nlc.hu
Otthon

Mennyire káros a gyertyagyújtás?

Káros is lehet a beltéren meggyújtott gyertya!

Mielőtt elfogyasztanánk gyertyafényes vacsoránkat, jobb ha tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos esetekben nagyon káros is lehet az a gyertya!

Illatos gyertyát gyújtani egy stresszes nap után rituálé lehet, vagy megteremtheti a jó hangulatot az esti lazításhoz, szórakozáshoz. Egyes gyertyák jó illatúvá teszik a házunkat, míg mások csak szépen mutatnak a vacsoraasztalon, vagy segítenek a tökéletes megvilágítás megteremtésében.

Kézben tartott meggyújtott gyertya.

Bármennyire is szeretjük azonban a gyertyákat, nem tehetjük meg, hogy nem kérdezzük meg – valóban jót tesz- nekünk, ha otthonunkban égetjük őket? Levegőminőségi szakértők elárulták, hogy milyen hatással lehetnek a gyertyák az otthonunk levegőjére. Íme minden, amit a gyertyákról és a beltéri levegő minőségéről tudni kell.

Hogyan hat a gyertyák égése a beltéri levegő minőségére?

Általánosságban a szakértők szerint a gyertyák valóban hatással lehetnek a beltéri levegő minőségére. Azonban a negatív hatások a legtöbb esetben csekélynek számítanak, mindaddig, amíg a gyertyákat jól szellőző beltéri helyiségekben égetjük.

A gyertyák beltéri meggyújtása normál körülmények között általában biztonságosnak tekinthető – mondta Karen Clay, a Carnegie Mellon Egyetem professzora. – A levegőminőségre gyakorolt hatások jelentősebbek lehetnek több gyertya meggyújtása vagy rosszul szellőző helyiségek esetében.

Tehát, amíg mértékkel és jól szellőző helyiségekben gyújtjuk meg a gyertyákat, addig nem kell túlságosan aggódnunk. De nem árt jobban megérteni a gyertyagyújtás hatásait – különösen, ha valaki az otthonunkban asztmás vagy allergiás.

Kezdjük azzal, hogy bármit égetünk, legyen az fa, élelmiszer vagy gyertya, az egy sor szennyezőanyag kibocsátásához vezet – mondta Clay. – A gyertyák esetében a kibocsátott anyagok közé tartoznak az illékony szerves vegyületek. Mindez nagyban függ a kanóc tulajdonságaitól, a viasz típusától és attól is, hogy a gyertya illatosított-e vagy sem.”

Az illatosított és az illat nélküli gyertyák közötti különbségek

Az illatosított gyertyák valamivel nagyobb hatással vannak a levegő minőségére, mint a nem illatosított változatok, mivel jellemzően több illékony szerves vegyületet tartalmaznak” – magyarázta Clay. Azt is megjegyezte, hogy mind az illatosított, mind a nem illatosított gyertyák káros hatása normális körülmények között csekély. „Ennek ellenére egyes embereket jobban érinthet az expozíció, mint másokat, attól függően, hogy mennyire érzékenyek az illatokra és az egyes szennyező anyagokra.”

Meg nem gyújtott gyertyák szépen elrendezve.

Különböző típusú viaszok közötti különbségek

A paraffinviasz-gyertyák általában több szennyező anyagot bocsátanak ki, mint a természetes viaszból készült gyertyák. „A jobb minőségű természetes viaszgyertyák valószínűleg tisztábban égnek és biztonságosabb választásnak bizonyulnak, mint a paraffin gyertyák” – magyarázta Clay.

A viasz típusa mellett a kanóc tulajdonságait is fontos tudni. „A gyertya biztonságossága valójában a használt kanóc és a gyertya összetevői alapján dől el – mondta Jessica Wicks, a légtisztítókkal és karbantartásukkal DUCTZ szakértője és elnöke. – A fogyasztóknak kerülniük kell az ólom- vagy fém kanócot és a paraffinviasz gyertyákat.”

Wicks azt is ajánlja, hogy figyeljünk oda a gyertyák összetevőire. „A szója-, méhviasz- vagy kókuszolajos gyertyákat érdemes pamut kanóccal választani – mondja Wicks. – A jobb minőségű gyertyák drágábbak, de jellemzően tovább tartanak.

Az is fontos, hogy figyeljünk arra, hogyan reagál a gyertya. „Ha egy gyertya észrevehető füstfelhőt bocsát ki, a gyertyát nem szabad beltérben használni” – hangsúlyozza Wicks. Elmesélte, hogy cége számos olyan esettel foglalkozott már, amikor a levegőszűrő fekete volt a szénkoromtól, amit az ügyfél rendszeresen meggyújtott gyertyái okoztak.

Biztonsági tippek

Ha már itt tartunk, érdemes néhány általános tippet is megemlíteni, amellett, hogy figyelembe vesszük a levegőminőségre gyakorolt hatást.

  • Soha ne égessünk gyertyát bútorok, drapériák, kisgyerekek, macskák vagy kutyák közelében.
  • Amikor a gyertya teljesen folyékonnyá válik, oltsuk el a gyertyát úgy, hogy rátesszük a fedelet. Soha ne fújjuk el a gyertyát, mert ez tüzet okozhat.
  • Kerüljük a huzatot, a gyertyát ne égessük négy óránál tovább, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top