, az ugrálás zenével összekötve pedig hatványozottan az. Ha még kicsi, akkor csak kézen fogva ugrálj vele, nehogy belegabalyodjon az ugrókötélbe.

20 technika, amivel megnyugtathatod a kiborult, szorongó gyermeket

9. Fújjon buborékokat

A buborékfújás tulajdonképpen egy légzőgyakorlat, segít a gyereknek, hogy a légzése fölött átvegye az uralmat, és ezzel enyhítse a feszültséget. Ha nem tudja még fújni, akkor fújd neki te a buborékokat, ő pedig próbálja elkapni mindet.

10. Merüljön el egy kád vízben

Egy nehéz nap után felnőttként is jóleső, relaxáló érzés elmerülni egy nagy kád meleg fürdővízben, ugyanígy a gyerekekre is igaz, hogy ellazulnak tőle. Pár egyszerű fürdőjátékkal, sok habbal garantált a nyugtató hatás.

11. Igyon meleg italt

A jól bevált bögre meleg tea, kakaó, mézes tej olyan, mint egy nagy ölelés a lélek számára.

12. Fújjon el egy gyertyát

Gyújts egy gyertyát, amit el kell fújnia, majd tedd messzebbre, gyújtsd meg, fújja el, tedd messzebbre… és ezt játszd vele, amíg bírja tüdővel. Minden újra gyújtásnál egyre nagyobb levegőket kell vennie ahhoz, hogy el tudja fújni a gyertyát, úgyhogy ezzel egy légzőgyakorlattal megnyugtatja közben az idegrendszerét.

13. Nézzen halakat

A University of Exeter tudósai jártak utána, hogy ha úszkáló halakat nézel, az csökkenti a vérnyomást, és normalizálja a szívverést. Minél nagyobb az akvárium, annál hatásosabb, de persze ha nincs otthon egy fél szobányi úszkáló halad, az is megteszi stresszoldásként, ha a neten halas videókat nézetsz a gyerekkel.

14. Számoljon vissza 100-tól

Koncentrációs gyakorlat, amivel eltereled a gyermek figyelmét a benne lévő feszültségről, ezzel oldod a frusztrációját.

20 technika, amivel megnyugtathatod a kiborult, szorongó gyermeket

15. Hasi légzés

Stresszes helyzetben a légzés felszínessé, szaporává válik, ezért nyugtató hatású a hasi légzés bevetése. Magyarázd el neki, hogy úgy lélegezzen, mintha a hasában egy lufit kellene felfújnia. Minden belélegzésnél felfújódik a lufi és minden kilégzésnél kijön belőle a levegő. Elég már 5 ilyen hasi légzés ahhoz, hogy oldódjon a feszültség benne.

16. Beszélje ki magából

Azoknál a nagyobb gyerekeknél, akik már meg tudják fogalmazni az érzéseiket, segíthet a kibeszélés a stresszoldás mellett abban is, hogy megoldást találjanak a problémájukra. Az értő hallgatást kell ilyenkor szülőként használnod, ne akard megoldani helyette, csak kérdezz, és figyelj arra, amit mond, ne áraszd el tanácsokkal.

17. Öleld meg

De ne csak úgy futtában, hanem legalább 20 másodpercig tartsd az ölelésedben. Egy hosszú ölelés hatásaként csökken a vérnyomás, nő az elégedettségérzés és oldódik a feszültség. A legjobb, ha minden reggel már megelőzésként egy nagy öleléssel indítasz.

20 technika, amivel megnyugtathatod a kiborult, szorongó gyermeket

18. Sétáljon a természetben

A stanfordi kutatók bizonyították, hogy elég már 15 perc séta is a természetben, hogy csökkenjen a stressz-szintünk. Még ha nincs is időd arra, hogy mindennap elmenj a Normafához a gyerekkel, kereshettek egy olyan környéket a közelben, ahol fák között lehettek negyed órácskát.

19. Gyurmázzon, agyagozzon

A gyurmázás, agyagozás az egyik leghatékonyabb agressziólevezető módszer. A belső feszültség gyakran fordul önmaga felé agresszióba, ezért jó, ha mindig kéznél van valamilyen gyúrható anyag, ha más nem, akkor saját készítésű só-liszt gyurma. Amellett, hogy az ilyen anyagok gyúrása csökkenti a feszültséget, még az is jótékony hatással van az agyra, ahogy egy masszából formát alakít ki a gyermek. A káoszban rendet vág átvitt értelemben is ilyenkor.

20. Tolja el a falat

Ez a praktika tökéletes arra, hogy a testben felgyűlt feszültség elszálljon a gyermekből anélkül, hogy ki kéne tennie a lábát a lakásból. Mondd neki, hogy próbálja meg teljes erejéből eltolni a falat 10 másodpercig, három alkalommal. Ettől minden izma megfeszül, majd hirtelen elernyed, ami a progresszív relaxáció alapja, automatikusan beindítja az agyban az ellazulás folyamatát.

Olvass többet a stresszoldásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top