nlc.hu
Életmód

Ez történt a havazás során csütörtökön

Rabok a hóban, életveszélyes erdő, törött csontok: így mattolta meg az országot a havazás

Amikor pár évente leesik itthon valami hó, mindig kiderül, hogy havazás idején leginkább szavakban sikerül kezelni a helyzetet.

Amikor komolyabban havazik, megáll a fél ország. A havazás tétel igazolására csupán egyetlen példa: csütörtökön reggel Szob és a budapesti Nyugati pályaudvar között nemhogy késtek a vonatok, hanem hosszú ideig egymás után álltak a nyílt vasúti pályán, talán a tavaszra, vagy mondjuk Lázár János közlekedési miniszter varázspálcájának suhintására várva.

Rabok a hóban, életveszélyes erdő, törött csontok: így mattolta meg az országot a havazás

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy egy csapadékmentes decemberi naphoz képest  csütörtökön tizedével több hívás érkezett a mentésirányításhoz reggel 10 óráig; a fővárosban 200, országosan pedig 750.

A segítségkérések közt vegyesen kértek mentőt

rosszullétekhez, balesetekhez és sérülésekhez mondta el Győrfi az Indexnek. A gyalogosok és biciklizők leginkább enyhébb, nyolc napon túl gyógyuló sérülések, például fejsérülés és törés miatt szorultak ellátásra. A reggeli hóhelyzet miatt a mentők is csak lassabban tudtak haladni. A reggeli első lépéseknél legyünk óvatosak, az idős emberek közlekedését pedig segítsük, mivel ők egy eséssel súlyos combnyaktörést is szenvedhetnek – figyelmeztetett Győrfi.

Rabok a hóban, életveszélyes erdő, törött csontok: így mattolta meg az országot a havazásA magyar mércével mérve

rengeteg havat el is kell valakinek takarítani.

Mivel a hómunkásoknak nevetséges pénzeket fizetnek, nem is igen jelentkezik senki, úgyhogy egyre több helyen  fogvatartottakat vesznek igénybe a hó eltakarítására. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője, Makula György ezredes szerint országszerte segítenek a havas utcák megtisztításában. A főváros mellett Vácon, Márianosztrán, Miskolcon, Kaposváron, Sátoraljaújhelyen, Kecskeméten, Baracskán és Pálhalmán is több tucat rab végez hómentesítést.

Rabok a hóban, életveszélyes erdő, törött csontok: így mattolta meg az országot a havazás

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a közterületek takarítása során fogvatartottak munkájára is igényt tartottak az önkormányzatok. A büntetés-végrehajtási intézetek idén is felkészülten várják az önkormányzati megkereséseket. A nagyrészt jóvátétel vagy munkáltatás keretében végzett jégtörés, utcaseprés és hóeltolás amellett, hogy a társadalom számára is hasznos tevékenység, segít a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedésében.

A városok mellett persze erdőn-mezőn is havazik,

ami kirándulásra csábít minden tél és hó szerető turistát. Mégis, gondoljuk meg jól, elindulunk-e az erdőt járni mostanában. A Pilisi Parkerdő igazgatósága például arra figyelmeztet, hogy az elmúlt napok havazása veszélyhelyzetet teremtett: a fákra rakódott vizes hó miatt ágak törhetnek le.

Rabok a hóban, életveszélyes erdő, törött csontok: így mattolta meg az országot a havazás

A múlt héthez képest nem javult a helyzet: mivel a havazást sajnos nem előzte meg fagy, az erdőtalaj felázott, ezért helyenként nagyobb fák is kidőlhetnek a hó plusz súlya miatt. Az erdészeti utak több helyen még gyalogszerrel sem járhatóak, ezért  kérik a kirándulni vágyókat, hogy most ne induljanak útnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top