nlc.hu
Életmód

Az illatgyertyák veszélyei

Lebeszélne az illatgyertyákról a Semmelweis Egyetem szakértője

Komoly terhelést jelentenek a szervezetünkre az illatgyertyák, ezért minél kevesebbet kéne használni, véli a szakértő.

Potenciálisan egészségkárosítók az illatgyertyák, az illatosítókból felszabaduló anyagok és égéstermékek pedig felesleges terhet rónak az egyébként is sokszor túlterhelt szervezetünkre – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője.

illatgyertyák egy asztalon

A szakértő szerint vigyázzunk az illatgyertyákkal (Fotó: Pexels.com)

Dr. Pándics Tamás a Tudatos Vásárlók oldalának arról beszélt, hogy minden vegyi anyag, melyet a lakásba beviszünk, tovább növeli a beltéri környezet által okozott betegségterhet.

Ilyen szennyezőforrások a légrissítők, de ilyenek a téli, ünnepi időszakban különösen kedvelt illatgyertyák, mesterséges vagy természetes illatosítók. Az ezekben található vegyi anyagokból egyszerre ugyan kis mennyiség szabadul fel, mivel használatuk sok esetben rendszeres, sőt, folyamatos, a mennyiségek összeadódnak. Ez a halmozódó hatás, másnevén koktélhatás, illetve a különböző vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség az, amiért az egészségre számottevő hatást gyakorolhatnak.

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy bár a mesterséges illatanyagok, illatgyertyák helyett sok gyártó természetes illóolajokat javasol, ám ezek alkalmazása sem veszélytelen. 

Az illóolajok több tucat, akár több száz komponensből állhatnak, melyek között előfordulnak toxikus hatásúak is. Egy ilyen a tujon, mely az orvosi zsályában és a belőle előállított/nyert illóolajban is előfordul, s nagy mennyiségben az idegrendszert károsíthatja. A fahéjolajban található fahéjaldehid bőrpírt, irritációt, allergiás reakciót válthat ki. A mesterséges illatanyagokhoz hasonlóan illóolajoknál is fontos, hogy tartósan és nagyobb dózisban ne használjuk. Fajtától függően kisebb vagy nagyobb mértékben bőrön vagy a nyálkahártyán irritációt okozhatnak – olvasható a cikkben.

Pándics doktor szerint a kérdés nem az, milyen illatosítót használjunk vagy hogy milyen mennyiségben – alkalmazásuk egyáltalán nem kívánatos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top