nlc.hu
Életmód

39 évet várt az orvosi diagnózisra

39 év után tudta csak meg Rozália, hogy miben szenved

Egyik vizsgálat sem mutatott ki semmit.
orvos

Közel négy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy rájöjjenek, milyen betegség gyötörte kiskorától kezdve Arany-Kovács Rozáliát. Mint a Blikk írja, a 40-es éveiben járó nő 6 évesen kezdte először érezni, hogy nincs minden rendben az egészségével. Hamar kifulladt, idővel pedig rendszeresek voltak a szédülések, ájulások. Ekkor az orvosok azt állapították meg, hogy a fülben található egyensúlyi szerv nem működik jól, valamint asztmával is kezelték. Évek során azonban az izmai miatt is folyamatos fájdalom kínozta, majd egyik reggel arra ébredt, hogy a felsőteste lebénult.

A háziorvosom teljes körű kivizsgálásra küldött, de továbbra sem találtak egyik értékemnél sem komolyabb eltérést. A háziorvos pedig csak annyit tudott mondani: az ő tudása itt véget ért” – elevenítette fel a lapnak Rozália, akit végül 39 év után a Ritka Betegségek Intézetében mitokondriális miopátia nevű izombetegséggel diagnosztizáltak.

@akekrozsa Sziasztok! Arany-Kovács Rozália vagyok, Ritka Genetikai Betegségek tapasztalati szakértő! 39 év küzdelem, fájdalom és felesleges vizsgálatok gyógyszerezések után úgy döntöttem, elmesélem a történetemet, hogy másoknak már soha ne kelljen átélni ugyanezt! Célom: Mindenki ismerje meg a Ritka Genetikai Betegségek fogalmát, a saját jogait a teljes kivizsgálásért és a valódi, végleges diagnózisért! Hogy legyen hivatkozási alap ahhoz, hogy további vizsgálatokat kérjenek és kapjanak, ha az egészségi állapotuk ezt megköveteli! Ezért fogok újabb és újabb videókkal jelentkezni, hogy minél több emberhez eljuthasson ez az életmentő információ! Az említett csoportot a Facebookon találjátok meg: A KÉK RÓZSA támogatói termék csoportban! #akékrózsa #ember #támogatás #figyelem #ritkabetegség #szeretet #ismeretterjesztő #segítség ♬ eredeti hang - Arany-Kovács Rozália ( Rozika)

A betegség jellemzője, hogy a hagyományos vizsgálati módszerek nem mutatnak ki semmilyen eltérést, csak speciális genetikai vizsgálattal lehet kimutatni. Nem gyógyítható, de ha felismerik, akkor szinten lehet tartani.

Mióta Rozália megkapta a diagnózist, immár nemcsak a saját egészségéért küzd, hanem a sorstársaiért is: tanácsot ad nekik és pártfogolja őket.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top