nlc.hu
Életmód

2023-as újévi fogadalmak statisztikái

Mi a közös az újévi fogadalomban és a drogfüggőségben?

Az újévi fogadalmak állítólag eleve kudarcra vannak ítélve, pedig nagyon lelkesen szokunk le az év első napján mindenről, ami egészségtelen és fogadjuk meg, hogy soha többé, vagy hogy mostantól mindig… Mi a gond a fogadalmakkal és mi volt a legnépszerűbb fogadalom 2023-ban?

Az újévi fogadalmakkal az a legnagyobb baj, hogy a január eleve az év legborzasztóbb hónapja, és ilyenkor még a túlélés is nehezünkre esik, nemhogy még motiváltan is tekintsünk a jövőbe és fogadkozzunk. Az év végi számvetés után azonban már hagyománnyá vált az, hogy az új évre úgy tekintünk, mint az új kezdetre, mintha tiszta lappal indulnánk január elsejétől, ezért aztán megfogadjuk, hogy egész máshogy fogunk élni, mint eddig. Aminek aztán persze az a vége, hogy pont ugyanúgy élünk és csak egy kudarccal gyarapodunk.

Mindezt alátámasztja az a statisztika is, amit a 2023-as fogadalmakról készítettek a kutatók, ugyanis a sok adat mögött meghúzódó közös szál az, hogy nagyon kevés fogadalmat tartottak be az emberek, és még az is kiderült, hogy a péntek a legveszélyesebb nap a fogadalmak számára.

Újévi fogadalmak számokban

  • Az emberek 38 százaléka tesz újévi fogadalmakat minden évben, de csak 9 százalék tartja be egész évben.
  • Az újévi fogadalmak 80 százalékát februárra elfelejtjük, míg a felnőttek 46 százaléka még hat hónap elteltével is tartja magát a fogadalmaihoz.
  • A fizikai állapot javítása (39 százalék) és a diéta (33 százalék) a leggyakoribb újévi fogadalmak.
  • A péntek a legnépszerűbb nap, amikor sutba vágjuk a fogadalmakat.

Bár láthatjuk, hogy a statisztikák szerint csupán 9 százalék jár sikerrel, mégis a legtöbben (81 százalék) pozitív érzésekkel vágnak bele az újévi fogadalmakba: a férfiak 86 százaléka, míg a nők 79 százaléka bízik abban, hogy tartani fogja magát a kitűzött céljaihoz. A Z generáció tagjai erre is egy kicsit máshogy reagálnak: 40 százalékuk úgy érzi, hogy társadalmi nyomás az újévi fogadalomtétel, ezért is olyan sikertelen általában a megvalósítás. Ráadásul a férfiak (35 százalék) nagyobb nyomást éreznek az éves célok kitűzésére, mint a nők (28 százalék). A Z generáció a kutatások más pontján is megjelenik különálló entitásként, ugyanis míg a felnőttek 77 százaléka felelősnek érzi magát a saját újévi fogadalmáért, a Z generáció tagjai szerint nem elszámoltathatóak a saját elhatározásaikkal kapcsolatban, ami arra utal, hogy külső motivációra van szükségük.

Érdekes adat az is, hogy a szülők nagyobb számban fogadkoznak újévkor – szerintünk a kialvatlanság lehet ennek az oka –, 54 százalékuk tesz újévi fogadalmakat, ami 1,6-szor több, mint a gyermektelen felnőttek fogadkozása.

 

A fogadalmak sikeressége egyébként nem mindig volt ennyire rossz bőrben, mint manapság, 2007-ben még elkötelezettebben tartottuk magunkat az újévi elhatározásokhoz a statisztikák szerint, a fogadkozók több mint fele úgy vágott neki az évnek, hogy biztos volt a céljai megvalósításában, és 12 százalék kitartott a fogadalma mellett. Ez a tavalyi 9 százalékos sikerráta elkeserítőnek tűnhet, mégsem mondhatjuk, hogy felesleges fogadalmat tenni, ugyanis kiderült, hogy 6 hónapig azért a fogadkozók 46 százaléka kitart a céljai mellett, míg akik nem tettek fogadalmat, azok közül csupán 4 százalék tartotta magát fél év múlva a céljaihoz. Nem annyira furcsa módon pedig a péntek a legnépszerűbb nap a célt kitűzők számára, amikor elvetik fogadalmaikat. Pontosabban a hónap második péntekén adják fel a céljaikat – ezt a napot nevezik a „feladás napjának”.

Úgy tűnik, hogy van egy közös téma, amikor az újévi célokról van szó. Akár egy diéta betartásáról, akár több edzésről van szó, a fogadkozók az egészségüket és a jólétüket helyezik előtérbe más területekkel szemben.

A felnőttek 39 százaléka tűzte ki célul a fittségi állapotának javítását és 37 százalék tűzte ki a fogyást maga elé az új évre. Az alkoholfogyasztás csökkentését csupán 6 százalékuk jelölte meg célként, ami elég elkeserítő, az viszont jó hír, hogy a mentális egészség javítása a célt kitűzők 81 százaléka számára fontos. A pénzügyek rendbetétele szintén népszerű újévi cél a felnőttek 30 százaléka számára, illetve a szociális élet javítása is az élvonalba tartozik a fogadalmak között: a felnőttek 12 százaléka szeretne közelebb kerülni a családjához, 11 százalék pedig jobb kapcsolatot szeretne kialakítani a barátaival.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Borítékolt bukás

Az újévi fogadalmak 80 százalékát a tél közepére elfelejtik, míg sok felnőtt (23 százalék) már az év első hetében feladja, amit megfogadott. De miért buknak meg az újévi fogadalmak? A közhiedelemmel ellentétben nem az akaraterő hiányzik, nem amiatt vallunk kudarcot.

