nlc.hu
Sztárok

Étkezési zavarok a királyi családban

„Hallom, hogy egy bizonyos kis hercegnő ismét zabál…” – hercegnők, akik táplálkozási zavarokkal harcoltak

Talán a mesék miatt, talán másért, sokan feltételezik, hogy a hercegnők gondtalan életet élnek. Pedig a táplálkozási zavarok nem ritkák a királyi családokban.

Anorexia, bulimia, túlevés… a táplálkozási zavarok a királyi családokban is jelen vannak. Van, hogy az elviselhetetlen nyomás, máskor a szeretett férfi elvesztése, vagy egy tönkrement házasság löki a hercegnőket ebbe a betegségbe. Egy biztos: a gusztustalan hozzászólások és a fellengzős megjegyzések nem segítenek, csak a türelem és az őszinte odafigyelés a kulcsa a gyógyulásnak.

Alig volt 18 éves, amikor nem bírta tovább

Ha ma megpillantjuk a 44 éves Viktória svéd koronahercegnőt, akkor egy kiegyensúlyozott kétgyerekes anyukát, egy boldog feleséget, egy magabiztos nőt láthatunk. Ám XVI. Károly Gusztáv legidősebb gyereke nem mindig volt ennyire rendben magával. Hosszú évekig megfelelési kényszer hajtotta, amely végül fizikai és mentális betegséget okozott nála. A hercegnő alig fújta el a gyertyákat a 18. születésnapi tortáján, amikor azt kezdte érezni, hogy egyre nehezebben tud megbirkózni a ráháruló figyelemmel és feladatokkal.

Súlyos táplálkozási zavarok a királyi családokban is vannak

Viktória svéd koronahercegnő és Lilian hercegnő 1997-ben (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

„Az étkezési problémáim akkor kezdődtek, amikor először kellett önálló, nyilvános szerepléseket vállalnom. Engem úgy neveltek, hogy eleget tegyek a királyi kötelességeknek, de képes legyek önmagam maradni. Én azonban mindenkinek meg akartam felelni. Olyan tempót diktáltam, amit nehezen lehetne normálisnak nevezni” – emlékezett vissza erre az időszakra a 40. születésnapja alkalmával adott tévéinterjúban Viktória, aki fiatalon anorexiával küzdött. Saját bevallása szerint a betegség felismerésében az segített neki, hogy ráeszmélt, ő is csak ember, még ha koronahercegnő akkor is, akinek megvannak a maga korlátai.

„El kellett ismernem, hogy nem bírok el mindent egyedül, és ez jól van így. Hosszú évekig sanyargattam magam. És bár én már leszámoltam ezzel a démonommal, nem fogok hazudni senkinek, a gyógyulás időbe telik és kicsit sem könnyű, de mögöttem állt a családom.”

Súlyos táplálkozási zavarok a királyi családokban is vannak

Viktória svéd koronahercegnő és családja, a hercegnő 44. születésnapján, a Borgholm kastélynál (Fotó: Jonas Gratzer/Getty Images)

XVI. Károly Gusztáv király, mint apa nagyon féltette lányát mindattól a tehertől, amit cipelnie kell. 1997-ben a király és családja végül egy hivatalos közleményben hozta nyilvánosságra Viktória táplálkozási zavarát, miután rengeteg találgatás és pletyka jelent meg, amelyek a lesoványodott hercegnő titokzatos betegségéről szóltak. A közlemény megjelenése után a király megkérte a sajtót és az embereket, hogy hagyjanak teret ifjú lányának, annak érdekében, hogy minél hamarabb meggyógyulhasson, magára találhasson, és magabiztos, egészséges nő lehessen. Idővel Viktória legyőzte a problémáit, és már újabb szerepléseket is vállalt, amikor 2002-ben egy edzőteremben megismerkedett az akkor még személyi edzőként dolgozó Daniel Westlinggel. A többi innentől már olyan, akár egy Disney-mese, hiszen a koronahercegnő meggyógyult, és szerelmes lett a rang nélküli, civil fiatalemberbe. A szerelmükben sokan kételkedtek, ám az idő őket igazolta, és ma már két gyerek boldog szülei, stabil házasságban élnek.

Civil házastársak

Tudtad, hogy XVI. Károly Gusztáv svéd király mindegyik gyermeke civil párt választott magának? Viktória férjét ma már Daniel hercegként szólítják, de a ő személyi edzőként dolgozott korábban. Károly Fülöp herceg sem előkelőséget választott feleségül magának, hanem Sofia Hellqvist egykori modellt, akiből azóta Zsófia hercegné lett, és három kisfiú anyukája. Bernadotte Magdolna hercegnő szintén három gyermek édesanyja, az ő férje is civil, méghozzá Christopher O’Neill brit-amerikai üzletember.

