nlc.hu
Életmód

Szerotoninszint növelő ételek

Ételek, amik olyan hatással vannak rád, mint egy nagy ölelés

Az ölelés a legjobb része az életünknek. De néha nem kapunk belőle annyit, amennyire igazán szükségünk lenne. Ilyenkor jönnek képbe az alábbi ételek, amikkel ugyanolyan jó érzéssel töltenek majd el, mint egy kis ölelkezés.

Tudtad, hogy naponta legalább négy ölelésre van szükségünk? Ezt mondják legalábbis a pszichológusok, és nem véletlenül: az ölelés növeli a szerotoninszintünket. Ez az a hormon, amit a jó hangulatunk felelőseként azonosítanak. Neuronok termelik és terjesztik szét az agyunkban, aminek hatására boldognak, nyugodtnak és magabiztosnak érezzük magunkat.

De vannak olyan napok, amikor nem tudunk eleget ölelkezni. Ilyenkor sincs semmi baj, hiszen számos olyan étel is van, amikkel megdobhatod a szerotoninszinted. Vagyis az elfogyasztásuknak pontosan olyan hatással van az agyadra, mint egy jó nagy ölelés. Mégpedig azért, mert proteinban gazdagok, ezért triptofánt tartalmaznak, ami a szerotonintermeléshez szükséges aminosav. Ha tehát egy étel formájában érkező ölelésre vágysz, akkor az alábbiakban érdemes gondolkoznod.

Magvak

A mogyoró- és diófélékben, illetve a különböző magvakban mind-mind találhatsz triptofánt, vegánok és vegetáriánusok számára pedig szuper proteinforrások. Ráadásul tele vannak telítetlen zsírokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amik hozzájárulnak a szervezeted egészséges működéséhez. És arról még nem is beszéltünk, hogy naponta egy maréknyi mag segít csökkenteni a rák, szív- és keringési betegségek kialakulásának kockázatát. Szuper, nem?

Csokoládé

Ha valaha is érezted már magad ezerszer jobban egy szelet csoki után, azt nem csak képzelted: a csokoládé tényleg bizonyítottan jó hatással van a szerotonintermelésre. A benne lévő kakaó egyébként is magnéziumban gazdag, ami segíti az agyműködést és a hangulat fokozásában. Így gyakorlatilag, ha csokit eszel, összekötöd a kellemest a hasznossal: hiszen nem csupán az ízeket fogod élvezni, hanem a szervezetednek is jót teszel. Szerintünk így néz ki az ideális önszeretet.

Nő csokoládéval

Fotó: stefanamer/Getty Images

Joghurt

Az olyan erjesztett ételek, mint a joghurt, nemcsak a belek egészséges működését garantálja, de jobb kedvre is derít. A joghurt úgy növeli a szerotoninszintet, hogy kiegyenlíti a bélflórád a benne található probiotikumokkal. Kutatások bizonyították egyébként, hogy a hangulatunk és a bélműködésünk között nagyon is van összefüggés. Ezt azzal támasztották alá, hogy a szorongással és depresszióval küzdők sokkal jobban érezték magukat azután, hogy rendszeresen kezdtek probiotikumtartalmú ételeket enni.

Áfonya

Az áfonya a gyümölcsök és zöldségek királynője. Nincs még egy olyan zöldség vagy gyümölcs ugyanis, ami az áfonyánál több antioxidánst tartalmazna. Ebben a bogyós gyümiben flavonoidok találhatók, melyek jó hatással vannak a hangulatra, növelik az emlékezőkészséget, és védik az agyat az öregedéstől. A gyulladáscsökkentő összetevői pedig segíthet a PTSD-ben és egyéb mentális betegségekben szenvedőknek. Egy superfood, ami minden szempontból jót tesz neked – és igen, a szerotoninszintet is növeli.

via

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top