nlc.hu
Életmód

Koronások, akik belebetegedtek a ranggal járó terhekbe

A korona árnyoldala. Nem csak Katalin betegedett bele a ranggal járó terhekbe

Depresszió, szorongás, hirtelen fogyás és súlyos betegség. A korona nem mindig öröm, jól tudják ezt ezek a hercegnők, császárnék.

2024 január közepén, hivatalos közleményben tudatták, hogy Katalin walesi hercegné hasi operáción esett át. A közlemény kitért arra is, hogy a három gyermekes anya 2 hétig marad kórházban, majd húsvétig Windsorban gyűjt erőt, és fókuszál a gyógyulásra. 

Egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen betegségről van szó, de a találgatások elkerülésé érdekében, a palota annyit közölt, hogy nem rák. „Két hét a kórházban hosszú idő. Ugyanakkor ő a leendő királynő, így normális, hogy  az orvosok óvatosak. A legfontosabb, hogy teljesen felépüljön, és kerülje a stresszt!” -mondta egy háziorvos a The Sunnak. Az is igaz ugyanakkor, hogy a néhai anyakirálynét 1966-ban végbélrákkal műtötték, de ezt csak a jóval a halála után hozták nyilvánosságra.

Katalin walesi hercegné

Katalin walesi hercegné (fotó: Profimedia)

Kate általában jó egészségnek örvend, de korábban a terhességei alatt kórházba került, miután hyperemesis gravidarumot, vagyis súlyos reggeli rosszullétet diagnosztizáltak nála.  A mostani eseményeket sokan a stressznek, és az elmúlt 1.5 év eseményeinek tulajdonítják. Katalint ugyanis folyamatos támadja a sógora, Harry herceg és annak felesége, Meghan Markle.

Könyvükben, dokumentumfilmjükben, és interjúikban állítottak olyanokat, hogy a trónörökös felesége viccelődött a kisfiúk bőrnek a színén, de újra felhánytorgatták azt is, hogy “Várakozó Katikának”  csúfolta a sajtó. Katalin soha nem reagált a támadásokra, pedig bőven volt belőle, és talán ennek köszönhetően rengeteget fogyott az elmúlt években.

Belebetegedett a hűtlenségbe

Belebetegedett a koronás létben Charlène monacói hercegné is. II. Albert herceg felesége 2021 tavaszán omlott össze, miután egy Olaszországban élő, brazil hölgy azzal állt elő, hogy még 2005-ben egy kislányt szült a hercegnek. (A férfinak egyébként 2 házasságon kívül született gyereke is van, akiket elismert – a szerk.) Miután Charlène a magazinok címlapján találkozott a történettel, egy másnapi hivatalos eseményre leborotvált hajjal jelent meg. Pár nappal később lemondta az összes programját és Dél-Afrikába utazott. 

Charlene hercegné

Charlene hercegné (fotó: Profimedia)

Hónapok teltek el, de a hercegné nem tért haza. A hivatalos beszámolók szerint az asszonyt az orvosai beszélték le arról, hogy hazarepüljön, mert a repülőúttal járó túlnyomás hatására, súlyosbodhat a korábbi fogbeültetése után kialakult arcüreg-gyulladása. Csakhogy azon az 1-1- fotón, ami róla készült akkoriban, jól látható, hogy rengeteget fogyott, és teljesen összeesett.  A hercegné végül 7 hónap után tért vissza családjához, de kezdetben csak ritkán lehetett látni, és nem is élt együtt velük. Sokáig ugyanis egy svájci klinikán kezelték érzelmi és fizikai kimerültséggel.

A család 2021-es karácsonyi üdvözlőlapján sem egy családi fotó szerepelt, hanem egy megrajzolt illusztráció a házaspárról és a gyermekeikről, tekintettel arra, hogy az egykori olimpikon nagyon gyenge fizikai állapotban volt.

Megbetegítette a teher!

Nehezen bírta a koronahercegnői címmel járó embertelen nyomást Viktória svéd hercegnő is. Ma már egy kiegyensúlyozott kétgyerekes anyuka, egy boldog feleség, de XVI. Károly Gusztáv legidősebb lányának meggyűlt a baja a rá nehezedő súlyos teherrel. Hosszú évekig megfelelési kényszer hajtotta, amely végül fizikai és mentális betegséget okozott nála.  18 éves volt, amikor étkezési problémái lettek. Mindez akkor kezdődött, amikor egyedül kellett nyilvános szerepléseket vállalnia. „Mindenkinek meg akartam felelni. Olyan tempót diktáltam, amit nehezen lehetne normálisnak nevezni” – emlékezett vissza erre az időszakra egy tévéinterjúban Viktória, aki fiatalon anorexiával küzdött.

Viktoria svéd koronahercegnő és édesapja

Viktoria svéd koronahercegnő és édesapja 1996-ban. (fotó: Profimedia)

A király maga intézkedett, amikor megtudta, hogy milyen nagy a baj. Hivatalos közleményben adtak hírt Viktória táplálkozási zavaráról, hogy véget vessenek a lesoványodott hercegnőről szóló pletykáknak. Az uralkodó arra kérte az embereket, hogy hagyjanak teret a trónörökösnek, akiknek a gyógyulásra kellett fókuszálnia.  „A betegség felismerésében az segített, hogy ráeszméltem, én is csak ember vagyok, akinek megvannak a maga korlátai. El kellett ismernem, hogy nem bírok el mindent egyedül, és ez jól van így. Hosszú évekig sanyargattam magam. És bár én már leszámoltam ezzel a démonommal, nem fogok hazudni senkinek, a gyógyulás időbe telik és kicsit sem könnyű, de mögöttem állt a családom.

Nyomás, hogy trónörököst szüljön

Maszako japán császárné még “csak” hercegné volt, amikor 2015-ben beszélt arról, hogy a stressz okozta betegségtől szenved. „Tizenkét éve szenvedek a stressztől, a szorongástól. Állandóan vannak hullámvölgyek az életemben. Az egészségemre vigyázva igyekeztem a lehető legnagyobb mértékben eleget tenni a köz- és magánfeladataimnak. A körülöttem lévő emberek segítségével szeretnék továbbra is erőfeszítéseket tenni a gyógyulásért” – mondta 2015-ben.

Maszakóra a kezdetektől fogva nyomás nehezedett, hogy fiú örököst szüljön, aki továbbviszi a dinnasztiát. Egy stressz okozta 1990-es vetélés után Maszako 2001 decemberében szülte meg Aiko hercegnőt. Bár születése után ismét felerősödtek azok a hangok, hogy ideje lenne már engedélyezni a trónöröklést a nőknek is, a tisztviselők nem foglalkoztak a kérdéssel. A jelenlegi császárnét megviselte, hogy nem kapott akkora szabadságot az udvarban, mint ahogyan azt kezdetekben ígérték. Az emberek egy része Dianához hasonlítja őt, ám sokan vannak, akik nem együttérzők a mentális betegséget illetően. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top