Diana soha nem tudott igazán leállni

Talán nincs is a Földön ismertebb hercegnő a néhai Dianánál. Vilmos és Harry herceg édesanya szintén táplálkozási zavaroktól, egészen pontosan bulimiától szenvedett, erről maga Diana beszélt 1995-ben, amikor interjút adott a BBC sztárriporterének, Martin Bashirnak. Ma már tudjuk, hogy hamisított információkkal, kamu számlakivonatokkal és egyéb csalással vették rá a készítők arra, hogy egyfajta védekező álláspontot felvéve, Diana az interjúban kiteregesse a szennyest. A riportról idén még a fia, Vilmos herceg is úgy nyilatkozott, hogy a BBC munkatársai förtelmes és hamis állításokat fogalmaztak meg a királyi család tagjairól is, ezzel paranoiának adtak tápot és rájátszottak Diana hercegnő félelmeire. Akárhogyan is, a kétgyerekes hercegnőt ebben az interjúban a táplálkozási zavarairól is kérdezték, ő pedig így felelt: „Több éven keresztül harcoltam a bulimiával. Ez olyan volt számomra, mint egy titkos betegség. Kényszerítettem magam a mértéktelen evésre és a hányásra, mert az önbecsülésem nagyon alacsony volt. Úgy gondoltam, nem vagyok értékes ember. Volt, hogy naponta négy-öt alkalommal és túlettem magam, majd undorodtam a felpuffadt gyomromtól, és hánytam… A férjemnek és nekem együtt kellett maradnunk, mert nem okozhattunk csalódást a nyilvánosságnak, de bennem nyilvánvaló szorongás zajlott, amint otthon voltam egyedül a négy fal között. Ekkor hánytam. Nálam ez egy menekülési mechanizmus volt, amit nagyon szégyelltem, és amit nem beszéltem meg senkivel… Nálam a bulimia kicsivel több, mint három évig tartott. Már jól vagyok” – mondta Diana 1995-ben, két évvel az életét követelő szörnyű baleset előtt. Ám volt komornyikja szerint a hercegnő ebben nem mondott igazat, mert még a halála előtt hetekben is gyakran hánytatta magát, és valójában sosem gyógyult ki a betegségből.

Súlyos táplálkozási zavarok a királyi családokban is vannak

Diana hercegnő egy fogadáson, a londoni Guildhall-ban, 1982-ben. A rendezvényen készült fotók után sokat beszéltek Diana étkezési zavarairól (Fotó: Anwar Hussein/WireImage)

Azt ma már nem tudjuk, hogy Diana tényleg sikeresen megbirkózott-e ezzel a mentális betegséggel, de az biztos, hogy a hercegnő tragédiája, és menthetetlen önértékelési zavara, valamint egyre súlyosbodó paranoiái több kényszeres dolgot is kiváltottak nála. Károly herceg első felesége hetente egyszer beöntéses kezelésen vett részt, hogy így is tisztuljon a szervezete. Otthon pedig rendszeresen ivott keserűvizet, hogy az elfogyasztott ételek hamarabb áthaladjanak az emésztőrendszerén. 

A testvér

Dianához hasonlóan a hercegnő egyik testvére, Sarah is küzdött a húszas éveiben étkezési zavarokkal. Ellentétben húgával, Sarah nem bulimiás, hanem anorexiás volt. De nemcsak ez volt a közös bennük, hanem Károly herceg is, aki eredetileg Sarah-val randevúzott, majd a szakításuk után Dianát hívta találkára.

Akiről csak pletykálnak

„Riasztóan vékony”; „Gebe, mint Diana volt”;  „Csontos” – Nem túl kedves jelzőket szoktak aggatni mostanában Letícia spanyol királynéra. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy ha valóban táplálkozási problémái lennének a királynénak, akkor ezek a gúnyolódások nem segítenek, ha pedig nincs valóságalapja a szóbeszédnek, akkor komoly önértékelési gondok, és megfelelési kényszer irányába lökhetik a kétgyerekes hercegnét.

Nagy szeretettel hord Zara ruhákat Letícia, akit a nép királynéjának tartanak, és rendre születnek olyan cikkek, melyek azt találgatják, hogy olyan kontrollmániája van az étkezéssel kapcsolatban, mint Dianának volt, de rá inkább az anorexia jellemző. Barátai, egykori tévés kollégái mindig védelmükbe veszik a volt riporternőt, aki szerintük csak több kalóriát éget el, mint amennyit bevisz a szervezetébe, de ez – állításuk szerint – nem alapja egy esetleges betegségnek.

