nlc.hu
Életmód

5 ok, miért egyél mandarint karácsonykor

5 ok, miért egyél mandarint karácsonykor

A mandarin a narancs után a második legnagyobb számban termesztett citrusféle. Miért érdemes most, az ünnepi időszakban sok mandarint enni?

A mandarinnak mind a gyümölcshúsa, mind a héja nagyon tápláló. Mandarint nassolhatunk a tévé előtt ülve, útközben, keverhetjük turmixba is, vagy akár lekvárt is készíthetünk belőle.

Antioxidáns-forrás

Az antioxidánsok védik a szervezetet azáltal, hogy semlegesítik az oxidatív stressz káros hatásait, amelyet a szabad gyökök felhalmozódása okoz. Ezek a káros molekulák részt vesznek a krónikus betegségek, például a szívbetegség, az ízületi gyulladás és a rák kialakulásában. A mandarin – beleértve a héját is – gazdag antioxidáns-forrás, például a C-vitaminnak és a béta-kriptoxantinnak, valamint az olyan flavonoidoknak, mint a naringin, heszperidin, tangeretin és nobiletin.

Immunerősítő

A mandarinban található C-vitamin segíthet megvédeni az immunrendszert a vírusokkal és baktériumokkal szemben azáltal, hogy a T-sejtekre (a fehérvérsejtek egy fajtájára) hat, amely védi a szervezetet, az immunrendszerünk.

Ezért egyél mandarint karácsonykor

(Fotó: Getty Images)

Támogathatja az agy egészségét

A mandarinban található antioxidánsok, például a C-vitamin és a nobiletin védelmet nyújthatnak az olyan krónikus agyi rendellenességek ellen, mint a skizofrénia, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. A kutatások összefüggésbe hozták a szabad gyökök számának növekedését a skizofrénia kialakulásával. A C-vitamin antioxidáns-kapacitása pedig pont védelmet nyújthat a szabad gyökök okozta agykárosodás ellen. Ezenfelül további kísérletek arra jutottak, hogy a mandarin héjából származó nobiletin segíthet megakadályozni az Alzheimer-kórra jellemző memóriavesztést is.

Vigyáz az alakunkra, segít a fogyásban!

A mandarin elősegítheti a fogyást: a citrusfélék, beleértve a mandarint is, oldhatatlan rostokat tartalmaznak – olyanokat, amelyek nem erjednek a bélben –, mint például a cellulóz és a lignin.

Ez a fajta rost fokozza a teltségérzetet, ami segít szabályozni az étvágyat, ami elősegítheti a fogyást. (Magyarán nem leszünk a túlevés áldozatai). Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a magasabb rostbevitelt preferálók jobban képesek megtartani testsúlyukat vagy megakadályozni a súlygyarapodást, mint azok, akik kevesebb rostot fogyasztanak.

Támogatja a szív egészségét

A mandarinban található antioxidánsok, mint például a C-vitamin, a tangeretin és a nobiletin, elősegíthetik a szív egészségét is.

A C-vitamin csökkentheti a szívbetegség kockázati tényezőit a vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció csökkentésével, javítja az erek rugalmasságát, valamint csökkenti a vér triglicerid- és LDL koleszterinszintjét, a tangeretin és a nobiletin segíthet csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát. (Az érelmeszesedés a szívroham és a szélütés kockázati tényezője).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top