nlc.hu
Életmód

Küzdelem a kórházi fertőzések ellen

Új tisztítószereket vetnének be a kórházakban a fertőzések ellen

Hatékonyabb fellépésre van szükség.
kórház

Új ellenálló képességek, új fertőtlenítőszerek vagy új antibiotikum-stratégia kell a kórházi fertőzések hatékony megakadályozásához – ezt az egészségügyi államtitkár mondta az RTL Híradónak. A kórházakban általában naponta kétszer takarítanak. Felület- és padlómosás van délelőtt, majd még egy felmosás délután. A Nemzeti Népegészségügyi Központ nemrég elismerte, hogy változtatni fognak a fertőtlenítés jelenlegi gyakorlatán, mivel a kórokozóknak is változott az ellenálló képessége. 

Az új fertőtlenítőszereken kívül több takarítóra és nővérre is szükség lenne az RTL Híradónak nyilatkozó infektológus szerint. „Ha egy nővérnek nem 20 beteget kell ellátni, hanem 10-et, akkor nyilván sokkal jobb a fertőzések terjedésének megakadályozása” – mutatott rá Csilek András.

A legnagyobb problémát jelenleg a munkaerőhiány jelenti a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség szerint is.

A Független Egészségügyi Szakszervezet mindemellett arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg nincs hivatalos adat a munkavédelmi statisztikában a kórházi fertőzéseket elkapó egészségügyi dolgozók számáról. „Amennyiben bármilyen fertőző megbetegedése van a dolgozónak, mindenképpen utána kellene menni annak, hogy ezt a megbetegedést a munkája során vagy pedig más úton szerezte, mert ennek nagy jelentősége van abban, hogy a kórházi fertőzéseket is le lehessen csökkenteni” – hangsúlyozta Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke.

A kórházi fertőzések száma amúgy hosszú évek óta folyamatosan nő Magyarországon – erről a direkt36.hu írt nemrég. A kórházak évről évre egyre több esetet jelentenek: 2021-ben mintegy 16-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, és az esetek csaknem fele halállal végződött. Ebből 1400 esetben maguk a kórházak elismerték azt is, hogy a kórházi fertőzés szerepet játszott a betegek halálában. Egy részletes európai vizsgálat 2017-ben arra jutott, hogy Magyarországon évente több mint 78 ezer kórházi fertőzés történik, ami azt jelenti, hogy a kórházba kerülő emberek 3,5 százaléka (csaknem minden 25. ember) fertőzést kap.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top