nlc.hu
Életmód

A TikTok-on terjedő káros edzésmódszerek

Bomba alak pár hét alatt? Így érdemes kiszűrni a TikTokon terjedő káros edzésmódszereket

Szinte elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk nap mint nap olyan fitnesztrendekkel, amik nemcsak az eszméletlen bomba formát ígérik, de még azzal is kecsegtetnek, hogy mindez pár hét alatt megvalósítható. Ezekre érdemes figyelni, ha edzésterv után nézünk.

A közösségi médiának köszönhetően szinte bármihez hozzá tudunk férni, továbbá bárminek utána tudunk nézni mindössze pár másodperc leforgása alatt. Legyen szó különböző szépségápolási trendekről, étrendről, vagy a TikTokon igen nagy népszerűségnek örvendő edzéstervek, amik azzal kecsegtetnek, hogy rövid idő alatt tartós és igen nagy változást tudunk elérni. Az egyik ilyen csatorna például közel 300 milliárd megtekintéssel rendelkezik, azonban számos kérdés felmerülhet azzal kapcsolatban, hogy a közzétett edzések milyen hatással is vannak a szervezetünkre, mennyire hatékonyak, és ezzel együtt pedig mennyire biztonságosak. 

Egy nő éppen hasizom gyakorlatot végez

Ezekre érdemes figyelni, ha a közösségi médiában keresünk edzéstervet (Fotó: Pexels)

A legújabb tanulmányok azonban óvatosságra intenek bennünket, ugyanis a BMC Public Health 2023-as tanulmánya szerint a legnépszerűbb fitnesz inspirációs fiókok közöl kétharmada nem tartalmazott hiteles és releváns információkat. Nem csoda, hiszen a rosszul végzett gyakorlatok – még akkor is, ha elsőnek apróságnak tűnik – hosszú távon könnyen sérülésekhez vezethetnek, vagy akár elősegíthetik a rossz tartás kialakulását. Bár számos sportguru és „fitness influenszer” az aktív mozgásra és életmódváltásra ösztönzi a követőbázisát – ami valóban pozitív –, ennek ellenére az általuk közvetített tartalmak pontossága némi aggodalomra adhat okot. 

Rengeteg fenntarthatatlan és irreális edzésmódszer van a TikTokon, ráadásul még veszélyes tanácsokat is találunk

– mondja a CNN-nek Jessica Brown, okleveles személyi edző. 

Egy másik hozzátette, miszerint ezeknek az edzésmódszereknek a többségének nincsen tudományos alátámasztása, de ami még talán ennél is nagyobb probléma, hogy ezek a tréningek nem személyre szabottak. Nem veszik figyelembe az egyén egészségi állapotát, genetikát, rugalmasságot, na meg persze az egyik leglényegesebb szempontot, a mozgás tartományát. 

„Ha van olyan edzés, amely viszonylag rövid időn belül garantálja a látható eredményeket, az bizony irreális” – mondja Monica Jones, aki szintén személyi edzőként dolgozik. Hozzátette, miszerint azokkal a módszerekkel különösen vigyázni kell, amelyek egy bizonyos testrészt céloznak meg, ilyen például a „Mom Pooch” is. Véleménye szerint ezeknek a videóknak a célja gyakran az, hogy a közönség érzelmeire, bizonytalanságaira hasson éppen azért, hogy minél több pénzt és nézettséget zsebeljenek be. 

Sajnos az életünk során elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk olyan „reklámszlogenekkel”, amik gyors változást ígérnek, azonban fontos, hogy az életmódváltásra úgy tekintsünk, mint egy egész életen át tartó utazásra. 

Erre nagyon jó példát nyújthatnak az olyan videók is, amelyeknek fókuszában a hasizom erősítése áll. Akadnak ugyanis olyan felvételek, amiben azzal kecsegtetnek minket, hogy ha több hétig elvégezzük ugyanazt az 1-2 gyakorlatot naponta, akkor bizony jelentős átalakulásra számíthatunk. 

A hasizmok az egyik legnehezebb testzsírcsökkentési terület, mivel sok zsírreceptor van a hasunkban

– cáfolja meg Brown. 

Mire érdemes figyelni? 

Az első és egyik legfontosabb, hogy győződjünk meg ezeknek a fiókoknak a hitelességéről. Azonkívül, hogy igyekszünk megbizonyosodni arról, miszerint egy okleves személyi edzővel van dolgunk, az általa közvetített edzésmódszer sem utolsó szempont. Az, aki sokkal inkább a szív- és érrendszer egészségét helyezi előtérbe, megbízhatóbb, mint az, aki kifejezetten egy „trendinek” számító edzésmódszerre, vagy izomcsoportra összpontosít. Brown szerint egy jó szakembernek nemcsak az erőnlétet kell figyelembe venni, hanem a mentális jólétet, az öngondoskodást is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top