nlc.hu
Életmód

Új oltási program Modernával

Új oltási program indul Magyarországon az omikron variánsok miatt

Kiderült, kiknek ajánlják az oltást.
oltás

Mintegy 700-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt a kormány – közölte a Népszava érdeklődésére Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza elleni oltásokra jogosultak.

A Pfizer és a BioNTech korábban pert indított a magyar állam ellen, mivel Magyarország 2022 novemberében – az ukrajnai konfliktusra hivatkozva – visszautasította a 2021-ben uniós keretszerződésben megrendelt 3 millió COVID-19 vakcina átvételét és kifizetését.

Ami biztos: a közeljövőben az új omikron variánsokra frissített, Moderna vakcinával indulhat új oltási program. A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza elleni oltásokra jogosultak. Magyarországon térítésmentes az influenza oltóanyag a 60 éven felülieknek, a krónikus légzőszervi, szív-, érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben, veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedőknek. Szintén térítésmentesen kérhetik az influenza elleni vakcinát a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők, a tartós ápolási, illetve egyéb gondozó intézményben élők. A védőoltás javasolt az egészségügyben, illetve a szociális intézményekben dolgozóknak is.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Vajda János 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top