Súlyos táplálkozási zavarok a királyi családokban is vannak

Letícia spanyol királyné a 2015-ös Woman Awards-on, Madridban (Fotó: Pablo Cuadra/Getty Images)

A királyné egyébként maga beszélt arról, hogy kőkemény, szigorú diétát tart, ennek köszönheti szerinte az alakját. Ez pedig a Perricone-diéta, mely egy amerikai bőrgyógyász, dr. Nicholas Perricone nevéhez köthető. Az orvos eredetileg azért tervezte meg az étrendet, hogy páciensei bőrproblémáira megoldást találjon, ám kiderült, hogy a selymes bőr mellett a kilók is olvadni kezdenek a diétától. Mondjuk nagy újdonság nincs az étrendben, hiszen fókuszba helyezi az Omega-3 zsírsavat, a grillezést és párolást, mint elkészítési módokat, valamint a hal, csirke, és a bulgur, kuszkusz, (párolt) zöldség kerülhet többnyire a tányérra.

„Hallom, hogy egy bizonyos kis hercegnő ismét zabál…”

„Ne egyél túl sokat! Ne zabálj! Ne rakj túl sok sót az ételbe! Ne torkoskodj” – ezeket a mondatokat kapta meg nap mint nap a fiatal Viktória hercegnő, mikor még trónörökösként élt, és édesanyja, valamint a személyzet árgus szemekkel figyelte minden lépését. Az ételek feletti kontroll lett idővel a brit hercegnő mániája, aki tinédzserként egy évig teljesen lemondott az ebédről. Tette mindezt egy, az anyjával folytatott vita után. „Viktória az étkezést, beleértve a túlevést, vagy a veszélyes diétát is, a saját akaratának érvényesítésére, és a kontroll bizonyítására használta” – magyarázta Annie Grey egy interjúban, aki könyvet írt a későbbi Viktória királynő étkezési szokásairól. 

Rapszodikus, leginkább így lehetne jellemezni Viktória viszonyát az ételekhez. Egy-egy drasztikus diétát mértéktelen habzsolás követett. Ezt pedig még belga bácsikája, Leopold király is észrevette, és így írt neki egy levelében: „Hallom, hogy egy bizonyos kis hercegnő ismét zabál…” A belga király ezután azt részletezte unokahúgának, ha többet mozogna, és diétázna, akkor sokkal magasabb(!) lenne. De még Viktória mentora, Lord Melbourne is arról írt feljegyzéseiben, hogy a fiatal nő túl sokat evett és túl sok sört ivott. Ennek következtében egyébként a sértett Viktória drasztikus diétába kezdett és lefogyott 45 kilóra, így amikor feleségül ment imádott Albert hercegéhez, már darázsderékkal állt az oltár elé.

Súlyos táplálkozási zavarok a királyi családokban is vannak

Viktória hercegnő 20 évesen (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

21 évig tartó házasságuk alatt Viktória tartani tudta a súlyát, és nem volt jelen az életében a korábban annyira jellemző jojó effektus. Amikor azonban Albert meghalt, visszatért első szerelméhez – az ételhez – és hihetetlenül gyorsan meghízott. Bár kilenc gyereke volt, özvegyként magányosnak érezte magát, és az ételekben kereste a vigaszt. Mivel az étkezések ritmusát ő határozta meg, volt, hogy a 6-7 fogásos vacsorát 30 perc alatt elfogyasztotta, és élvezte, hogy a vendégei képtelenek vele tartani az iramot. Idővel az idősödő királynő derékbősége elérte a 150 centit.

Ma már azt mondanák rá, hogy Viktória királynő esetében tipikusan túlevésről beszélhetünk. Ráadásul nem is figyelt arra, hogy egészségesebb fogások kerüljenek a tányérjára. Ragaszkodott ugyanis a kenyérhez, a szalonnához, a különböző desszertekhez, a marha- és egyéb sültekhez. 

Súlyos táplálkozási zavarok a királyi családokban is vannak

Viktória királynő az asztalnál (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Idős korára súlyos egészségügyi problémái alakultak ki, szenvedett a köszvénytől, és az emésztésével is gondok voltak. „Már 1835-ben feljegyezte az udvari doktor, hogy a gyermek Viktóriának székrekedései és kínzó emésztési zavarai vannak. A javaslatban szerepeltek olyan ételek, melyeket ki kellett volna iktatni az étrendjéből, ám azokat a királynő élete végéig fogyasztotta” –  írta Annie Grey.

Európa nagymamája 1901-ben, 81 évesen hunyt el agyvérzés következtében.

Kékvér:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top