nlc.hu
Életmód

Olvasószemüveg vs. multifokális szemüveg

Olvasószemüveg vs. multifokális szemüveg: melyiket érdemes megvenni?

Mi a különbség az olvasó- és a multifokális szemüveg között? Segítünk eldönteni, melyikre lehet szükséged.

Az olvasószemüveg a közeli látást, vagyis a tárgyak karnyújtásnyi távolságon belüli látását segíti. A multifokális szemüveg pedig a távoli, a közeli és a köztes távolságokra biztosít éles látást. Ez a szemüvegtípus kizárólag megrendelésre készül, az olvasószemüvegekből viszont vannak drogériákban megtalálható változatok is – de ezek inkább rövid távú használatra javasoltak.

A presbyopia (öregszeműség) korrigálására mind az olvasó-, mind a multifokális szemüvegeket használják. Ez az állapot 40 éves kor után alakul ki, a szem közeli fókuszálásra használt részeinek változásai miatt a presbyopia megnehezíti a közeli látást. De egyfókuszú lencsét vagy multifokális szemüveget válassz?

Mik azok az egyfókuszú lencsék?

Az egyfókuszú lencse olyan típusú szemüveglencse, amely egy látásproblémát, például a távollátást vagy rövidlátást korrigálja és egyetlen fókuszponttal rendelkezik.

Az egyfókuszú szemüveglencsék népszerűek, az emberek általában ezt a típusú szemüveglencsét viselik presbyop kor előtt, közeli panasz esetén is van lehetőség ilyen típusú lencsét választani. Ha csak egy adott tevékenységhez szeretnénk szemüveget viselni, az esetek többségében egyfókuszú szemüveglencsét javasolnak az optikában.

Az egyfókuszú lencsék előnyei és hátrányai

1. Megfizethetőség

Az egyfókuszú szemüveglencse jellemzően a legolcsóbb típus, pénztárcabarát áron korrigálhatja a látásproblémát. Ha gyorsan és csak az olvasáshoz van szükséged segítségre, akkor az egyszerű olvasószemüveg is jó lehet, de mindenképpen érdemes szakemberrel megvizsgáltatni előtte a szemet, hogy megfelelő korrekció legyen benne.

2. Nincs megszokási idő

A multifokális szemüvegnél egy rövid megszokási időre lehet számítani, de a jól bemért és jól illeszkedő szemüvegekkel ez nem szokott problémát okozni. Az egyfókuszú szemüvegeknél ez a megszokási idő általában rövidebb.

3. Egyedi látáskorrekció

Az egyfókuszú szemüveg egy problémát old meg, legyen az például rövid- vagy távollátás. Ha a szemed komplikáltabb ennél, és szükséged van többféle korrekcióra, akkor már feltétlenül az egyfókuszú lencse jelenti a megoldást, mert cserélgethetsz több szemüveget. A több szemüveg pedig megnövekedett költséget is jelent, így az első előny már ki is esik a rostán.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Mik azok a multifokális lencsék?

Az egyfókuszú szemüvegek hiányosságai előkészítették az utat a multifokális lencsék kifejlesztéséhez. Ez a lencsetípus olyan szemüvegekre utal, amelyek két vagy több látásjavító tulajdonsággal rendelkeznek. A multifokális lencsék több különböző távolságban javítják a látást, ennek fényében a progresszív lencsék segítenek a rövidlátáson, távollátáson és a köztes távolságra látáson is. A fokozatos átmenet a különböző dioptriák között alkalmassá teszik ezt a lencsetípust az életkorral összefüggő látásproblémák kezelésére. Nem kell mindig szemüveget cserélni, amikor közelre vagy távolra próbálsz látni.

A multifokális lencsék előnyei és hátrányai

1. Nem kell szemüveget váltani

A multifokális lencsék viselésének egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell egynél több szemüveget birtokolnod. Minden tevékenységhez ugyanazt a szemüveget viselheted, legyen szó akár egy könyv olvasásáról vagy vezetésről. Ez sokkal kényelmesebb, mint egyik szemüvegről a másikra váltogatni.

2. Többszörös fókusz

A multifokális szemüveggel a távolságtól függetlenül garantált az éles látás. Tökéletes választás, ha a különböző napi tevékenységek különböző fókuszt igényelnek. Például használhatod ezt a szemüveget a számítógép előtti munkához, majd a nap végére hazavezethetsz vele nyugodt szívvel.

3. Lassítja a látásromlást

Tanulmányok szerint a progresszív lencsék segíthetnek lassítani a közeli látás romlását. Ez az oka annak, hogy a szakemberek gyakran ajánlják ezeket a lencséket a fiatalabbaknak is.

4. Megszokási idő

A multifokális szemüvegek hasonlóan a többi új eszközhöz, némi gyakorlatot és hozzászokást igényelnek.

Források: 1, 2, 3

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top