Amy Morin pszichoterapeuta szerint logikus, hogy nem tudjuk tartani magunkat a fogadalmakhoz, ugyanis ezek túl nagy változást tűznek ki elénk, amire még nem állunk készen lelkileg. „Amikor az emberek január elsején elindítják a fogadalmukat, akkor egy naptári dátum alapján akarnak változtatni, pedig még nem állnak készen arra, hogy megváltoztassák az életüket – írja a szakember. – Ez az igazi oka annak, hogy a legtöbb fogadalom kudarcot vall. Mennyi az esélye annak, hogy pontosan akkor állsz készen a cselekvésre, amikor a naptár átvált az új évre? Elég csekély. Talán az a kis százaléknyi ember, aki betartja a fogadalmát, az a néhány szerencsés, akinek a változás cselekvési szakasza véletlenül éppen január elsején érkezik el.”

Morin szerint a fő probléma, hogy összekeverjük a felismerést a cselekvéssel. Az a helyzet azonban, hogy nem elég, ha felismerjük, hogy valamiben változtatni akarunk, mert innen még sok lépésre van az a döntés, hogy a változtatás előnyei felülírják a maradás hátrányait. „Például, elég előnye van annak, hogy mindennap edzőterembe járj, hogy fitt legyél, hogy hajlandó legyél lemondani a családdal töltött időről az edzés érdekében? – teszi fel a kérdést a pszichoterapeuta.

Ha nem kötelezted el magad emellett, ha nem döntesz úgy, hogy több az előnye, mint a hátránya a sok edzésnek, akkor nem fogod tartani magad a fittségre vonatkozó újévi fogadalmakhoz.

Dr. Gabriel Young családterapeuta a kábítószerről való leszokáshoz hasonlítja az újévi fogadalmak betartásának folyamatát. A leszokás szükségességét belátják a függők, a változásra való hajlandóság megjelenik, de utána akár még évekig tarthat, mire átlépik azt a mentális küszöböt, hogy cselekedjenek a változás érdekében. Az alapvető pszichológiai mechanizmus tehát ugyanaz: a változásra való vágy megvan, de a korábbi viselkedésminták megváltoztatásához ennyi még nem elég. Az újévi fogadalom során is abban rejlik a siker titka a szakember szerint, hogy el kell képzelnünk az életünket a vágyott változással, és fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy készen állunk-e arra, hogy meghozzuk a szükséges áldozatokat ennek a víziónak az eléréséhez.

Ross Gallagher a Jóbarátok sorozatban január 2-án (Forrás: Friends X)

Ross Gallagher a Jóbarátok sorozatban január 2-án (Forrás: Friends X)

Újévi fogadalmak 2024-re

Ha már kellőképpen elkeseredtél, akkor van egy jó hírünk: az újévi fogadalmak sikeres betartása azon múlik leginkább, hogy milyen célokat tűzünk ki magunk elé. Ha kicsiben gondolkodunk, és nem óriási, az egész életünket felforgató fogadalmakat teszünk, akkor jó eséllyel leszünk sikeresek a célok elérésében. Hoztunk 20 ötletet, ami segíthet a kudarcmentes fogadkozásban– idén megfogadjuk, hogy:

  1. Naponta egy órát nem görgetjük a közösségi oldalakat ész nélkül, míg a szemünk kifolyik.
  2. Hetente egyszer úgy öltözünk, ahogy nekünk tetszik, nem pedig az alapján választunk ruhát reggel, hogy szerintünk a random idegenek a buszon majd mit gondolnak rólunk.
  3. Kikövetjük a celebek közül azokat Instán, akiktől leépül az agyunk.
  4. Egy, azaz egyetlen fajta vitamint választunk, amit következetesen szedünk egy hónapig.
  5. Megszabadulunk azoktól az ismerősöktől, akik nyomasztanak az újévi fogadalmaikkal.
  6. Mindennap egy szóban leírjuk este, miért vagyunk hálásak.
  7. Egy hétig nem vásárolunk olyan cuccokat, amikre nincs szükségünk. De tényleg.
  8. Írunk, telefonálunk, üzenünk a barátainknak akkor is, ha rég nem kerestek.
  9. De nem írunk vissza a mérgező személynek.
  10. És főleg nem írunk üzenetet részegen az exnek.
  11. Legalább egyszer elutazunk valahova ebben az évben úgy, hogy nem posztolunk róla a közösségi oldalakon.
  12. Lesz szobanövényünk. Segíthet csökkenteni a stresszt.
  13. Nem rohasztjuk a banánt a konyhában a végtelenségig, mert pontosan tudjuk, hogy sosem lesz belőle banánkenyér. Idén kidobjuk időben.
  14. Megszabadulunk legalább egy olyan ruhától, amit nem vettünk fel az utóbbi két évben.
  15. Minden reggel használunk fényvédőt, akkor is, ha nem megyünk ki a lakásból.
  16. Kevesebbet pletykálkodunk. Csúnya szokás és úgyis visszaüt a végén.
  17. Naponta legalább egyszer mondunk valami kedveset valakinek.
  18. Őszintén válaszolunk az orvosnak, amikor megkérdezi, hogy hány – alkoholos vagy koffeines – italt iszunk egy hónapban.
  19. Többet olvasunk (vagy legalább bekapcsoljuk a feliratokat, amikor orrvérzésig netflixezünk).
  20. Nem készítünk listákat, amelyek további listák készítését tartalmazzák.

Források: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top