Életmód

Veszélyes fertőzést titkolt el a bázakerettyei szociális otthon

A rezisztens baktérium nemcsak a bentlakók és dolgozók egészségét veszélyezteti, hanem a város lakóit is.

Az antibiotikumnak is ellenálló baktérium fertőz múlt nyár óta a bázakerettyei szociális otthonban, de az intézmény nem értesített senkit, csak most rendeltek el egészségügyi vészhelyzetet, írta meg a Népszava.

Képünk illusztráció / iStock

Úgy kell kezelni, mint egy influenzát, nem kell kétségbeesni!” – a beszámolók szerint így értesültek a faluban élők egy múlt heti közmeghallgatáson Varga István háziorvostól arról, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) helyi intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban MRSA-fertőzés tört ki. Az MRSA-t Staphylococcus aureus okozza, mely a gyengébb immunrendszer esetén okoz problémát, esetenként halálos is lehet. 

Varga István háziorvos a közmeghallgatáson elismerte, hogy tavaly nyáron akadt néhány eset, majd januárban rühességgel párosulva ismét felütötte fejét a fertőzés. A fertőtlenítés után megoldódni látszott a probléma, de idén augusztusban ismét tömeges megbetegedések fordultak elő, a doktor szerint emiatt december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el.

A településen élők minderről több mint egy éven át nem értesültek. Az önkormányzat semmilyen hivatalos jelzést nem kapott a megbetegedésekről, sőt az otthon vezetősége az SZGYF zalai főigazgatóságát sem értesítette, csak pár hete jelezték a fenntartónak a több mint egy éve fennálló problémát. A Népszava információi szerint jelenleg 20-25 gondozott szenved a betegségtől, többük állapota kifejezetten súlyos. A lap értesülései szerint dolgozók és családtagjaik is megfertőződtek, ezért sokan elhagyták az otthont.

Bár az MRSA nem tartozik a bejelentéskötelezett fertőzések közé, több, egymással kapcsolatba hozható megbetegedés esetén jelenteni kell az illetékes tisztiorvosnak, s az ő előírásai szerint kell eljárni, el kell különíteni a betegeket, fertőtleníteni a környezetet, és speciális antibiotikumos kezelést kell alkalmazni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top