nlc.hu
Életmód

Toplistás nevek 30 éve

Így hívják a legtöbb mai harmincast

A névadási szokásokat illetően is nagyot fordult a világ az elmúlt 30 évben: sok, akkor felkapottnak számító lány- és fiúnév mára eltűnt a süllyesztőben.

A lánynevek között kirobbanthatatlannak tűnő csúcstartó Hanna, Léna és Zoé évtizeddel ezelőtt még a közelében sem járt a legnépszerűbb nevek Top100-as listájának, míg a fiúknál most listavezető Dominik csak a 91. helyig jutott.

A jelenleg ezüstérmes Olivér az 58. volt a legnépszerűbb férfinevek között, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló Levente a 43. helyen állt anno.

30. szülinapot ünneplő barátok

Top nevekből sereghajtók

Az itthon anyakönyvezhető keresztnevek listája hónapról-hónapra bővül, arról pedig, hogy a szülők által kérvényezett új nevek bekerülnek-e a hivatalosan elfogadott utónevek közé, a Nyelvtudományi Intézet Névtanácsának munkatársai döntenek alapos mérlegelést követően.

A hivatalos listában a jelenlegi adatok szerint 2600 női név szerepel, a kisfiúknak pedig 1953 jelölt közül kell megtalálni a befutót a névkereső szülőknek. Összesen tehát 4553 utónév adható ma Magyarországon, 30 évvel ezelőtt viszont jóval csekélyebb volt a választék. Az akkor top neveknek számítók közül mára többől sereghajtó lett, sőt olyan is van, amelyik teljesen eltűnt a TOP100-ból.

Nézzük, mely lány- és fiúnevekbe szerettek bele akkor a kisbabát váró szülők!

Megnézem
Összes kép (10)

Nyitókép: Getty Images – Fayethequeen

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top