nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Így lesz sikeres a januári fogadalom

Így tartsd meg a januári fogadalmadat egész évben

Megfogadtad januárban, hogy lefogysz és gazdag leszel? Eláruljuk, hogyan lehet sikerre vinni az év eleji terveket.

Sokan évtizedek óta ugyanazokat a fogadalmakat tesszük januárban: leadjuk a túlsúlyunkat, leszokunk a dohányzásról, többet fogunk mozogni és persze sokkal több pénzünk is lesz idén. Aztán ráébredünk hamar, hogy egyik fogadalmat sem sikerül majd megtartani egész évben.

Új fogadalmakra van szükség

Melissa Coats pszichoterapeuta szerint azért sikertelenek a januári fogadalmaink, mert nem jó célokat tűzünk ki magunk elé. Az életünk kritikus területein más megközelítés szükséges a hosszú távú változtatáshoz. A szakember javaslata szerint olyan fogadalmakat kell kitalálni magunk számára – nem csak év elején -, amelyek mentális egészségünket támogatják. Ezzel érhetjük el az összes olyan célunkat, mint amilyen például a fogyás vagy a dohányzásról való leszokás.

Ha ugyanis a személyes fejlődésünkön dolgozunk, akkor nem ragadunk ki egy-egy részletet, mint például a túlsúly problémája, hanem a céljaink között az egész életünk jobbá tétele lesz a főszerepben – ennek mellékhatásaként pedig helyrejön a súlyunk, többet mozgunk majd és még az anyagi helyzetünk is javulhat, hiszen elkezdünk minden percben a saját testi-lelki jóllétünk érdekében döntéseket hozni. Mindezek fényében a pszichoterapeuta szerint felejtsük is el a nagy, újévi fogadalmakat, és inkább a következőket fogadjuk meg  – lehetőleg egy életre:

Tanulj meg nemet mondani!

Népbetegségnek is hívhatnánk manapság azt, hogy nem bírunk nemet mondani, amivel csak magunknak ártunk. Próbáljuk elkerülni a konfliktusokat, teljesíteni az elvárásokat és emiatt nem védjük meg a saját határainkat, nem gondoskodunk magunkról. Amikor megtanulunk nemet mondani, akkor igent mondunk az igényeinkre, szükségleteinkre, azaz saját magunkra.

A reggeli napló nagy segítség

A szakember szerint érdemes a reggelt naplóírással indítani. Igen, nem elírás történt, a pszichológus a reggeli időszakot javasolja a naplózásra, ugyanis nem a napi események leírása a cél, hanem inkább az, hogy a reggelt könnyebb szívvel és elmével indítsuk. Elég csupán 5-10 percet rászánni a reggelünkből, leírhatjuk azt, hogy milyen feladatok várnak aznap, vagy írhatunk pozitív megerősítéseket, esetleg hálalistát… de ha csak annyit teszünk, hogy egymásra dobálva leírjuk a reggeli érzéseinket, már sokat segítettünk magunknak a stressz csökkentésében.

Mit érdemes megfogadni ebben az évben?

A reggeli naplóírás jó fogadalom (Kép: Unsplash)

Alvás az első helyen

Sokkal tudatosabban és többet kellene aludnunk a szakember meglátása szerint. Mert ha nem alszunk jól, annak a mentális és fizikai egészségünk is kárát láthatja: szorongás, frusztráció és depressziós tünetek köszönthetnek ránk. Az általános közérzetünk javításához szükségünk van a kielégítő minőségű és mennyiségű alvásra, márpedig csak jó közérzettel, megfelelő energiaszinttel tudunk egészségesebb döntéseket hozni az életünkről.

Ha viszont úgy érzed, túlságosan fáradékony vagy, állandó álmosság gyötör vagy épp ellenkezőleg: nem bírsz aludni, akkor mindenképpen érdemes elmenni egy általános laborvizsgálatra, hogy kiderüljön, ha egészségügyi okai vannak az alvás körüli gondoknak.

Hogy beszélsz magaddal?

A célunk az, hogy jobb döntésekkel vezessük el magunkat egy jobb életminőség felé, igaz? Nos, ehhez az is kell, hogy megvizsgáljuk a belső hangunkat. Azt a kis belső ént, aki monologizálni szokott az elménkben. Mert ha ez a belső hang folyamatosan kritizál, bánt és elvásárokkal bombáz, akkor negatív érzelmeket generál, melyek a viselkedésünkre vannak hatással. A jobb életminőség felé tehát belül kezdődik az út, a magunkkal való kommunikáció megváltoztatásán keresztül jutunk el az igazán jó döntésekig.

Az énidő nem luxus

A mentális egészségünkhöz szorosan hozzátartozik az is, hogy gondoskodunk a saját szükségleteinkről. El kell már felejteni azt az ósdi nézetet, hogy az énidő holmi önzőség, mert a valóságban rendkívül nagy szükségünk van rá ahhoz, hogy az életünket jól tudjuk irányítani. A pszichológus szerint szó sincs arról, hogy az énidő keretében naponta órákat kell ázni a kádban a habos fürdővízben, de hetente legalább egy teljes órát magunkra kell szánni, amikor csak olyan tevékenységeket csinálunk, amelyekkel valóban feltöltöltődünk energiával. Így lesz erőnk másokkal is törődni és így leszünk képesek arra, hogy tudatosan a céljaink felé haladjunk az életünkben.

Az egészséges életmód

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top