Otthon

Így tartsd távol a szúnyogokat és az összes többi rovart

Napközben ilyenkor már szeretjük nyitva hagyni a teraszajtót, hadd járja át az egész házat a friss levegő és a madárcsicsergés. Ez eddig oké is, de ahogy megyünk bele a melegebb napokba, egyre-másra rohamoznak meg minket a különféle rovarok, bogarak, és persze elérkezik majd a szúnyoginvázió időszaka is. Íme négy tipp arra, hogyan tartsuk távol őket magunktól természetes módszerekkel.

Illóolajok

Sok rovar, köztük a szúnyog is, ki nem állhatja az illóolajok erőteljes illatát, így segítséget nyújthat az idegesítő repkedő rovarok elleni küzdelmeinkben a levendula, a citrom, a citromfű vagy a muskátli illóolajos kivonata is. Legjobb, ha egy vízzel teli csészébe csepegtetünk 10-20 csepp olajat, és fa pálcikákat állítunk bele. A lakás illata is sokkal kellemesebb lesz.

Növények

Ha a balkonládákba bazsalikomot vagy muskátlit ültetünk, az már félsiker, hiszen ezek is távol tartják a szúnyogokat.De ugyanígy számíthatunk a levendulára is.

A szúnyogok tavasszal rakják le petéiket lassan mozgó vizek, pocsolyák felszínére. Ebből lesznek a lárvák, majd a bábból kelnek ki a kifejlett szúnyogok, amelyek megkeserítik a szabadban töltött kellemes tavaszi, majd nyárestjeinket.

Mandula és menta

A mandulaolaj nagyszerű „kettő az egyben” megoldás. Ha mandulaolajjal kenegetjük magunkat, az illata távol tartja a vérszívókat, ráadásul a bőrünk is sokkal bársonyosabb lesz. Ha pedig szeretjük a mentát, semmiképpen se hagyjuk ki a lehűtött mentateás testpermetezést sem.

Illatgyertya

Maradjunk a levendula-muskátli-citromfű csodálatos hármasánál, és készítsünk ezekkel a jól bevált illatokkal gyertyát. Működhet akár a teraszon, akár a lakásban, nekünk kellemes illatot árasztva, a szúnyogokat pedig elűzve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top